Sutra kreće DIREKTNA AVIO LINIJA od BEOGRADA do LISABONA - razlog više da posetite Portugal
Lisabon je jedan od najtoplijih glavnih gradova Evrope
14.04.2023
PutovanjaPlanina Bobija, reka Drina i kanjon Trešnjice bez daha su ostavili na hiljade posetilaca
podeli vest:
Azbukovica je brdsko-planinsko područje u zapadnoj Srbiji, na granici sa Republikom Srpskom. Reka Drina odvaja Azbukovicu od opština Srebrenica i Bratunac u dužini od 38 km. Ovo područje se nalazi na samoj granici sa Bosnom i Hercegovinom i naseljeno je još od praistorijskog doba.
Ovaj kraj je bio jedan od najposećenijih u Srbiji za vreme korona pandemije. Planina Bobija, reka Drina i kanjon Trešnjice bez daha su ostavili na hiljade posetilaca, a sve zahvaljujući nestvarnoj prirodnoj lepoti i posebnoj gastronomiji.
Ipak, zbog još jedne stvari se gosti ovde vraćaju, a od tog raloga kreće voda na usta. U pitanju je - azbukovački kačamak.
- Ovde se još uvek čuvaju starinski recepti koje smo dobijali od majki i baka. Na kačamaku su odrasle mnoge generacije i to je i dalje jedan od omiljenih izbora za doručak u našem kraju. Vole ga i stari i mladi - rekla je domaćica Svetlana iz Ljubovije.
Ona je otkrila recept za spremanje ovog čuvenog jela.
- U šerpu se naspe litar tople vode, posoli, stavi pola supene kašike masti i sačeka da provri. U posebnu činiju se sipa čaša vode i u njoj razmutiti osam do deset kašika projinog ili kukuruznog brašna da se dobije gusta kaša i malo se posoli - rekla je ona i dodala:
- Kada voda u šerpi provri, dodavati kašiku po kašiku razmućene guste kaše i meša do pet minuta dok se ne zgusne i ne iskrčka. Po želji se posle dodaju sir, kajmak ili mleko.
Lisabon je jedan od najtoplijih glavnih gradova Evrope
14.04.2023
PutovanjaJedan od najvećih bazena na Balkanu, a i u Evropi izgrađen je početkom sedamdesetih godina prošlog veka
13.04.2023
PutovanjaZa azbukovačku kuhinju često se kaže da je to hrana sa dušom, a osim čuvenog kačamaka nadaleko su poznati i mnogi drugi specijaliteti. Upravo hrani i kuhinji u čast, u Ljuboviji se duže od deset godina održava Gastro festival. Polovina maja je rezervisana za ovu tradicionalnu manifestaciju.
- Imamo brojne izlagače u oblasti pekarstva, poslastičarstva i etno trpeze iz raznih krajeva Srbije, ali sa jednim ciljem, da predstave, u najlepšem svetlu azbukovačku kuhinju koja je neizostavna u gastronomskoj ponudi naše opštine prepoznatljive po seoskom turizmu. Prijavio se zaista veliki broj ekipa, a pripremljen je i veoma bogat kulturno zabavni-program, za sve uzraste - rekla je Jelena Tešić direktorka TO Ljubovija.
Poseta srpskoj kafani je odlično iskustvo i to je ono što strani turisti, uz bogatu istoriju, zaista pamte
03.04.2023
PutovanjaSve što treba jeste dobro se informisati
10.02.2023
PutovanjaNa ovom neobičnom putovanju ima samo 12 putnika, a obilaze se prelepi predeli Norveške, Grenlanda, Antarktika i Islanda
01.02.2023
PutovanjaSpisak pogodnosti za koje niste znali, niti će vam na letu ko reći
30.01.2023
Putovanja
Ostavite komentar