Slobodno vreme > Lepota/Moda

ZIMSKA NEGA KOŽE: Kako do sjajnog tena i kada ne bi trebalo da koristite retinol

Svakodnevno korišćenje kreme sa zaštitnim faktorom (SPF 30 ili više) je obavezno, čak i tokom zime

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

28/10/2024 > 12:19

podeli vest:

ZIMSKA NEGA KOŽE: Kako do sjajnog tena i kada ne bi trebalo da koristite retinol
Foto: Freepik.com


Zima je period kada koži treba posvetiti dodatnu pažnju, jer hladan vazduh i grejanje mogu ozbiljno narušiti njenu hidrataciju. Suva koža, perutanje, crvenilo i osećaj zatezanja postaju svakodnevni problemi.

Zato je sada pravo vreme da unapredite rutinu nege, ali i da pažljivo razmislite o upotrebi jakih aktivnih sastojaka poput retinola.

Evo nekoliko saveta za negu kože tokom hladnih dana i šta treba znati pre nego što u zimsku rutinu uvrstite retinol.

 

Zimska nega kože – osnovni koraci

1. Hidratacija je ključ
Koži je u zimskim mesecima potrebna dodatna hidratacija. Kremu koju ste koristili tokom leta sada zamenite bogatijom formulom koja će zadržati vlagu. Tražite proizvode sa sastojcima kao što su hijaluronska kiselina, glicerin i ceramidi.

Hla2. Zaštitna barijera na prvom mestudan vazduh i vetar mogu oštetiti zaštitni sloj kože. Uvedite ulja ili balzame u rutinu, jer oni pomažu da se koža zaštiti od isušivanja. Balzam za usne sa pčelinjim voskom ili ši puterom postaje neophodan saveznik.

3. Ne zaboravite SPF
Iako sunce nije intenzivno kao leti, UV zraci i dalje prodiru kroz oblake i mogu oštetiti kožu. Svakodnevno korišćenje kreme sa zaštitnim faktorom (SPF 30 ili više) je obavezno, čak i tokom zime.

Foto: Freepik.com

 

Retinol u zimskoj rutini – moćan saveznik, ali sa merom

Šta je retinol i zašto ga svi preporučuju?
Retinol je derivat vitamina A koji pomaže u borbi protiv bora, ujednačava ten i podstiče obnavljanje kože. Zimi je idealno vreme za njegovo korišćenje jer je koža manje izložena suncu, ali treba biti obazriv, jer je retinol poznat po tome da može izazvati iritacije, crvenilo i perutanje.

Kako pravilno koristiti retinol u zimskim danima?

Postepeno uvođenje u rutinu
Ako prvi put koristite retinol, krenite sa manjom koncentracijom (0,2% do 0,5%) i nanosite ga svake treće noći. Postepeno smanjite razmak između korišćenja kako bi se koža privikla.

Foto: Freepik.com

 

Ne zaboravite na hidrataciju
Retinol može isušiti kožu, pa je važno da ga kombinujete sa hidratantnom kremom. Nakon nanošenja retinola sačekajte 10-15 minuta, a zatim nanesite bogatu hidratantnu kremu ili ulje.

Izbegavajte agresivne pilinge
Dok koristite retinol, koža je osetljivija, pa treba izbegavati hemijske i mehaničke pilinge kako biste sprečili iritacije. Blagi tonici sa PHA kiselinama su bolja opcija.

Obavezna dnevna SPF zaštita
Čak i tokom zime, koža tretirana retinolom postaje osetljivija na sunce. Zato je važno da svakog jutra nanesete kremu sa visokim SPF-om.

Kada pauzirati sa retinolom?

Ako primetite jaku iritaciju, crvenilo ili ljuspanje kože, napravite pauzu i posvetite se obnovi zaštitne barijere. Umirujući proizvodi sa pantenolom, alantoinom ili aloja verom pomoći će koži da se brže oporavi.

Zaključak

Zimska nega kože zahteva malo više pažnje i pravilno kombinovanje proizvoda. Retinol može biti vaš saveznik za postizanje blistavog i mladolikog tena, ali samo ako ga koristite mudro i umereno. Uz odgovarajuću hidrataciju, zaštitu od sunca i pravilno doziranje aktivnih sastojaka, vaša koža će ostati zdrava i negovana tokom cele zime.

Dakle, obucite tople rukavice, mažite hidratantne kreme i budite strpljivi – vaša koža će vam biti zahvalna kada proleće zakuca na vrata.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar