Slobodno vreme > Gurmanlook

ZAŠTO SRBI NE MOGU DA ZAMISLE BOŽIĆ BEZ SVINJETINE? Trpeza s tradicijom starom vekovima

Ovaj običaj ima dugu istoriju i simboliku, a koreni potiču iz turskih vremena

Izvor: K1info

07/01/2025 > 10:23

podeli vest:

ZAŠTO SRBI NE MOGU DA ZAMISLE BOŽIĆ BEZ SVINJETINE? Trpeza s tradicijom starom vekovima
Foto: Shutterstock


Svinjsko pečenje na božićnoj trpezi za mnoge Srbe je neizostavni deo prazničnog rituala. Ovaj običaj ima dugu istoriju i simboliku, a koreni potiču iz turskih vremena, kada je svinja postala simbol otpora i očuvanja identiteta srpskog naroda.

wikipedia.org

Simbol otpora i tradicije

Prema predanju, tokom osmanske vladavine, Srbi su počeli intenzivno da koriste svinjsko meso kao oblik otpora, budući da je Turcima, zbog verskih uverenja, svinja bila nečista životinja. Tada je svinjetina zauzela centralno mesto na trpezi tokom važnih praznika, a Božić, kao najvažniji hrišćanski praznik, bio je idealna prilika da se tradicija održi.

Rečenica jednog domaćina slikovito opisuje značaj svinjetine: „Dok ne probam lava, svinja je kraljica životinja!“. Ova izjava šaljivo, ali precizno, oslikava ljubav prema svinjskom pečenju, koje simbolizuje obilje i blagostanje.

Shutterstock

Domaćinska trpeza

Danas je svinjsko pečenje sinonim za prazničnu trpezu u mnogim domaćinstvima širom Srbije. Priprema pečenja često je zaduženje domaćina, koji se trudi da meso bude savršeno ispečeno – spolja hrskavo, a iznutra sočno. Ovo jelo okuplja porodicu i simbolizuje zajedništvo i radost.

Moderni trendovi menjaju navike

Iako je tradicija duboko ukorenjena, moderni trendovi donekle menjaju navike. Mnogi se danas odlučuju za lakšu ishranu, pa se na trpezama često nađu i posna jela ili alternativa poput ćuretine, ribe ili vegetarijanskih specijaliteta. Ipak, za većinu, miris svežeg pečenja ostaje simbol praznične topline.

Običaj svinjskog pečenja na Božić ima istorijski značaj koji nadilazi gastronomiju – on je deo identiteta i tradicije srpskog naroda. I dok moderni trendovi donose promene, svinjetina ostaje neizostavan deo praznične trpeze, podsećajući nas na naše korene i vrednosti koje Božić nosi.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar