Showbizz > Celebrity

SRBIJA NIJE JEDINA: Ove zemlje nastupaju na EVROVIZIJI sa pesmama na MATERNJEM JEZIKU (VIDEO)

Priv put će se čuti i jezik Aboridžina

Izvor: K1info/euronews.rs

Autor: Dušan Panajotović

13/03/2024 > 19:40

podeli vest:

SRBIJA NIJE JEDINA: Ove zemlje nastupaju na EVROVIZIJI sa pesmama na MATERNJEM JEZIKU (VIDEO)
Foto: Youtube PrintScreen/Eurovision Song Contest


"Pesma Evrovizije", 68. po redu, biće održana ove godine u Švedskoj, u Malmeu, a na njoj će nastupiti ukupno 37 zemalja. Dve polufinalne večeri biće održane 7. i 9. maja, a veliko finale je zakazano za 11.maj.

Zanimljivo je da će oko 15 zemalja nastupiti na ovogodišnjoj "Evroviziji" na maternjem jeziku ili kombinacijom maternjeg i engleskog jezika. Prvi put na evrovizijskoj sceni će se čuti i jankuntjatjara dijalekt, jedan od jezika Aboridžina, i to u pesmi "One Milkali" koja predstavlja Australiju.

Poslednja zemlja koja je prijavila pesmu za takmičenje na maternjem jeziku je Jermenija. Grupa Ladaniva pevaće pesmu "Jako". 

Osim Jermenije, tu je i Estonija, koja je u svojim nastupima preferirala engleski jezik. Poslednji put nastupali su sa estonskim jezikom 2013. godine, a ovoga puta na scenu stupaju 5miinust i Puuluup sa pesmom "(Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi". 

Grčka će ove godine pevati na maternjem jeziku, a nju predstavlja Marina Sati sa krajnje neobičnom numerom "Zari". 

Ove godine će se na Evroviziji čuti i litvanski jezik, a Litvaniju predstavlja Silvester Belt sa pesmom "Luktelk". Ovo je tek četvrti put od 1994. da Litvanija peva na zvaničnom maternjem jeziku.

I Holandija ove godine peva na maternjem jeziku, pa će se holandski čuti u pesmi "Europapa" koja trenutno obara sve rekorde slušanosti na muzičkim platformama. 

Norveška prvi put od 2066. godine nastupa n maternjem jeziku. Ovu zemlju u Malmeu predstavlja grupa Gate sa pesmom "Ulveham".

Portugaliju ove godine prestavlja Iolanda sa pesmom "Grito" koju će izvesti na maternjem jeziku. Ova zemlja je samo jednom, 201. godine, nastupila sa pesmom na engeleskom jeziku.

I Slovenija je ove godine poslala pesmu na maternjem jeziku. Evrovizijski fanov oduševljeni su njihovom predstavnicom Raiven i numerom "Veronika".

Srbija nastavlja tradiciju slanja pesme na maternjem jeziku na "Pemu Evrovizije". Srbiju su, podsetimo, 2015, 2016. i 2017. predstavljale Bojana Stamenov, Sanja Vučić i Tijana Bogićević sa pesmama na engleskom jeziku. Delove na engleskom imao je prošle godine i Luke Black u pesmi "Samo mi se spava".

Izrael i Ukrajina učestvuju sa pesmama u kojima kombinuju maternji i engleski jezik. I ove godine naravno kao maternji jezici čuti i francuski, italijanski, španski i engleski.

Ostavite komentar