PROCVETALO VOĆE Može li mu naškoditi "Baba Marta"?
podeli vest:

Dnevne temperature poslednjih nekoliko dana prelazile su 20 stepeni, što je uticalo da pojedine voćne vrste procvetaju. Međutim, u jutarnjim satima zabeležen je mraz u pojedinim delovima Srbije. Stručnjaci savetuju voćare da prate stanje zasada, jer niske temperature u fazi cvetanja mogu da utiču na smanjenje prinosa.
Kajsije nisu odolele temperaturama koje nisu uobičajene za mart mesec, pa su se cvetovi razvili. Ali, to može biti problem ako krenu mrazevi, što se događa vrlo često u martu, a ponekad i u aprilu, jer je “Baba Marta” varljive prirode i nepredvidivih meteoroloških prilika.
- Ono što može da napravi štetu i o čemu proizvođači moraju da vode računa, ukoliko uopšte mogu na to da utiču, a to je pojava poznih mrazeva koji su u našim krajevima beleženi čak i početkom maja. Nadamo se da toga neće biti, ali, pošto je prošao period zimskog mirovanja, kreću sokovi, počinje vegetacija, i tu proizvođači treba da budu pripremljeni da u pojedinim periodima, ako krenu prolećni mrazevi, da reaguju pravovremeno kako bi povećali temperature u samom zasadu i tako spasu svoj rod - Milorad Jocković, savetodavac iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe Šabac.
Postoji nekoliko načina da to uradi, od antifrost zaštite koja nije praktična, jer se radi neposredno pre mraza, što je teško prognozirati. Orošavanja je previše skupo i uslovljeno vodosnabevanjem, pa je zadimljavanje najednostavnija tehnika na našim prostorima.
- Uzme se bilo koji materijal koji može da izazove veću količinu dima. Pri tome treba voditi računa da se to ne radi u toku noći kada temperature još nisu pale i da se troše i energiju i vreme. Ti materijli kada se zapale, mogu da snize temperature od -2 do -1, što u svakom slučaju zavisi od feno faze. Ako je cvet tek u pupoljku, sa ovim belim balonima, kada počinje da cveta, voće je dosta otporno i na temperature do -3°, dok kada je plod tek zametnut, što se vidi kada ga otrebite, temperature ne bi trebalo da bude ispod od -1, a za neke voćne vrste -05, jer čak i ta temperatura može da napravi štetu i tada proizvođači treba da reaguju – objašnjava Jocković.
Kao dugoročna mera, savet je da se održava voćnjak i pripremi za temperaturna kolebanja.
-Mi savetujemo proizvođače da obavljaju redovne agrotehničke mere, jer samo kondiciono dobro pripremljen zasad može da odgovori ne samo poznim prolećnim mrazevima, nego i napadu štetočina i bolesti koje su zbog blagih zima dosta intenzivnije - objašnjava stručnjak za voće.
Zaštita je obavezna, uz preporuke stručnjaka, a njihova vrata uvek su otvorena za poljoprivrednike.
BONUS VIDEO:
Ostavite komentar