Slobodno vreme > Posna jela

PUNJENE PAPRIKE SA LEBLEBIJAMA: Ukusno posno jelo koje morate probati!

Leblebije su bogate proteinima, vlaknima, i brojnim hranljivim materijama, pa će vam pružiti energiju tokom posta

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

14/11/2024 > 07:09

podeli vest:

PUNJENE PAPRIKE SA LEBLEBIJAMA: Ukusno posno jelo koje morate probati!
Foto: Freepik.com


Sezona posnih obroka je idealno vreme da unesemo raznovrsnost u našu trpezu i isprobamo neka nova, ukusna i hranljiva jela. Za one koji vole tradicionalne punjene paprike, ali traže posnu verziju, imamo savršenu ideju – punjene paprike sa leblebijama.

Ovo jelo nije samo zdravo i posno već i veoma jednostavno za pripremu.

Foto: Aleksandra Ignjatović

 

Evo kako možete napraviti ovu ukusnu poslasticu koja će oduševiti i najveće gurmane u vašem domu!

Sastojci:

8 srednjih crvenih paprika (ili babura)
200 g kuvanih leblebija (možete koristiti i leblebije iz konzerve, dobro isprane)
1 šolja pirinča
1 glavica crnog luka
2 šargarepe
2 čena belog luka
1 kašika seckanog peršuna
1 kašika seckanog celera
So, biber po ukusu
1 kašičica aleve paprike
100 ml paradajz soka
2-3 kašike maslinovog ulja

Hranljiva zamena za meso

Leblebije su bogate proteinima, vlaknima, i brojnim hranljivim materijama, pa će vam pružiti energiju tokom posta

Priprema:

Priprema paprika: Prvo, paprike operite, osušite i pažljivo izdubite, uklanjajući semenke. Pripremite ih tako da ostanu cele kako bi ih bilo lakše napuniti.

Priprema punjenja: U tiganju zagrejte maslinovo ulje, a zatim dodajte sitno seckani crni luk i šargarepu rendanu na sitno rende. Pržite ih na srednjoj temperaturi dok luk ne postane staklast, a šargarepa omekša.

Dodavanje pirinča i leblebija: Kada je luk omekšao, dodajte pirinač i dobro promešajte, a zatim dodajte isprane i oceđene leblebije. Pržite sve zajedno nekoliko minuta dok se sastojci lepo ne sjedine.

Začinjavanje: Umešajte sitno seckani beli luk, peršun, celer, so, biber i alevu papriku. Dodajte paradajz sok i promešajte. Pustite da smesa krčka na laganoj vatri nekoliko minuta dok pirinač ne počne da upija tečnost, ali pazite da ostane malo suv, jer će pirinač dodatno omekšati tokom pečenja.

Punjenje paprika: Kada je smesa za punjenje gotova, kašikom pažljivo napunite svaku papriku do vrha, ali nemojte prepuniti da ne bi popucale tokom pečenja.

Pečenje: Pripremljene punjene paprike poređajte u posudu za pečenje i dodajte malo vode (oko 100 ml) kako bi se stvorila para tokom pečenja. Pokrijte posudu folijom i pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 30-40 minuta. Pred kraj pečenja, skinite foliju i pecite još nekoliko minuta kako bi paprike dobile zlatno-smeđu boju.

Serviranje: Posne punjene paprike sa leblebijama najbolje su uz svežu zelenu salatu ili kupus salatu. Takođe, možete ih poslužiti uz domaći paradajz sos kako bi jelo bilo sočnije i ukusnije.

Savet više:

Ako želite dodatni ukus, možete dodati nekoliko listova lovora tokom pečenja ili malo začina poput majčine dušice. Ove paprike su odličan izbor i za goste tokom posta, jer su zasitne, hranljive i jako ukusne.

Ove punjene paprike sa leblebijama će vas osvojiti svojim punim i bogatim ukusom, a takođe su i zdrav izbor tokom perioda posta.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar