Showbizz > Celebrity

Anabela Atijas ISKRENO PROGOVORILA o borbi sa KARCIONOM DOJKE! OTKRILA kako je posle nastupa ustanovila problem!(VIDEO)

"Otišla sam da se tuširam i napipala kvržicu"

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

24/10/2024 > 17:00

podeli vest:

Anabela Atijas ISKRENO PROGOVORILA o borbi sa  KARCIONOM DOJKE! OTKRILA kako je posle nastupa ustanovila problem!(VIDEO)
Foto: K1info


Kada je imala 20 godina pevačica Anabela Atijas vodila je tešku borbu sa opakom bolešću - karcinomom dojke, a o svemu tomo detaljno je govorila o tome u emsiji "Intrigantno" na K1 televiziji. 

Anabeli se to davno desilo, kada je imala samo 20 godina. Operisana je u Švedskoj 1995. godine.

- Imala sam tu sreću da čujem razgovor mojih prijateljica koje su pričale o pregledu, odnosno mamografiji. Slušala sam stariju prijateljicu koja je govorila tada da je samokontrola veoma važna i eto igrom slučaja meni je to ostalo u glavi, taj razgovor i jasno se sećam da trenutka kada sam napipala kvržicu na dojci. Tog petka sam se vraćala iz diskoteke, otišla da se tuširam i napipala kvržicu. U ponedeljak sam odmah otišla na pregled, urađena mi je biopsija i u roku od tri dana mi je zakazana operacija - rekla je Anabela i otkrila koliko je bitan samopregled, ali i brza reakcija lekara.

 

 

- U Švedskoj se operacije ne zakazuju tako lako, ja sam tada na sreću imala papire, ali nisam bila upoznata sa tim kako to ide tamo. Danas kad shvatim kojom su me brzinom operisali shvatam da nisu želeli da rizikuju da to pređe u nešto gore. Doktor mi je rekao kad me je operisao da je srećan što se sve tako brzo završilo jer je to već krenulo da prelazi u neki loš oblik. Brzom reakcijom lekara meni je spašen život, ali samokontola je isto jednako bitna. Na sreću nisam išla ni na kakve hemoterapije, imala sam samo hormonsku terapiju. Pet godina posle operacije je bitno kontrolisati, a posle pet godina ne postoji mogućnost recidiva - ispričala je Anabela i  priznala da je postala mnogo obazrivija kada je njeno zdravlje u pitanju.

Foto: K1info

 

Simptomi raka dojke 

Mnogi od nas znaju koji je najčešći simptom raka dojke – kvržica u dojci ili pazuhu – ali postoji šest manje poznatih znakova bolesti na koje treba obratiti pažnju.

Rak dojke je najčešċi tumor dijagnostikovan kod žena u Srbiji, a prema podacima Instituta za javno zdravlje „Batut" u našoj zemlji se godišnje u proseku registruje 4.529 žena novoobolelih od ove opake bolesti. Stoga, prevencija je ključna.

Foto: Pexels.com

 

Donosimo vam šest manje poznatih simptoma raka dojke, na koje treba da obratite pažnju. Ako se bilo koji od njih pojavi, trebalo bi što pre da zakažete pregled kod svog lekara opšte prakse, piše Mirror.

Prvi znak na koji treba da pazite - prema dobrotvornoj organizaciji Breast Cancer Now - je promena u izgledu kože na vašim dojkama, posebno ako primetite da ima rupice ili nabore. Udubljenje može da izgleda slično kori pomorandže. 

Isto tako, ako primetite promenu u boji dojke, hitno bi trebalo da zakažete pregled kod lekara opšte prakse. Ako dojka postane crvena, tamnija ili upaljena, to može biti znak raka dojke i možda će biti potrebni dodatni testovi.

 

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar