Slobodno vreme > Putovanja

Oživljavanje LEGENDE: ORIJENT EKSPRES uskoro na STAROJ liniji ISTANBUL - PARIZ

Prvi pogled na renovirani enterijer nagoveštava glamurozno iskustvo za putnike u art deko stilu sa kombinacijom modernih elemenata

Autor: K1info/RTS

17/10/2022 > 07:03

podeli vest:

Oživljavanje LEGENDE: ORIJENT EKSPRES uskoro na STAROJ liniji ISTANBUL - PARIZ
Foto: Pixabay.com


Novo izdanje legendarnog luksuznog voza, kojim upravlja brend Orijent Ekspres, deo kompanije  Accor hospitality, ima veze sa prošlošću – sastoji se od 17 vagona iz originalnog Nostalgija - Istanbul - Orijent - ekspresa koji su otkriveni u Poljskoj 2015. godine.

Godinama je nekoliko originalnih vagona Orijent ekspresa ležalo, zaboravljeno, na maloj železničkoj stanici na granici između Poljske i Belorusije. Jednog dana 2015. godine, francuski zaljubljenik u železnicu, Artur Metetal, primetio je prepoznatljive plave vagone u video snimku na Jutjubu, i započeo putovanje po Evropi da ih pronađe.

 

Hospitaliti group Accor je kupio otkrivene vagone i angažovao pariskog arhitektu Maksima Donžaka da ih pažljivo restaurira, i pripremi za ponovno putovanje rutom od Pariza do Istanbula koja bi trebalo da bude pokrenuta 2025. godine.

Prvi pogled na renovirani enterijer nagoveštava glamurozno iskustvo za buduće putnike koji će uživati u art deko glamuru u kombinaciji sa modernim luksuzom.

Dok transevropski Orijent ekspres voz koji je ovekovečila Agata Kristi više ne postoji, ime živi i dalje, i još je sinonim za luksuz. Prva linija Orijent ekspresa otvorena je 1883. godine i povezivala je Pariz i Istanbul. Od tog trenutka pa nadalje, brojni operateri su koristili naziv Orijent ekspres, organizujući putovanja na različitim rutama kroz Evropu.

Među njima je bio i Nostalgija-Istanbul-Orijent-ekspres, koji je radio tokom većeg dela osamdesetih i koji je uključivao i transkontinentalno putovanje od Pariza do Tokija.

Luksuzna turistička kompanija Belmond vodi Orijent ekspres omaž i ima ture između Londona i Amsterdama. Pored njih, Accor – osim što ima velike planove za restaurirane originalne vagone – takođe pokreće liniju Orijent ekspresa u Italiji.

Kada je Metetal prvi put zavirio u vagone koji su stajali zaboravljeni na stanici u Poljskoj, bio je zapanjen činjenicom da, iako nisu korišćeni najmanje deceniju, nije bilo - skoro nikakvih oštećenja, samo se videla istrošenost koju je proizvelo vreme.

 

- Svi ukrasi su bili netaknuti i kao da je vreme stalo - rekao je Metetal za CNN Travel.

U unutrašnjosti vagona su bile očuvane intarzije u art deko stilu engleskih dekoratera Morisona i Nelsona, kao i stakleni paneli francuskog majstora Renea Lalika.

Iako su vagoni bili prilično dobro očuvani, timu iz Accor-a je bilo jasno da je neophodna temeljna rekonstrukcija pre nego što se vagoni ponovo vrate na šine. Tada je na scenu stupio Donžak.

 

- Ulazeći u cipele njegovih kreatora, od Renea Proa do Suzane Lalik, pokušao sam da reinterpretiram istoriju ovog legendarnog voza, ne samo sa nostalgijom, već i sa željom da produžim njegovu istoriju, da nas preveze na neko drugo mesto. Kao da sanjamo - rekao je Donžak za portal Travel + Leisure.

Taj ugođaj iz snova objašnjava zašto je u enterijer uneta mešavina različitih stilova. U vagon-baru, četiri stuba sa bronzanim kapitelima podržavaju staklene kupole u stilu Drugog carstva. Zatim u vagon-restoranu gosti će uživati u klasičnom art deko stilu inspirisanom samim vozom, sa ogledalima na plafonu, intarzijama i dekorativnim motivima koji su utkani na tapiserije Suzane Lalik iz 20. veka.

 

Apartmani su malo savremenije uređeni – iako i dalje imaju starinske zlatno braon tonove, dezene sa neobičnom geometrijom, kružna ogledala koja pomeraju perspektivu do apstraktnog uzorka komete na tepihu.

Artur Metetal, koji je otkrio vagone pre sedam godina, a sada radi kao direktor odeljenja za baštinu i kulturu Orijent ekspresa u Accor-u, kaže da je oduševljen ponovo osmišljenim enterijerom.

Metetal je za CNN Travel rekao da je Donžak - uspeo da uhvati karakter i atmosferu ovog voza i njegovu istoriju, koju je savršeno modernizovao.

Od 20. do 21. oktobra, Accor će otvoriti privremenu izložbu u Parizu, na kojoj će zainteresovani imati priliku da zavire u renovirane vagone.

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar