Slobodno vreme > Posna jela

PAPRIKAŠ OD POVRĆA SA POSNIM KNEDLAMA Ukusan i zdrav obrok za svaki dan

Ovaj recept kombinuje bogate ukuse svežeg povrća sa laganim knedlama

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

27/12/2024 > 07:22

podeli vest:

PAPRIKAŠ OD POVRĆA SA POSNIM KNEDLAMA Ukusan i zdrav obrok za svaki dan
Foto: Freepik.com


Kada želite ukusan, zdrav i jednostavan obrok koji je ujedno i posan, paprikaš od povrća sa posnim knedlama je savršeno rešenje. Ovaj recept kombinuje bogate ukuse svežeg povrća sa laganim knedlama, stvarajući idealan ručak ili večeru tokom posta, ali i za sve koji vole laganiju ishranu.

Foto: Freepik.com

 

Sastojci za paprikaš:

2 veće šargarepe
2 krompira
1 tikvica
1 glavica crnog luka
1 paprika
2 čena belog luka
2 paradajza (ili 200 ml paradajz soka)
1 kašičica aleve paprike
So i biber po ukusu
Peršun za dekoraciju
1-2 kašike ulja

Sastojci za posne knedle:

4 kašike brašna
2 kašike griza
1/2 kašičice soli
50 ml vode

Kako se priprema?
Priprema paprikaša:

Priprema povrća: Operite i očistite povrće, a zatim ga iseckajte na kockice.
Prženje: Na ulju propržite sitno seckani crni luk dok ne postane staklast. Dodajte šargarepu, papriku i tikvicu, pa dinstajte nekoliko minuta.
Dodavanje krompira i začina: Dodajte krompir, beli luk i alevu papriku, promešajte i zalijte vodom da prekrije povrće.
Dodavanje paradajza: Kada povrće omekša, dodajte seckani paradajz ili paradajz sok. Kuvajte još nekoliko minuta dok se ukusi ne sjedine.

Priprema posnih knedli:

Pravljenje smese: Pomešajte brašno, griz, so i vodu dok ne dobijete glatku smesu.
Oblikovanje: Kašičicom uzimajte male količine smese i spuštajte ih u ključajući paprikaš.
Kuvanje: Kuvajte knedle u paprikašu još 5–7 minuta dok ne omekšaju i budu lagane.

Završni koraci:

Pre nego što poslužite, pospite seckani peršun po paprikašu za svežinu i dodatnu aromu.

Zašto probati ovaj recept?

Paprikaš od povrća sa posnim knedlama je hranljiv, lako svarljiv i bogat vitaminima. Idealan je za post, ali i za one koji žele da uživaju u povrću na ukusan način. Njegova priprema je brza i jednostavna, a krajnji rezultat oduševljava i najzahtevnije gurmane.

Saveti za dodatnu čar:

Za bogatiji ukus, možete dodati list lovora ili malo suvog začina po izboru.
Ako volite ljuto, ubacite malo čili papričice.
Poslužite ga uz svež hleb ili projice za kompletan obrok.

Zaključak

Paprikaš od povrća sa posnim knedlama je jelo koje spaja tradicionalne ukuse sa zdravim sastojcima. Isprobajte ovaj recept i obradujte sebe i svoje najbliže toplim, aromatičnim i nutritivno bogatim jelom koje osvežava i greje dušu!

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar