Slobodno vreme > Mozaik

Kupovina ZIMSKIH GUMA: Na šta treba da obratite pažnju

Za nekoliko dana menjamo letnje gume i stavljamo zimske

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

25/10/2024 > 12:00

podeli vest:

Kupovina ZIMSKIH GUMA: Na šta treba da obratite pažnju
Foto: Freepik.com


I baš kao i svake godine, uoči 1. novembra, vlasnici automobila suočavaju se s važnim zadatkom – kupovinom zimskih guma i njihovim montiranjem. Prilikom odabira, dimenzije pneumatika nisu jedine na koje treba obratiti pažnju; postoje i drugi važni parametri.

Kako se 1. novembar bliži, vozači se pripremaju za gužve kod vulkanizera, a mnogi su i dalje u nedoumici koje gume odabrati i na šta obratiti pažnju prilikom kupovine.

Foto: Pexels.com

 

Dimenzije guma

Jedan od najvažnijih faktora su dimenzije pneumatika. Ove informacije obično se nalaze na vratima vozila ili u pratećoj dokumentaciji. Ako ih ne možete pronaći, jednostavno ih možete potražiti na internetu. Takođe, prodavci guma i vulkanizeri mogu vam pomoći u određivanju odgovarajućih dimenzija. Osim dimenzija, obavezno proverite i datum proizvodnje guma, koji je označen oznakom DOT; poslednje četiri cifre predstavljaju nedelju i godinu proizvodnje.

Simboli na gumama

Nakon što ste utvrdili dimenziju, važno je da gume budu prilagođene zimskim uslovima vožnje. Stručnjaci preporučuju da obratite pažnju na simbole na gumama, kao što su tri planinska vrha sa pahuljom ili oznaka M+S (blato i sneg). Ovi simboli označavaju da su gume pogodne za vožnju na snegu i klizavim podlogama.

Foto: Freepik.com

 

Kupovina polovnih guma

Ako se odlučite za kupovinu polovnih zimskih guma, obavezno proverite njihovo stanje, posebno dubinu šare gazećeg sloja. Veća dubina šare poboljšava prianjanje gume na podlozi i smanjuje rizik od proklizavanja. Takođe, pažljivo pregledajte gume za bilo kakva oštećenja, poput zakrpljenih rupa ili pukotina. Čak i manja oštećenja mogu predstavljati ozbiljan rizik, pa se takve gume ne bi trebale kupovati.

Priprema za zimu je ključna za bezbednu vožnju, stoga je važno biti informisan i pažljivo odabrati prave zimske gume.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar