Slobodno vreme > Mozaik

NE BACAJTE VODU U KOJOJ STE KUVALI KROMPIR: Pravo je blago, kad čujete zašto, čuvaćete je kao oči u glavi

Tokom kuvanja, krompir oslobađa vitamine i minerale u vodu, čineći je bogatom hranljivim materijama

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović/krstarica

26/11/2024 > 11:00

podeli vest:

NE BACAJTE VODU U KOJOJ STE KUVALI KROMPIR: Pravo je blago, kad čujete zašto, čuvaćete je kao oči u glavi
Foto: Youtube PrintScreen/eKako info


Voda preostala nakon kuvanja krompira često završava u odvodu, ali malo ko zna da je ona prava riznica hranljivih sastojaka i može imati višestruku primenu u domaćinstvu.

Foto: Shutterstock

 

Zašto je voda od kuvanog krompira dragocena?

Tokom kuvanja, krompir oslobađa vitamine i minerale u vodu, čineći je bogatom hranljivim materijama. Ova tečnost može se koristiti na nekoliko načina:

Zgušnjavanje supa i čorbi: Dodavanjem vode od krompira, jela dobijaju bogatiju teksturu i dodatne vitamine.

Dodatak testu za hleb: Korišćenje ove vode pri mešenju hleba poboljšava njegovu teksturu i ukus.

Prirodno đubrivo za biljke: Ohlađena voda od krompira može se koristiti za zalivanje biljaka, obogaćujući zemlju hranljivim materijama.

Čišćenje odvoda: Povremeno sipanje proceđene vode od krompira u odvod sudopere može pomoći u održavanju čistoće cevi.

Sledeći put kada kuvate krompir, razmislite pre nego što prospete vodu – ona može biti korisna na više načina u vašem domaćinstvu.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar