Showbizz > Svet

KRALJ ČARLS SE ODREKAO OMILJENE NAMIRNICE KOJU SRBI OBOŽAVAJU: I to sve zbog teške dijagnoze

Verovatno će mu nedostajati njegova organska pečena jagnjetina, ali spreman je da uradi sve kako bi se oporavio

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

12/12/2024 > 17:28

podeli vest:

KRALJ ČARLS SE ODREKAO OMILJENE NAMIRNICE KOJU SRBI OBOŽAVAJU: I to sve zbog teške dijagnoze
Foto: Tanjug/AP Photo/Dan Kitwood/Pool


Nakon dijagnoze raka u januaru, kralj Čarls (76) se povukao iz javnog života i posvetio se zdravlju. U svojoj novoj prehrambenoj rutini, odlučio je da izbaci crveno meso, a umesto njega uključio je avokado kako bi mu dao energiju. Iako nije poznato s kojim se tipom raka bori, nagađa se da je reč o raku debelog creva ili prostate.

Bivša kraljevska dopisnica BBC-ja Dženi Bond dodala je da kralj Čarls već odavno pazi na svoju ishranu, izbegavajući meso dva dana u nedelji. Smanjio je i unos mlečnih proizvoda iz ekoloških razloga, no sada ima još veći medicinski podsticaj za potpuno izbegavanje crvenog mesa.

- Verovatno će mu nedostajati njegova organska pečena jagnjetina... ali sigurna sam da je potpuno usresređen na oporavak i da će učiniti sve što lekari kažu da pobedi ili kontroliše rak - zaključila je Bond, piše Daily Mail.

Foto: Aaron Chown/pool photo via AP

 

Brojne studiozne analize sugerišu da ishrana bogata crvenim mesom može biti povezana s povećanim rizikom od raka, posebno u slučajevima karcinoma probavnog trakta, poput raka debelog creva i želuca. Prerađeno crveno meso, uključujući šunke i slaninu, posebno se ističe kao štetno zbog prisutnosti konzervansa koji se dodaju tokom procesa sušenja. Ovi konzervansi mogu da podstaknu otpuštanje kancerogenih spojnica u crevima.

Iako su istraživanja ukazivala na ovaj problem, točan mehanizam i opseg povećanog rizika od raka još uvek nisu u potpunosti razjašnjeni, ističu stručnjaci. Jedan od mogućih uzroka je miks poznat kao hem, koji se prirodno nalazi u crvenom mesu.

Prema informacijama Cancer Research UK, hem se tokom probave razgrađuje u kancerogene N-nitrozo hemikalije, što može doprineti razvoju raka. Dobrotvorna organizacija je dodala da se heterociklički amini (HCA) i policiklički amini (PCA) takođe proizvode kada se crveno meso kuva na visokim temperaturama, kao što je na roštilju, što može oštetiti crevne stanice.

Foto: Tanjug/AP Photo/Joe Giddens/PA

 
Dobra strana

Stručnjaci kažu da je meso ipak važan izvor hranjivih materija u vašoj svakodnevnoj ishrani, uključujući vitamin B12, koji je neophodan za rad živaca, proizvodnju stanične DNK i proizvodnju krvi.

Crveno meso takođe snabdeva naše telo gvožđem (važno za stvaranje crvenih krvnih zrnaca), cinkom (pomaže u zaceljivanju rana) i drugim vitaminima B (pomaže telu da apsorbuje energiju iz hrane).

Foto: Aaron Chown/pool photo via AP

 
Ključni saveznik u smanjenju rizika od raka

Bivši kraljevski kuvar Grejam Njubold ranije je otkrio da kralj takođe insistira na zdravom doručku koji se sastoji od domaćeg hleba, svežeg voća i svežeg soka.

Voće, hleb od celovitih žitarica i žitarice bogate su vlaknima, hranjivim materijama koje pomažu u smanjenju rizika od raka. Za razliku od masti i proteina, vlakna su ugljeni hidrati koje telo ne može u potpunosti da probavi, prolazeći kroz veći deo probavnog sistema relativno netaknuta.

Vlakna regulišu rad creva i skraćuju vreme kontakta štetnih materija s debelim crevom, čime se smatra da doprinose smanjenju rizika od raka debelog creva. Prema istraživanju Cancer Research UK, povećani unos vlakana može pomoći u održavanju zdrave telesne težine i produžiti osećaj sitosti, što može smanjiti rizik od raka creva, kao i od 12 drugih vrsta raka.

(Jutarnji.hr)

 

BONUS VIDEO: 

 

Ostavite komentar