Slobodno vreme > Lepota/Moda

MODNI TRENDOVI za sezonu jesen/zima 2024 – Sa OVIM KOMADIMA izgledaćete kao MILION DOLARA

Ova moda obeležena je kao povratak realnosti u svet fantazije

Izvor: K1info/glasjuga.rs

Autor: Simona Stanković

06/09/2024 > 22:22

podeli vest:

MODNI TRENDOVI za sezonu jesen/zima 2024 – Sa OVIM KOMADIMA izgledaćete kao MILION DOLARA
Foto: Shutterstock


Nova sezona jesen/zima 2024. godine donosi uzbudljivu transformaciju u modnom svetu, u kojem realnost postaje središnja tema, u suprotnosti sa fantastičnim prikazima koji su dominirali prethodnih sezona. Matju Blazi (Matthieu Blazy) iz Bottega Veneta naglašava da je njegova namera bila „da napravi spomenik svakodnevici”, što je ujedno i moto ove sezone.

Naglasak nije na silueti, iako će biti i širokih naramenica, kao svojevrsnog spomenika osamdesetim godinama prošlog veka, već na materijalima i taktilnosti. Kombinacija tradicionalnih tvidova, riblje kosti, pa i kariranih uzoraka kreiraće osećaj engleskog vikenda na selu, kao da se vraćamo u prošlost viđenu očima savremenog čoveka. 

Oda prirodi i nostalgiji

Ova sezona ističe elemente prirode, ali u sofisticiranom stilu. Ski-džemperi postaju ključni deo kolekcija, što odražava nostalgiju za snegom, koji je sve ređi zbog klimatskih promena.

Spoljašnji delovi odeće, kao što su ovčija krzna, veštačka krzna, perje i prediva, pružaju više od same toplote. Ovi obimni komadi, prijatni na dodir, nude luksuz i udobnost, omogućavajući onom ko ih nosi da se izrazi u glamuroznom stilu poput Dajane Ros (Diane Ross) ili Keri Bredšo (Carrie Bradshaw), ili da se prepusti boemskom stilu kakav oživljava modna kuća Chloé.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Carven (@carven)

 

Moda kao odgovor na globalne krize

Dok se dizajneri sve više fokusiraju na dnevnu odeću i kombinovanje različitih komada, što u modnom žargonu nazivamo realnošću, ne znači da se bave stvarnom globalnom krizom. U svetu u kome ratovi divljaju, populizam raste, a ključni izbori su na horizontu, moda se povlači u svoju zonu komfora.

Velike količine crvenih vinskih tonova u odeći dodaju dozu utehe i isceljenja. Luksuzna moda odgovara, primenjujući pravila izdvajanja od realnosti, umesto da se upusti u političke rasprave. Moda bira da pruži utehu kroz zaštitne komade odeće koji obavijaju i umotavaju nosioca, stvarajući mu osećaj sigurnosti.

Zagrljaj u modnom svetu

Henri Zankov (Henry Zankov) je svoju kolekciju nazvao Hold Me Closer, izražavajući želju da pruži osećaj zagrljaja kroz odeću. Ovaj koncept bezbednosti i povezivanja sa prirodom prenosi se kroz inovativne verzije kamuflaže. Visoki okovratnici omogućavaju anonimnost i skrivaju identitet, dok detalji poput tinsel ukrasa dodaju ekstrovertan izraz.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SAINT LAURENT (@ysl)

 

U odsustvu spektakularnih haljina, ponovno oživljavanje komada poznatog kao Le Smoking, kojeg je Iv Sen Loran (Yves Saint Laurent) popularizovao za žene krajem 1960-ih, unosi getsbijevski duh u večernje kombinacije.

Fizički pristup i haos u modi

Jesen/zima 2024. nije samo sezona ublažavanja udaraca, već i fizičkog eksperimentisanja sa odećom. Mnogi dizajneri koriste torzijske sile kako bi stvorili komade koji se protežu, uvijaju i spiralno obavijaju telo. Drugi tragaju za načinima da pronađu lepotu ili naprave red u haosu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Thom Browne (@thombrowne)

 

Demna, kreativni direktor modne kuće Balenciaga, izjavljuje da nije perfekcija, već njena suprotnost – imperfekcija, neuspeh ili promašaj – ono što nas čini ljudskim i razlikuje nas od mašina. Ova ideja nesavršenosti izražava se na načine koji variraju od suptilnih (okovratnici okrenuti nazad) do ekstremnih dekonstrukcija.

Korporativne vrednosti i simboli moći

Ako ste pomislili da su kravate stvar prošlosti, razmislite ponovo. Dizajneri se igraju sa simbolima korporativne moći (kravate kao očigledan primer) referišući se na kasni kapitalizam i rušenje simbola moći u izgubljenom svetu rada. Pored toga, uzorci poput tvida, riblje kosti i argajla evociraju slike engleskog vikenda u seoskim kućama, ne nalik onima iz filma Saltburn.

Ove sezone, detalji poput ekstravagantnih okovratnika postaju ključni, dok se backward button-downs pojavljuju u kolekcijama, odražavajući stil koji je prethodne godine bio karakterističan po velikim rukavima.

Povratak dvodimenzionalnosti i visoki volumen

U eri kada Eplov (Apple) proizvod Vision Pro može da učini prostornu računarsku tehnologiju stvarnošću, moda se vraća dvodimenzionalnosti. Efekat je stvaranje prostora između tela i odeće, što je iznenađujuće i uzbudljivo za oko. U sezoni koja je naglašena voluminioznim komadima od veštačkog krzna, perja, tkanine i prediva, široka ramena – koja često podsećaju na stil iz 1980-ih – komanduju prostorom i prenose priču o autoritetu. U večernjim izdanjima, odeća dobija nova formu elegancije, a duh Marlen Ditrih i Sen Lorana oživljava u novoj eri ženskog smokinga, navodi Lidija Jovanović, dizajner i kostimograf.

Moda za sezonu jesen/zima 2024. godine donosi uzbudljivu mešavinu svakodnevnih materijala, fizičkih eksperimenata i nostalgije, stvarajući jedinstvenu sezonu koja odražava potrebu za realnošću u svetu koji se sve više udaljava od nje.

 

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar