Slobodno vreme > Porodica i Deca

Stiže DOKUMENTARAC o teniserki SRPSKOG porekla! Njen život od NASILJA u porodici do ČETVRTOG mesta na listi NAJBOLJIH!

Veoma intiman i ličan dugometražni dokumentarac Jelene Dokić "Nesalomiva" uskoro stiže u bioskope

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

09/10/2024 > 17:48

podeli vest:

Stiže DOKUMENTARAC o teniserki SRPSKOG porekla! Njen život od NASILJA u porodici do ČETVRTOG mesta na listi NAJBOLJIH!
Foto: Instagram/dokic_jelena


Neverovatno lična životna priča australijske teniserke srpskog porekla Jelene Dokić pretvorena je u dugometražni dokumentarac koji će biti pušten u bioskope sledećeg meseca. Na engleskom nazvan "Unbrakable", film "Nesalomiva: Priča o Jeleni Dokić" govori o tome kako se teniska šampionka snašla na terenu i postala četvrta teniserka sveta, kako je preživela kao izbeglica, dva puta, i kako je godinama trpela zlostavljanja od oca i trenera Damira Dokića.

Dokumentarac postavlja pitanje zašto su „svet tenisa i nacija navijača izabrali da skrenu pogled“ kada su Dokićevoj, rođenoj u Srbiji, odgajanoj u Australiji, bili najpotrebniji. Jer sve se dešavalo naočigled medija. Jednom prilikom nakon što je Dokićeva izgubila meč, rekla je da je njen otac bio „izuzetno ljut“.

"Nije bilo inča kože koji nije bio u modricama"

U dokumentracu se pojavljuju velikani australijskog i međunarodnog tenisa, uključujući Pam Šriver i Lindsaj Davenporta, kao i bivši zvaničnici VTA, i novinar Kris Kler iz Njujork tajmsa, kao i reporter CBS 60 minuta Džon Verthajm, koji govori o tome kako je svet tenisa reagovao na Dokićevu.

- Nije bilo ni inča kože koji nije bio u modricama - priseća se Davenport koji otkriva da su modrice primetili i drugi igrači.

Sve je to "dobrom glumom" izdržala na terenu, da bi sa 18 godina bila među 10 najboljih na svetu, a već sa 19 - broj 4. Svet je bio očaran njom i njenom pričom - izbeglicom čija se porodica skućila u Australiji kada je mlada teniska zvezda imala svega 11 godina.

Foto: Instagram/Jelena Dokic

 

"Ako izgubi, 'posledice biti katastrofalne'"

Do objavljivanja eksplozivne knjige, Jelena svoju priču nije ispričala nijednoj duši. Od ratom razorene Jugoslavije preko Sidneja do Vimbldona, ona pripoveda o svom paklenom usponu do toga da postane jedna od najboljih teniserki  - i o svom srceparajućem padu sa vrha. Njena smela iskrenost ostavila je čitaoce zadivljenim, a njena borba inspiranim. Ono što je iznad svega zadivljujuće je - Jelenina volja za preživljavanjem, naročito odnosa sa ocem "iz pakla".

U jednom segmentu filma, Jelena otkriva kako je, sa samo 16 godina i igrala tada protiv teniserke broj jedan u svetu, Martine Hingis, i kako je znala da će, ako izgubi, "posledice biti katastrofalne".

- Od početka se šuškalo o tome šta se dešava - primećuje bard australijskog sportskog novinarstva Ričard Hinds: - Kako je tako dobro igrala sa svime što joj se dešavalo u privatnom životu? Jelenini intervjui posle mečeva zvučali su kao snimci talaca.

Foto: Instagram/Jelena Dokic

 

"Sramota, sramota"... jer je izgubila u polufinalu

Dokumentarac detaljno govori i o bombama pronađenim u posedu Damira Dokića, njegovim zabranama da prisustvuje utakmicama - i publike na terenu koja je počela da se okreće protiv mlade teniske zvezde zbog njega.

- Samo se sećam da sam stajao tamo i mislio, o moj Bože, u šta se upuštamo - izjavio je Davenport u dokumentarcu.

U svojim memoarima, Dokićeva je pisala o svojoj neverovatnoj priči o preživljavanju i o tome kako je prevazišla nevolje, siromaštvo i nasilje da bi se popela na sam vrh tenisa. Njena otkrića o šokantnom zlostavljanju njenog oca zaprepastila su svet.

U nedavnom podcastu Headgame-a sa bivšim ko-voditeljem SAS Australia Antom Midltonom, Dokićeva je pričala o okrutnosti svog oca, ali naglasivši da ne želi da je iko sažaljeva.

- Ne želim da me bilo ko žali. Kada sam počela da igram tenis i udarila prvu loptu, otac me je pobedio. Stvari su se rasplitale i pogoršavale iza zatvorenih vrata - rekla je ona i dodala: - I evo me, polufinalista Vimbldona, sedim usred salona za igrače u suzama, razgovaram sa ocem preko telefona, koji kaže da sam "sramota, sramota"... jer sam izgubila u polufinalu.

Posle gubitka meča nije joj bilo dozvoljeno da se vrati kući

Dokić se priseća da joj posle tog gubitka nije bilo dozvoljeno da se vrati u porodični hotel. Otac joj je rekao da spava na ulici - umesto toga završila je sklupčana u uglu salona za igrače gde su je pronašle čistačice.

- Sada je u redu… kako da ponovo izgradim i postanem ova osoba za koju znam da mogu da budem? - prenela je svoju dilemu u novembru prošle godine i izgovorila: - Hajdemo žrtvo, da preživimo i da napredujemo!

I uradila je upravo to.

Dokumentarni film zasnovan je na istoimenom bestseleru i veoma ličnim memoarima koje je nekadašnja šampionka, a danas komentator "Nine Network-a", napisala 2018. godine. Sudeći prema sadržaju knjige, ovo je priča o opstanku neverovatno talentovane i u to vreme najveće teniske nade Australije, koja je pokazivala izuzetnu veštinu, čelične živce i neverovatnu sposobnost borbe na terenu, paralelno se boreći sa ogromnim izazovima što je "autsajder" u svojoj novoj zemlji, kao i sa siromaštvom i rasizmom.

U svojoj drugoj veoma ličnoj knjizi, "Neustrašiva: Pronalaženje moći za napredak", Dokićeva je otkrila svoj poremećaj u ishrani, kako se suprotstavila posramljivanju zbog njenog tela i zlostavljanju na mrežama, ali i o suočavanju sa svojim demonima koje su bile posledica njenog mentalnog zdravlja direktno.

Takođe je pisala o njem razarajućem raspadu veze

Dokićeva je tokom ove godine gostovala na višie mesta širom Australije gde je bila počasni kovornik, a u avgustu je bila i na naslovnoj strani Australian Women's Weekly.

- To mi je bilo ostvarenje sna, da budem na naslovnoj strani - objavila je ona: - Učinili ste ovu nekada petnaestogodišnju devojku, koja je mislila da nije dovoljno dobra i da nikada neće biti, tako srećnom i ostvarenom.

Dokićeva, inače ne beži od toga da otkriva šta joj je na duši na njenim nalozima na društvenim mrežama i priča o svom zdravlju i životu otvoreno pred svojih 250.000 pratilaca na Instagramu. Kada je podelila vest o njenom dokumentarcu to je privuklo dosta javne podrške, uključujući i bivšu voditeljku  Lizu Vilkinson, koja joj je poručila:

- Uz sve godine bola koje ste iskusili, nastavljate da stojite snažno i uzvraćate svojom strašću da pomognete drugima. Gvozdena volja i najslađe srce koje dokazuje smrtonosnu kombinaciju.”

 

BONUS VIDEO: 

 

 

(The New Daily) 

Ostavite komentar