Slobodno vreme > Mozaik

Svi je koristimo, a mnogi NE ZNAJU da je važno koju stranu okreću: Zašto postoje SJAJNA I MAT strana ALU FOLIJE?

Mat folija koristi se za hladnu hranu, a sjajna za vrelu

Izvor: K1info/kurir.rs

08/10/2023 > 21:31

podeli vest:

Svi je koristimo, a mnogi NE ZNAJU da je važno koju stranu okreću: Zašto postoje SJAJNA I MAT strana ALU FOLIJE?
Foto: Pexels.com


Da li ste se ikada zapitali zašto alu folija ima sjajnu i mat stranu, i kako to utiče na hranu?

Za sve koji nisu znali, a verujemo da ih ima, evo odgovora - mat folija je za hladnu hranu, a sjajna za vrelu.

Prilikom proizvodnje dolazi do zagrevanja i rastezanja folije, tako da se dva sloja spajaju i istovremeno prolaze kroz valjak jer bi su u suprotnom pocepala. Ona strana koja naleže na polirani čelik valjka bude sjajna, a ona koja nije u kontaktu sa valjkom bude mat.

Kako biste to postigli da hrana ostane što duže topla potrebno je da je umotate u aluminijumsku foliju sa sjajnom stranom prema unutra. Nećete mnogo pogrešiti ni ako učinite suprotno, ali ovako će ipak da bude maksimalni učinak.

I kada pečete, ukoliko koristite alu foliju važno je znati da se ako sjajna strana ostane spolja od nje odbijaju infracrveni zraci i dolazi do sporijeg zagrevanja onoga što pripremate. Ukoliko pak sjajna strana bude okrenuta ka manirnici, a mat strana bude spolja onda se proces zagrevanja povećava i do 15 posto.

Ko je znao, znao je, a ko nije sad će da zna.

Ostavite komentar