
Taj je jeo šta je hteo, a ovaj slatkiš je voleo najviše. Ovo je recept za TITOV KOLAČ
Kremast i ukusan starinski kolač koji je Jugoslavija obožavala
podeli vest:

Starinski kremasti kolač bio je neizostavan deo trpeze u Jugoslaviji. Takođe je bio jedan od omiljenih Titovih kolača, po kojem je i dobio ime.
Sastojci
Biskvit: 4 jaja, 200 g šećera, 1 vanilin šećer, 100 g mlevenih oraha ili lešnika, 5 supenih kašika skuvane crne kafe - hladne, 5 kašika brašna (punih), 1 prašak za pecivo, 3 kašike ulja
Prvi fil: 400 ml mleka, 5 punih kašika brašna, 2 žumanca
Drugi fil: 200 g margarina, 10 kašika šećera, 1 vanilin šećer, 100 g otopljene čokolade, 3 kašike oraha
Foto: Youtube PrintScreen
Priprema
Biskvit: Odvojiti belance od žumanca, zatim umutiti belane u čvrst "sneg". U žumance dodati šećer, pa umutiti. U smesu sa žumancima dodavati ulje, ohlađenu kuvanu kafu, brašno, prašak za pecivo i orahe, te sve mutiti do sjedinjenja. Na kraju smesi dodati i belance. Umućen biskvit peći na 180 stepeni oko 30 minuta.
Prvi fil: U mleko dodati žumance i brašno pa umutiti mikserom. Zatim staviti na ringlu da blago provri kako bi se napravio puding.
Drugi fil: Čokoladu rastopiti pa dodati margarin. Zatim dodati šećer, vanilin šećer i orahe, pa sve zajedno umutiti.
Oba fila lepo sjediniti. Na koru naneti bogat fil, pa posuti mlevenim orasima i čokoladom.
Ostavite komentar