Showbizz > Svet

DŽORDŽ KLUNI bio je poznati ŽENSKAROŠ I ŠMEKER, a danas je u najstabilnijem HOLIVUDSKOM BRAKU! Ovo je tajna!

Lista žena sa kojima je bio u vezi je dugačka, dok se nije desilo ono o čemu sam kaže: „Imao sam 52 godine kad sam sreo ženu svog života"

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

27/07/2024 > 01:00

podeli vest:

DŽORDŽ KLUNI bio je poznati ŽENSKAROŠ I ŠMEKER, a danas je u najstabilnijem HOLIVUDSKOM BRAKU! Ovo je tajna!
Foto: Youtube PrintScreen


Jedina bitka koju ne možeš dobiti je ona protiv vremena. Niko od nas to ne može, napisao je Džordž Kluni u svom otvorenom pismu objavljenom u Njujork tajmsu, u kome na svog predsednika apeluje da kandidaturu na predstojećim izborima prepusti nekom mlađem.

Osim što je politički jeretičko, ovo pismo može se posmatrati i kao najava prekretnice u karijeri nekada najpoželjnijeg holivudskog nežnje, koji je sad već deset godina u najstabilnijem holivudskom braku. Rano je tvrditi da Džordž Kluni želi da pođe stopama Ronalda Regana, ali se sa sigurnošću može reći da bi njegova žena Amal, advokatica specijalizovana za ljudska prava, bila odlična prva dama.

Doktor Ros je postavio dijagnozu

Javno obraćanje Džordža Klunija predsedniku SAD diglo je veliku prašinu. Dok jedni misle da je taj gest ozbiljan rizik za njegovu karijeru glumca, scenariste, režisera i producenta, drugi pitaju odakle mu pravo da se meša.

Kluni se poziva na svoju dugogodišnju podršku Demokratskoj stranci i na to što je svoju popularnost aktivno stavljao u službu prikupljanja sredstava za kampanje Baraka Obame, Hilari Klinton, pa i samog Bajdena, kako na prethodnim izborima, tako i ove godine u junu, kada je sakupljeno rekordnih 30 miliona dolara.

Pošto Kluni u pismu upozorava na narušeno zdravlje predsednika, ironični komentator Gardijana nije odoleo da ne napiše: „Doktor Ros je postavio dijagnozu”, aludirajući na Klunijevu ulogu u seriji Urgentni centar iz 1994, koja ga je vinula u orbitu neslućene popularnosti.

Foto: PrintscreenYoutube/CBS Mornings

 

Omaž novinarstvu, nesuđenoj profesiji

I ranije su Klunija novinari pitali da li ima političkih ambicija, a on je tada odgovorio da je u njegovom životu bilo suviše žena i suviše droge, što bi njegovu političku karijeru sahranilo u samom startu. Tada je verovatno bio vođen i iskustvom svog oca, koji je bio vrlo popularan televizijski novinar i prezenter vesti u Kentakiju i Ohaju, ali kad se kandidovao za senatora, popularnost mu nije pomogla i on je izgubio na izborima.

U najranijoj mladosti, pre nego što je iz rodnog Kentakija otišao u Los Anđeles da postane glumac, Džordž Kluni je hteo da pođe očevim stopama i završio je žurnalistiku na Univerzitetu Severnog Kentakija. Poznavanje i poštovanje prema ʼčetvrtom staležuʼ, kako u Americi kažu za sedmu silu, utkao je kasnije u svoj najcenjeniji film Laku noć i srećno (Good Night, and Good Luck) iz 2005. godine.

Foto: Taramaunt Film/Promo

 

Kluni je u tom filmu koscenarista (sa Grantom Heslovom), režiser i igra jednu od glavnih uloga. Da bi obeležili 20. godišnjicu tog važnog filma, Kluni i Heslov su scenario adaptirali u dramski tekst po kome se radi istoimena predstava. Njeno prikazivanje na Brodveju najvljeno je za proleće 2025.

Heroj romantičnih komedija

Sličan kritički odnos prema američkom političkom establišmentu ima i film Martovske ide iz 2011, u kome Kluni igra jednu od glavnih uloga, a potpisuje se i kao režirser i koscenarista (uz Granta Heslova i Boa Vilimona). Do sada, Kluni se kao režiser dokazao u 11 projekata, a kao producent u pedesetak. Većina tih projekata bavi se ozbiljnim, angažovanim temama, od politike i zakonodavstva do zaštite okoline.

Ipak, Džordža Klunija najšira publika najviše voli u njegovim ulogama u romantičnim komedijama, kakva je Razvedi me, zavedi me, sa Ketrin Zitom Džons, gde se u ulozi advokata za razvode bavi pitanjem odnosa predbračnog ugovora i bračne ljubavi, ili Karta za raj iz 2022. gde on i Džulija Roberts igraju davno razvedene roditelje koji dolaze na Bali na venčanje svoje jedinice, koje, naravno, ne odobravaju.

Jedini nominovan za Oskara u šest različitih kategorija

Ipak, za 30 godina, koliko traje njegova uspešna karijera, Džordž Kluni se oprobao i dokazao u gotovo svim segmentima filmske industrije. On je jedina osoba koja je do sada nominovana za Oskara u čak šest različitih kategorija. Dobio je Oskara kao koproducent (zajedno sa Benom Aflekom i Grantom Heslovom), za najbolji film, Argo iz 2012; bio je nominovan za najboljeg glavnog glumca u filmovima Majkl Klejton (Michael Clayton) iz 2007, U vazduhu (Up in the Air) iz 2009. i Potomci (The Descendants) iz 2011; nominovan je za najbolji adaptirani scenario za Martovske ide iz 2011; dobio je Oskara za najboljeg sporednog glumca za ulogu u filmu Sirijana (Syriana) iz 2005, a iste godine bio nominovan i u kategorijama najbolji režiser i najbolji originalni scenario za Laku noć i doviđenja.

Te 2005. postao je prva i jedina osoba koja je iste godine nominovana za najboljeg glumca u jednom filmu, a za najboljeg režisera u drugom.

Najtamnija tačka u Klunijevoj karijeri je njegova uloga Betmena. Ne samo da se ostali slažu da je bio najgori Betmen svih vremena, veći i on sam kaže da povremeno pusti i odgleda taj film, jer mu to pomaže da se ne uobrazi.

Foto: Tanjug/AP

 

Nije rođen sa zlatnom kašikom

Ipak, Kluniju nije uvek sve išlo lako. Od kad se iz rodnog Kentakija doselio u Los Anđeles do uloge doktora Rosa, proteklo je više od deset godina mukotrpnog obijanja audicija, obavljanja najrazličitijih poslova dok se ne ukaže neka mala uloga. Kad je postao slavan i bogat, otvoreno je govorio o tome da nije rođen sa zlatnom kašikom u ustima: „Nisam išao u privatnu školu. Radio sam na poljima duvana, u stovarištima i na građevinama. U životu sam bio švorc više nego što sam bio uspešan.”

Danas, Kluni ne samo da zarađuje od poslova u filmskoj industriji, već je bio i jedan od vlasnika kompanije za alkoholna pića, koja je nedavno prodata za milijardu dolara.

Dva puta pametan Kluni

Džordž Kluni u svojoj 63. godini već odavno nije onaj najpoželjniji holivudski neženja, kome se zarad atraktivnog izgleda oprašta izvesni „nedostatak dubine”.

Postoji izreka da muškarac mora da bude pametan samo dva puta u životu: kad bira profesiju i kad bira ženu. A Kluni je, kako za sada stvari stoje, oba puta bio pametan. U poslu, stoički je izdržavao iskušenja anonimnosti sve do svoje 33. godine. U izboru supruge, prvi put je pogrešio.

Posle razvoda od Talije Balsam zarekao se da se više neće ženiti i u tome istrajavao celih 20 godina.

Možda je toj odluci doprineo i Maks, prase koje je poklonio svojoj devojci Keli Preston – kad su ubrzo raskinuli, ona mu ga je vratila. Maks je vrlo brzo narastao na 130 kilograma, a Kluni ga je ipak zadržao kao ljubimca, sve dok Maks nije preminuo prirodnom smrću u dubokih svinjskih 18 godina.

Foto: Tanjug/AP

 

Susret sa ženom njegovog života

Lista žena sa kojima je bio u vezi je dugačka i glamurozna, dok se nije desilo ono o čemu sam kaže: „Imao sam 52 godine kad sam sreo ženu svog života.”

Kad je u njegovu vilu Oleandru na italijanskom jezeru Komo i u njegov život ušetala Amal, ozbiljna, pomalo stroga, savršeno elegantna međunarodno priznata advokatica specijalizovana za ljudska prava, prijatelj koji ju je doveo, prišapnuo mu je: „E, njome ćeš se oženiti.”

Tako se i desilo. Zaprosio ju je u Keniji, na safariju na koji su otišli da vide žirafe. Venčali su se u Veneciji 2014. i imaju blizance Elu i Aleksandra, rođene u junu 2017.

Amal i Džordž Kluni – zajednička fondacija za pravdu
Njihovo zajedničko interesovanje i angažovanje na rešavanju gorućih pitanja na planeti krunisano je osnivanjem Kluni fondacije za pravdu, koja se bavi izbeglicama – žrtvama opresivnih vlada, praćenjem onih koji zloupotrebljavaju novac izdvojen za jačanje ljudskih prava i onih koji profitiraju od ratova.

Osnivanju fondacije prethodila je, 2016. godine, njihova poseta nemačkoj kancelarki Angeli Merkel s kojom su razgovarali o izbegličkoj politici. Iste godine išli su i na samit Ujedinjenih nacija o izbeglicama.

Primajući jednu od svojih nagrada, Kluni je rekao: „Mi smo oboje inspirisani mladim ljudima koji se hvataju ukoštac sa nepravdama u svojim zajednicama, novom generacijom koja ne prihvata status kvo.”

Džordž Kluni je i pre nego što se oženio Amal bio vrlo angažovan. Javno je istupao protiv rata u Iraku, zbog čega su ga u Americi nazvali izdajnikom. Sakupljao je sredstva za pomoć postradalima od tornada, a na međunarodnoj sceni bio je angažovan oko problema vezanih za Sudan. U protestima ispred sudanske ambasade u Americi bio je uhapšen zajedno sa svojim ocem.

U Italiji proslavio 63. rođendan

Dok se Kluni više bavi skretanjem pažnje javnosti na probleme, njegova Amal se njima bavi s pravne strane. Nedavno je izašlo u javnost da učestvuje u timu koji sakuplja dokaze za podizanje tužbe pred Međunarodnim krivičnim sudom protiv predsednika Izraela, dvojice njegovih prvih saradnika i trojice čelnika Hamasa za zločine tokom aktuelnih ratnih dejstava u pojasu Gaze.

Da li će Džordž Kluni krenuti stopama Ronalda Regana, glumca koji je postao predsednik SAD, ostaje da se vidi. Za sada, on se svojim osnovnim poslom glumca, producenta, scenariste i režisera i dalje bavi u punom kapacitetu.

Ovo leto provodi u Italiji, gde je viđen na snimanju filma na ulicama Milana. Iako zvaničnih najava tog filma još nema, pretpostavlja se da će u filmu igrati trenutno najplaćeniji glumac Holivuda Adam Sandler, a američki mediji su preneli da je reditelj Noa Baumbah. Deo ekipe filma boravio je u Kaorsu, u italijanskoj provinciji Pjačenca, gde je Kluni 6. maja proslavio svoj 63. rođendan.

 

 

Ostavite komentar