Slobodno vreme > Mozaik

Posle 4 godine SNIMLJENA ALBINO PANDA, JEDNA JEDINA ovakva NA SVETU

Ona se nalazi u Nacionalnom rezervatu prirode Volong, zaštićenom regionu u provinciji Sečuan koji je dom mnogo pandi

Izvor: K1info/politika.rs

07/06/2023 > 11:55

podeli vest:

Posle 4 godine SNIMLJENA ALBINO PANDA, JEDNA JEDINA ovakva NA SVETU
Foto: screenshot/USA TODAY


Posle četiri godine prva i jedina albino panda na svetu je konačno prošla pored kamere osetljive na pokret u planinama Kine. Ona je primećena 2019. godine prvi put, a na radost svih ovog puta je snimljena.

Čini se da ovo jedinstveno stvorenje raste srećno i zdravo u Nacionalnom rezervatu prirode Volong, zaštićenom regionu u provinciji Sečuan koji je dom mnogo pandi.

Ali, samo za ovu se zna da je bela i albino, a u pitanju je jedinka koja je nosilac retke genetske mutacije koja uobičajeno crno-belo krzno ove vrste pretvara u jednoličnu bledo krem boju. Kako piše "Sience alert", mutaciju gena ometa proizvodnju pigmenta u koži, očima i kosi.

Iako je to crna ovca zajednice panda, izgleda da se sasvim dobro uklapa u sredinu. Terenske kamere u rezervatu za divlje životinje snimile su više od deset daljih interakcija između albino pande i drugih pandi u regionu.

Volong - dom ugroženih vrsta

Nacionalni rezervat prirode Volong, poznat i kao Specijalni administrativni region Volong, zaštićeno je područje smešteno u okrugu Venčuan, provinciji Sečuan, u Narodnoj Republici Kini.

Osnovan 1963. godine sa početnom veličinom od oko 20.000 hektara, rezervat je proširen 1975. godine, pokrivajući površinu od oko 200.000 hektara u regionu planina Ćonglai.

U rezervatu je zabeleženo preko 4.000 različitih vrsta. Prema trećem kineskom istraživanju džinovskih pandi, u nacionalnom rezervatu prirode Volong smešteno je oko 150 divljih jedinki visoko ugroženih džinovskih pandi.

Rezervat je takođe dom mnogih drugih ugroženih vrsta, uključujući: snežne leoparde, crvene pande, zlatne majmune, jelene sa belim usnama (Toroldov jelen) i mnoge dragocene biljke.

Pre razornog zemljotresa u Venčuanu 2008. godine, Volong je svake godine imao do 200.000 posetilaca. Njegovo područje zamenjuje Specijalni administrativni region Volong.

Pol albino pande još nije utvrđen, ali istraživači kažu da je sada skoro veličine odrasle osobe i pokazuje znake seksualne zrelosti.

Da bi saznali više o stvorenju, istraživači se nadaju da će uhvatiti još snimaka i možda uhvatiti deo njegovog DNK.

Ako se panda, ipak, razmnožava sa drugom takvom vrstom, stručnjaci nisu sigurni da li će njena genetska osobina biti nasledna ili ne.

 

Ostavite komentar