
RECEPT ZA DOMAĆU USKRŠNJU POGAČU Veoma jednostavna i jako lepa
podeli vest:

Kad dom zamiriše na sveže testo, jaja su već ofarbana, a porodica se okuplja oko stola – zna se, Uskrs je blizu. Pored šarenih jaja, pečenja i kolača, na stolu uvek posebno mesto zauzima – uskršnja pogača.
Ova pogača nije samo hleb – ona je ukras praznične trpeze, simbol zajedništva, obilja i blagoslova. U njenoj sredini, upletena kao krst, stoje farbana jaja, dok oblik i dekoracija šalju poruku mira, vere i domaće ljubavi.
Priprema je jednostavna, ali sa puno pažnje i simbolike – baš kako i dolikuje ovom velikom prazniku. Ako želite da vaša trpeza bude bogata, a srce puno, ova pogača je pravi izbor.
Potrebno je:
40 ml mleka
50 ml ulja
20 gr kvasca svežeg
2 jaja
850-90 gr brašna
1 kašika šećera
Priprema:
U mleko stavili kvasac i kašiku šećera kad kvasac nadodje sipati u mleko i dodati jaja i žicom izmutiti.
Dodati pola brašna pa mešati varjačom. Dodavati po malo brašna ulje i umesiti glatko testo malo mekše. Ostaviti da odmori pokriveno.
Podeliti testo na dva dela jedno veći jedno manje. Veće razviti u pravougaoni pa ga iseći na trake sa jedne i druge strane sredina ostaje cela. Trake se prebaciju naizmenično ka sredini formirajući pletenicu koju stavljamo na sredinu pleha 24 cm obloženog pek paprirom.
Od ostatka testa izvaljati tri valjka i isplesti pletenicu i staviti oko prethodne pletenice do ivice pleha. Od folije napraviti manje loptice pa ih premazati uljem a jednu staviti u sredinu. Ostale 4 na ivici pogače u obliki krsta. Kad pogača odmori i poraste premazati žumancetom.
Peći na 200 stepeni C 45 minuta da porumeni. Izvaditi loptice folije i u te rupe staviti farbana jaja.
Kako se pravi pogača, pogledajte u video prilogu:
Ostavite komentar