Showbizz > Celebrity

NAPETO kod KRALJA ČARLSA! Pored vojne odeće i mača, postavljeni su i ovi tradicionalni motivi kraljevstava

Otkriven prvi zvanični portret britanskog kralja Čarlsa posle krunisanja

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

16/05/2024 > 16:28

podeli vest:

NAPETO kod KRALJA ČARLSA! Pored vojne odeće i mača, postavljeni su i ovi tradicionalni motivi kraljevstava
Foto: Aaron Chown/Pool Photo via AP/Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino


Prvi zvanični portret kralja Čarlsa posle njegovog krunisanja otkriven je danas u Bakingemskoj palati. Kralj se na portretu vidi u crvenoj uniformi velške garde, koja se utapa u crvenu pozadinu, dovodeći kraljevo lice do još većeg izražaja. Prikazan je sa mačem u ruci i leptirom koji mu sleće na rame.

- U početku je kralj bio blago iznenađen jarkom bojom, ali je inače izgledalo da se smeši sa odobravanjem - navodi autor portreta Džonatan Jeo.

Foto: Aaron Chown/Pool Photo via AP

 

Koliko je boja jarka pokazuje i reakcija kralja Čarlsa prilikom njenog otkrivanja. Portret je pohvalila i kraljica Kamila, koja mu je rekla da je dobro preneo lik kralja koji je presto preuzeo u maju 2023, posle smrti njegove majke, kraljice Elizabete.

Navodno je kraljica Kamila, kada je videla sliku, rekla autoru: "Da, to je on, pogodili ste ga".

Otkrivanje slike ipak je prošlo uz dosta nervoze

- Ako bi se ovo smatralo izdajom, mogao bih bukvalno da platim glavom, što bi bio prikladan način da slikar portretista umre - da mu uklone glavu - naveo je Jeo u šali.Želeo je, kako kaže, da slika bude prepoznatljiva i "raskid sa prošlošću".

Tradicionalni motivi kraljevskih portreta su tu, poput vojne odeće i mača, ali i moderni elementi, poput jarke boje i leptira.

- U istoriji umetnosti leptir simbolizuje metamorfozu i ponovno rođenje - objašnjava Jeo, koji je do sada radio portrete bivšeg britanskog premijera Tonija Blera, čuvenog prirodnjaka Dejvida Atenboroa i Malale Jusafzai, borca za ženska prava.

Foto: Aaron Chown/Pool Photo via AP

 

Leptir je, dodaje, referenca i na kraljevo interesovanje za zaštitu životne sredine.

Rad na portretu počeo je još u junu 2021, dok je kralj Čarls i dalje bio princ od Velsa.

Pozirao mu je četiri puta po oko sat vremena, a poslednji put u novembru 2023, pre nego što mu je dijagnostikovan rak.

Foto: Aaron Chown/Pool Photo via AP

 

Jeo ne želi da otkrije o čemu su razgovarali prilikom susreta, ali kaže da kralj Čarls ima "odličan smisao za humor" i da ga je interesovao proces stvaranja slike.

Kraljevski portreti u prošlosti su imali važnu ulogu u predstavljanju nečije moći i bili deo oruđa korišćenog da se obezbedi opstanak monarha, navodi BBC.

Da li je portret kralja upozerenje o budućnosti monarhije?

Međutim, profesorka Džeraldin Džonson, šef Odseka za istoriju umetnosti na Oksfordu sugerisala je da bi uključivanje leptira mogla da bude poruka o ugroženoj budućnosti monarhije. "Prema rečima Džonatana, leptir je bio iznenadni kraljev predlog. Ako je to tačno, to se desilo zahvaljujući Čarlsovom poznavanju pola milenijuma dugog britanskog portretisanja", rekla je i dodala: "Ali takođe nedvosmisleno odražava njegovu strast prema prirodnom svetu. Ugroženi status može da nenamerno otkrije kraljevu zabrinutost za budućnost monarhije, koliko i za prirodni svet". Rekla je da leptir podseća na portrete Elizabete I koji prikazuju leptire, biljke i životinje izvezene na njenim haljinama i izrađene u priveske i broševe. Jeo je portretisao i prirodnjaka Dejvida Adenboroa čiji rad veoma uvažavaju Kejt Midlton i princ Vilijam.

Tajna crvene boje

Pretpostavlja se da je uniforma velške garde inspirisana crvenom temom, Jeo kaže na svojom sajtu da je odlučio da zamagl iuniformu i definiše lice kako bi gledaocima omogućio osećaj povezanosti sa monarhom.

"Kao portretista, imate tu jedinstvenu šansu da provedete vreme i upoznate onoga koga slikate, tako da sam želeo da minimalizujem vizuelna ometanja i omogućim ljudima da se povežu sa ljudskim bićem ispred sebe".

Ostavite komentar