Slobodno vreme > Tehnologija

Guglov superkompjuter OTIŠAO KORAK DALJE - otkrio strukturu skoro SVIH POZNATIH PROTEINA

"Deep Mind" je u četvrtak sam pustio saopštenje da je njegova veštačka inteligencija (AI) otkrila strukturu više od 200 miliona proteina

Autor: K1/Tanjug

30/07/2022 > 12:21

podeli vest:

Guglov superkompjuter OTIŠAO KORAK DALJE - otkrio strukturu skoro SVIH POZNATIH PROTEINA
Foto: Pixabay.com


Guglov superračunar "Dip majnd" odredio je 3D strukturu skoro svih proteina poznatih nauci, saopštila je kompanija, što je okarakterisano kao jedan od najvećih naučnih proboja u istoriji, prenosi londonski list "Indipendent".

"Razbijanje" strukture proteina je izuzetno važno jer može dovesti do boljeg razumevanja retkih genetskih bolesti, a takođe može pomoći u razvoju novih vakcina i lekova.

"Deep Mind" je u četvrtak sam pustio saopštenje da je njegova veštačka inteligencija (AI) pod imenom "Alpha Fold AI" otkrila strukturu više od 200 miliona proteina, kako je navedeno - "čitavog univerzuma proteina poznatog naučnicima".

Foto: Pixabay.com

 

Proteini su gradivni blokovi života i imaju mnogobrojne uloge u svim živim organizmima i to kao strukturne jedinice, transportni molekuli i kao enzimi, odnosno katalizatori hemijskih reakcija.

Biolozi su decenijama pokušavali da predvide proteinske strukture pomoću skupih eksperimentalnih metoda, uključujući upotrebu dugotrajnih metoda poput rendgenske kristalografije ili elektronske mikroskopije.

Foto: Pixabay.com

 

Sa početkom funkcionisanja "Alpha Fold-a" 2020. godine, preko više od pola miliona istraživača širom sveta pokušavalo je da razbije strukturu "katalogizovanih proteina poznatih nauci".

"Alpha Foldu" je učitano oko 100.000 do tada poznatih struktura proteina, a iz kojih je ova AI naučila da dekodira druge proteinske strukture.

Foto: Pixabay.com

 

Najnoviji napredak, kaže se, proširiće bazu podataka o strukturi proteina sa skoro milion na preko 200 miliona struktura, sa potencijalom da ubrza napredak u rešavanju važnih problema u svetu „od zagađenja plastikom do otpornosti na antibiotike".

Šef Guglovog superračunara "Dip majnd" Demis Hasabis rekao da je pokriven čitav proteinski univerzum i dodao: - Sada smo na početku nove ere u digitalnoj biologiji.

Ostavite komentar