Slobodno vreme > Mozaik

Kako ZIMSKE JAKNE oprati u mašini, a da se ne oštete i pocepaju

Zatvorite rajsferšluse i, ako jakna ima kapuljaču s krznom, obavezno je skinite

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

11/10/2024 > 11:15

podeli vest:

Kako ZIMSKE JAKNE oprati u mašini, a da se ne oštete i pocepaju
Foto: Freepik.com


Svi smo se barem jednom zapitali – "Da li će moja jakna preživeti pranje u mašini?". Nema potrebe za panikom! Evo kako da operete svoje omiljene jakne u mašini, a da ne završe kao stisnuti balon ili, još gore, vuneni tepih koji nikad više neće ličiti na sebe.

Pročitajte etiketu – ozbiljno!

Znate onu malu etiketu sa desne strane jakne, na koju nikada ne obraćate pažnju? E, ona je vaša karta za opstanak! Tamo piše sve što vam treba – temperature, zabrane, kako se ne smete igrati sa deterdžentima... Poštujte je kao zakon jer, verujte, etiketa zna bolje od vas.

Priprema jakne za avanturu u mašini

Pre nego što je ubacite unutra, sve džepove ispraznite – stari papirići, ključevi, mrvljeni bomboni i slučajni sitni novac mogu napraviti više štete nego što mislite. Zatvorite rajsferšluse i, ako jakna ima kapuljaču s krznom, obavezno je skinite (osim ako ne želite da vaša veštačka lisica izgleda kao da je pretrčala maraton po kiši).

Birajte pravi program

Sada dolazi ključni momenat – koji program odabrati? Zimske jakne, posebno one punjene perjem, vole blage, hladnije programe. Pranje na 30°C je sasvim dovoljno da skinete prašinu i znoj, a da ne uništite tkaninu. Ako se plašite mašine, odaberite ručni program ili onaj za osetljive stvari. Verujte mi, jakna neće ni primetiti da je bila u mašini!

Deterdžent – manje je više

Foto: Freepik.com

 

Kad perete jakne, nemojte preterivati sa deterdžentom. Jakne vole nežne tretmane, pa je najbolje koristiti tečni deterdžent za osetljive tkanine. Izbegavajte omekšivače, jer mogu uništiti teksturu materijala. Imajte na umu – što više deterdženta stavite, to će vam duže trebati da ga izvučete iz perja ili podstave.

Loptice za sušenje – najbolji prijatelji jakne

Ako perete jaknu s perjem, mali trik koji čini čuda su teniske loptice. Da, dobro ste pročitali! Ubacite dve do tri teniske loptice u sušilicu zajedno s jaknom i one će pomoći da perje ostane ravnomerno raspoređeno, bez grudvica koje vam posle izgledaju kao da ste nosili jaknu dok ste prespavali u vreći za spavanje.

Sušenje – strpljenje je ključ

Nemojte pokušavati da jaknu sušite na radijatoru! Ako želite da izbegnete deformacije i naborane delove, neka se jakna suši prirodno, ali van direktnog sunčevog zračenja. A ako je baš hitno, sušilica na niskoj temperaturi (opet s lopticama!) će biti najbolji izbor.

Obrada posle pranja

Kada jakna konačno izađe iz sušilice, prodrmajte je kao staru deku, neka se perje ili podstava lepo rasporede. Ako primetite da je negde spljoštena, to možete lagano "mufljati" rukama dok ne dobije svoj puni volumen nazad.

Bonus savet: Jakne koje ne idu u mašinu?

Ako imate jaknu od kože ili osetljivih materijala, verujte, najbolja prijateljica u tom slučaju je hemijska čistionica. Nemojte izazivati sudbinu i bacati jaknu od prevrnute kože u mašinu, jer možete završiti s komadom koji izgleda kao ispeglan tapet.

Zaključak:

Jakne mogui najstrašnije cikluse pranja, samo ih trebate tretirati kao kraljevske mantije. Ako poštujete pravila igre, vaša zimska jakna će i dalje izgledati kao nova, spremna da vas prati kroz sve oluje, snegove i vetrove. Tako da, bez brige – od sada ćete biti ponosni vlasnik čiste jakne, a ne nekog čudnog, deformisanog komada tekstila!

Ostavite komentar