Slobodno vreme > Porodica i Deca

Pitanje koje je POSVAĐALO RODITELJE na mrežama: Da li vi šaljete DETE U VRTIĆ kada mu "samo" CURI NOS?

Ova tema otvorila je diskusiju o zdravlju i bezbednosti dece u kolektivu, ali imaju li svi roditelji mogućnost da ostanu kod kuće sa detetom

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

02/10/2024 > 20:05

podeli vest:

Pitanje koje je POSVAĐALO RODITELJE na mrežama: Da li vi šaljete DETE U VRTIĆ kada mu "samo" CURI NOS?
Foto: Shutterstock


Pitanje koje se proteže od kako postoje vrtići - da li odvesti dete kada ima prehladu, ali bez povišene temperature - sada je ponovo pokrenulo žestoke rasprave među roditeljima na društvenim mrežama.

Naime, Fejsbuk stranica "Bebac", poznata po temama vezanim za roditeljstvo, nedavno je postavila pitanje: "Šta da radite kada detetu curi nos i kašlje, ali nema temperaturu? Da li ga poslati u vrtić ili zadržati kod kuće?"

Odgovori su brzo počeli da se nižu, sa različitim stavovima koji su odražavali širok spektar mišljenja. Dok su neki roditelji bili čvrsto uvereni da je svaka sitna prehlada razlog za ostanak kod kuće, drugi su smatrali da su svi simptomi osim visoke temperature, povraćanja ili dijareje prihvatljivi za odlazak u vrtić.

U moru komentara, mogle su se čuti priče o iskustvima iz vrtića, kao i strahovi od širenja virusa. Kako se vi postavljate prema ovom pitanju? Da li mislite da prehlada opravdava izostanak ili smatrate da je to deo odrastanja? Razgovor o ovome svakako neće stati, a uloga roditelja u donošenju ovakvih odluka ostaje ključna.

Foto: srbija.gov.rs

 

- Naravno da treba. Da se us****e svim ostalim roditeljima u život. Zato što se dnevnica mora zaraditi. Koga boli uvo što će vaše dete da zarazi drugu decu, a ta druga deca kući verovatno imaju braću i sestre, bebe, pa će i one da se zaraze. Ali koga boli uvo za to, bitno da se danas ne kuva ručak, da se popije 5 kafa. Ja bih takve tukao. To nisu roditelji, to je bezobzirna stoka!!!! - reagovao je burno jedan otac u komentaru.

"Nije ispoštovan dogovor"

Neke majke kažu da su u vrtićima sklopili dogovor da dete ne dolazi ukoliko nosić počne da mu curi. Ipak, kako navodi jedna, posle nekog vremena primetila je da kada pokupi dete, ostala deca uveliko kašlju, kijaju i brišu nos.

- Naime prošle godine sam decu povlačila iz vrtića čim im nosić krene ili se zakašlju, jer je takav dogovor bio sa vaspitačima zarad druge dece. Međutim, uporno se ponavljala situacija da ja povučem decu, ozdrave potpuno i ja ih vratim u kolektiv i 3 dana nakon toga oni ponovo dolaze bolesni kući gde pri odlasku po njih vidim i čujem decu koja kašlju, curi im nos i borave tamo. Prosto nije ispoštovan dogovor. Od ove godine ako nisu baš bolesni nego se zakašlju malo ili im krene malo tek tek nos, ja ih vodim - napisala je ona. 

Ipak, drugi roditelji smatraju da nikako ne treba voditi decu u vrtić ako ima bilo kakve simptome bolesti.

Foto: Shutterstock

 

"Tako se stvara imunitet"

- Ne jer oni su mali kijaju po drugima, a možda se sutra pojavi i ta temperatura. Brže će ozdraviti van kolektiva, a neće zaraziti drugu decu - bar 3-5 dana nek dete lepo ozdravi - napisala je jedna majka.

Ipak, ima i onih koji smatraju da deca treba da idu u kolektiv prehlađena, kako bi se stvorio imunitet. 

- Kod nas u vrtiću je pravilo da dete ne dolazi u vrtić samo ako povraća, ima proliv ili temperaturu. I naravno ozbiljnije bolesti kao sto su na primer boginje. Kod sina u grupi svi slinave i dolaze uredno - napisala je jedna žena, dok je odmah usledio odgovor:

Sudeći po komentarima, mnogo više roditelja bi poslalo decu u vrtić.

- Naravno da treba ići u vrtić. Normalno je da detetu curi nos i da kašlje. Tako stiče dete imunitet, a ne za svaku sitnicu kod pedijatra. Kada krene u školu, da li će i tada biti kući ako mu curi nos ili kašlje? Možda i kada krene na fakultet, bolje da sedi kući - napisala je jedna majka. 

Mnogi roditelji kažu kako je nemoguće da izostaju toliko mnogo sa svog radnog mesta, radi ostajanja kod kuće sa decom.

- Kod nas u vrtiću su skoro svi slinavi i kašlju od septembra do maja i svi idu. Mene su zvali dva puta zato što mnogo kašlje, ja ga pravo iz vrtića odvedem kod doktora,ona ga pošalje nazad u vrtić i napiše potvrdu. Ja ne mogu otvoriti bolovanje ako doktorka smatra da je dete u redu - stoji u jednom komentaru.

Šta vi mislite, da li treba voditi dete u vrtić kada je prehlađeno? 

BONUS VIDEO

Ostavite komentar