Slobodno vreme > Mozaik

OSTACI HRANE DAN POSLE Evo koliko dugo smete da ih jedete i kako da ih pravilno čuvate!

Doček je gotov, gosti su otišli, a vi ste ostali – sa brdom hrane, šta sad

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

01/01/2025 > 10:29

podeli vest:

OSTACI HRANE DAN POSLE Evo koliko dugo smete da ih jedete i kako da ih pravilno čuvate!
Foto: Shutterstock


Hrane na stolu za slavlje bilo je kao da se hrani omanji puk vojni a ne vas nekoliko, sve zbog večitog straha - da ne zafali. Međutim, nakon slavlja često ostaje višak hrane, pa se postavlja pitanje: koliko dugo je bezbedno konzumirati ostatke?

Freepik.com

Rok trajanja različitih namirnica:

Kuvana jela: Većina kuvanih jela može se čuvati u frižideru do 3 dana. Nakon toga, povećava se rizik od razvoja bakterija.

Meso: Pečeno ili kuvano meso može se čuvati u frižideru do 3 dana. Ako je zamrznuto, može trajati do 2 meseca, ali je važno pravilno ga odmrznuti pre ponovne upotrebe.

Salate s majonezom: Zbog visokog rizika od kvarenja, ove salate treba konzumirati unutar 24 sata od pripreme.

Freepik.com

Kolači i peciva: Kolači bez kreme mogu trajati do 7 dana, dok oni s kremom treba pojesti unutar 2-3 dana.

Saveti za pravilno čuvanje hrane:

Brzo hlađenje: Nakon obroka, ostatke hrane što pre stavite u frižider, idealno unutar dva sata, kako biste sprečili rast bakterija.

Pravilno pakovanje: Koristite hermetički zatvorene posude kako biste očuvali svežinu i sprečili kontaminaciju.

Označavanje: Obeležite posude datumom skladištenja kako biste lakše pratili rok trajanja.

Odmrzavanje: Hranu odmrzavajte u frižideru ili mikrotalasnoj pećnici, nikako na sobnoj temperaturi, kako biste izbegli rast bakterija.

Znakovi da hrana više nije bezbedna za konzumaciju:

Neprijatan miris: Ako hrana ima kiselkast ili pokvaren miris, ne konzumirajte je.

Promena boje: Ako je hrana promenila boju ili ima vidljive tragove plesni, bacite je.

Neprijatan ukus: Ako hrana ima neobičan ili neprijatan ukus, nemojte je jesti.

Pixabay.com

Pridržavanjem ovih saveta možete smanjiti rizik od trovanja hranom i osigurati da ostaci praznične trpeze budu bezbedni za konzumaciju. 

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar