Slobodno vreme > Tehnologija

Da li ste znali da je danas je SVETSKI DAN VEBA?

Prvi veb sajt predstavljen je 1991. godine, i još ga je moguće pronaći na mreži

Izvor: K1info/novosti.rs

01/08/2023 > 15:43

podeli vest:

Da li ste znali da je danas je SVETSKI DAN VEBA?
Foto: Unsplach.com


Međunarodni dan veba, informacionog sistema World Wide Web prepoznatljivog po skraćenici www. obeležava se danas. Ovaj sistem dobio je sopstveni dan, jer se smatra osnovom za razvoj informacionog društva i jer je već 30 godina primarna alatka za korišćenje interneta.

Razvoj veba je uticao na pojavu brojnih poslova u IT industriji – od uređivanja sadržaja do zadataka softverskih inženjera.

Iako se veb i internet često pominju kao sinonimi, veb je uži pojam od Interneta.

Iako je svetska mreža neizostavan deo svakodnevice za više od 4 miliona ljudi i dalje postoje zabune oko toga šta je internet, a na šta se odnosi skraćenica za World Wide Web. Prema nekim podacima, na svetu postoji više od 1,7 milijardi veb stranica, a najposećeniji sajtovi kako u Srbiji, tako i u svetu, su google.com, youtube.com i facebook.com.

Svetsku mrežu su stvorili inženjeri Berners Li i Kajo pre 30 godina kako bi omogućili naučnicima CERN-a da razmenjuju informacije.

Prvi veb sajt predstavljen je 1991. godine, i još ga je moguće pronaći na mreži.

Godinu dana kasnije postavljena je prva slika, a već na 10. godišnjicu veba postojalo je više od tri miliona sajtova među kojima je bio i Google.com, navodi se u saopštenju softverske agencije Namics.

Ostavite komentar