Slobodno vreme > Putovanja

ADRENALISKA tura od manastira MILEŠEVA do SOPOTNICE - Prijepolje iz DRUGOG UGLA

Otkrite šta sve nudi rodni grad košarkaša Vlade Divca u svojoj bogatoj turstičkoj ponudi, ima svega i za sladokusce i za ljubitelje istorije

Autor: K1info/RINA

07/10/2022 > 11:09

podeli vest:

ADRENALISKA tura od manastira MILEŠEVA do SOPOTNICE - Prijepolje iz DRUGOG UGLA
Foto: RINA


Manastir Mileševa, Hisardžik, Kamena Gora, Jabuka, slapovi Sopotnice samo su neki od lokaliteta po kojima se Prijepolje nadaleko prepoznaje, a koji su se u poslednjih nekoliko godina visoko pozicionirali na turističkoj mapi Srbije.

Turistička organizacija ove opštine krenula je u aktivnu kampanju promovisanja prirodnih lepota, kulturno – istorijskih spomenika, ali i specifične kuhinje ovog kraja, a u svemu tome imaju podršku brojnih udruženja, turističkih agencija, kao i brojnih seoskih domaćinstava u želji da svoj kraj pokažu svima onima koji žele da upoznaju nešto sasvim drugačije.

Foto: RINA

 

- Manastir Mileševa sa čuvenom freskom Belog anđela najposećenija je i najprepoznatljivija destinacija turistima koji su do sada uglavnom prolazili kroz Prijepolje na putu do mora, ali mi želimo da se oni u našem gradu zadrže. Verujem da malo ljudi zna da se u neposrednoj blizini manastira nalazi srednjevekovni grad Mileševac, Savine isposnice u steni a podno Mileševca nalazi se džamija u kojoj se čuva kuran pisan rukom, star preko 400 godina - kazala je za RINU direktorka TO Prijepolje Dragana Varaklić.

Ona je istakla da je Kamena Gora takođe jedan od najprepoznatljivijih simbola prijepoljskog kraja, tu je i Jabuka, ali i da sam grad i te kako ima šta da ponudi zainteresovanim posetiocima.

- U muzeju se nalazi i stalna postavka posvećena Vladu Divcu koji je upravo rođeni Prijepoljac, a samim tim što grad leži na ušću dve reke Mileševke u Lim učiniće boravak u gradu izuzetno prijatnim. Naravno svi koji dođu u Prijepolje moraju probati naše gastronomske specijalitete poput site, pite od heljde, ali i brojne druge pite, bureke, specijaliti od mesa, sira kao što je razvučeni sir, ili zgoreli, a može biti i kravlji i kozji i neozaobilazni saftali kolači - rekla je direktorka TO Prijepolje.

Foto: RINA

 

Međutim, ono što je najupečatljivije svima koji su ovde došli, jeste gostoprimstvo.

- Narod sa ovog podneblja voli da se druži, volimo da nam je kuća puna, da dočekamo goste i to smo preneli i na posao i zato nam se uvek vraćaju a od turista stvaramo prijatelje - ističe Varaklić.

Off roud adrenalinska tura od Mileševe do Sopotnice oduzima dah

U promociju turističkih potencijala prijepoljskog kraja uključila se i Dragana Terzić koja ističe da je jedna od najzanimljivijih tura svakako off roud vožnja kvadovima koja kreće od manastira Mileševe, obilazi se džamija u Hisardžiku a potom kreće uspon na najviši vrh Katunić visok 1734 metra i završava se u Sopotnici.

Foto: Pexels.com

 

- To je celodnevna tura a osim vožnje i razgledanja predivnih predela, podrazumeva i ručak na livadi ali otkrivae skrivenih izvora, što predstavlja jedinstven doživljaj za sve koji se odvaže da krenu na ovu turu - ističe Terzić.

Prema njenim rečima iako se ovo može nazvati „adrenalin turom” pre svega je bezbednost učesnika na prvom mestu i nema "divlje vožnje" kvadovima.

- Vodič ide ispred, a smisao ove ture jeste da se uživa, kako u prirodi tako i u vožnji i svemu što prati ovaj događaj”, kazala je Terzić i dodala da je od izuzetne važnosti dobra saradnja sa TO i njihova podrška, kako bi turizam u prijepoljskom kraju dobije na vrednosti onako kako i zaslužuje.

Foto: RINA

 

Ova vredna mlada žena kaže da je zajedničkim trudom i radom kreirana je Gastro tura, a utisci gostiju govore da su na pravom putu. Ono što je za prijepoljski kraj specifično jeste vekovni suživot Srba i Bošnjaka, koji daje poseban pečat i šarm i ostavlja jedinstven utisak svima koji ovde dođu.

 

 

 

Ostavite komentar