Slobodno vreme > Mozaik

Idete sa PSOM na MORE? OVO ni slučajno NEMOJTE da ZANEMARITE

Postoje stvari na koje obavezno morate da obratite pažnju ako želite da svog krznenog prijatelja vodite sa sobom

Autor: 24sata.hr

25/07/2023 > 12:54

podeli vest:

Idete sa PSOM na MORE? OVO ni slučajno NEMOJTE da ZANEMARITE
Foto: Unsplash.com


Ukoliko ne želite da ostavite svog psa u pansionu za kućne ljubimce, možete ga povesti na putovanje sa sobom. Međutim, postoji više stavki na koje morate da obratite pažnju. 

Najvažnije je da ne zaboravite knjižicu za psa, kao i eventualne lekove koje uzima. Naviknete ga na automobil. Pustite ga da malo pronjuška unutrašnjost, potom uključite motor da se navikne na zvuk, pa ga provozajte na kraćim relacijama.

Pre putovanja ga dobro istrčite i umorite, neka se igra s drugim psima u parku i slično. To ima dvostruke prednosti. Prva je ta što će lakše i brže obaviti veliku nuždu, pa nećete s tim imati problema tokom putovanja. Druga prednost je to što će pas biti toliko umoran i zadovoljan da će većinu puta možda i prespavati.

Postoje posebni sigurnosni pojasevi za pse koji putuju automobilom pa ne bi bilo loše nabaviti jedan, jer kao što se ljudi vežu da  bi u slučaju nesreće imali više šanse za preživljavanje, tako bi trebalo da bude i sa životinjama u vozilu.

Važno je da ljubimac u automobilu ima nešto što mu je već poznato, svoju dekicu, krevetić, omiljenu igračku. Tokom vožnje mu se pokoji put obratite, pomazite ga i nagradite poslasticom, kako bi vožnju doživljavao kao nešto ugodno i zabavno.

Ne zaboravite prostirku na kojoj će ležati, činiju za vodu i hranu. Ukoliko vaš pas povraća tokom dužih putovanja, posavjetujte se s veterinarom koje pripravke mu dati pre puta da se ta neugodnost izbegne.

Foto: Unsplash.com

 

Pobrinite se da u automobilu nije previše vruće, jer kao što vi patite kada su temperature visoke, tako ispaštaju i životinje. Na stakla stavite zaštitu od sunca kako ono ne bi bilo na psu većinu vremena provedenog u vožnji.

U prednjem delu automobila držite zdelicu, vodu, hranu, poslastice i još pokoju igračku, tako da vam to bude na dohvat ruke. Uz to, imajte u blizini i papirnate ubruse, vlažne maramice i pokoju vrećicu za sakupljanje izmeta kada putem negde stanete da protegnete noge, a pas obavi nuždu.

Pazite samo da ga ne izvedete na vrući asfalt, već gledajte da izađe iz vozila u neku travu kako ne bi opekao šape.

Ako pas putuje na zadnjem sedištubilo bi dobro da stavite zaštitnu navlaku. Postoje i posebne prostirke punjene gelom koje hlade ljubimca, pa to nije loša opcija ako putujete po velikoj vrućini. Taj gel se aktivira kad ljubimac legne na njega, a temperatura podloška je niža do 15 stepeni.

I nikada, baš nikada životinje leti ne ostavljate u parkiranom automobilu, jer vrlo brzo može doći do toplotnog udara. Suzdržite se od otvaranja prozora da bi pas gurnuo njušku van, jer koliko god se to činilo slatko, zapravo je opasno za životinju, jer joj nešto može doleteti u glavu i oštetiti mu oko, njušku.

Kad konačno stignete na odredište, odvedite ga u šetnju da se razgiba i nagradite poslasticom tako da putovanje poveže s dobrim osećajima.

 

Ostavite komentar