Naučnici otkrili neobičan EFEKAT cunamija: Zove se "PEVANJE MORA"
Završeno još jedno istraživanje o meteorološkim cunamijima kako bi bolje razumeli Zemlju kao celinu
17.09.2023
TehnologijaOpisan je kao mešavina gorčine, slanosti i blage kiselosti
podeli vest:
Nauka priznaje postojanje pet osnovnih ljudskih ukusa: slatko, kiselo, slano, gorko i umami, ali tim američkih naučnika veruje da bi se tom spisku trebalo dodati i novi, šesti ukus.
Nedavna istraživanja pokazuju da bi se tom spsiku trebao dodati novi ukus, povezan s amonijum hlodirom, a otkrio ga je tim naučnika sa Univerziteta Južna Kalifornija i Univerziteta Kolorado u SAD.
Amonijum hlorid, kada dođe u kontakt s ljudskim čulom ukusa, izaziva jedinstven osećaj, opisan kao mešavina gorčine, slanosti i blage kiselosti.
Dok su reakcije životinja na to jedinjenje temeljno proučavane, tačan odgovor ljudskih papila ukusa ostao je predmet ograničene naučne analize, prenosi N1 Hrvatska.
Završeno još jedno istraživanje o meteorološkim cunamijima kako bi bolje razumeli Zemlju kao celinu
17.09.2023
TehnologijaVeštačka inteligencija transformisala je zvezde i napravila potpunu pometnju
08.10.2023
TehnologijaAmonijum hlorid nalazi primenu u lekovima, đubrivu, a koristi se i za pojačavanje hrskavosti grickalica u nekim regionima u Aziji. U Evropi se koristi kao so za davanje ukusa slatkišima.
Ako živite u skandinavskoj zemlji, možda ste već upoznati s tim ukusom, a možda ga i volite, napominje neuronaučnica Emili Lajman s Univerziteta Južna Kalifornija.
Foto: Unsplash.com
Nova studija, koja je objavljena u naučnom časopisu „Nature Communications“, proširuje rezultate prethodnog istraživanja o proteinu otopetrin1 (OTOP1), koje je razjasnilo njegovu ulogu u detektovanju kiselog ukusa. Nova studija otkrila je kako OTOP1 reaguje na amonijum hlorid.
Kada su uzgojene ljudske ćelije odvojeno bile podvrgnute kiselom ukusu i amonijum hloridu, OTOP1 receptor pokazao je slične odgovore na oba stimulansa.
U ispitivanjima na životinjama miševi bez gena OTOP1 pokazali su ravnodušnost prema hrani koja sadrži amonijum hlorid, dok su ga oni s genom aktivno izbegavali.
Posetioci će imati priliku da vide aktuelnu ponudu hi-fi i audio-video uređaja, i veliki broj premijera za domaće tržište
04.10.2023
TehnologijaIako mnoge aplikacije imaju starosnu granicu od 13 godina, to ne sprečava mlade korisnike da budu aktivni na njima
02.10.2023
TehnologijaTaj prethodno neotkriveni put aktivacije nagoveštava potencijalno uključivanje šestog ukusa na spisak ukusa, iako su dalja istraživanja nužna za konačnu potvrdu i zvanično priznanje.
U budućem istraživanju naučnici žele dublje da prouče odgovor OTOP1 receptora na amonijum hlorid i procene potencijalne varijacije u tom odgovoru među različitim vrstama. Važno je napomenuti da različite životinje različito reaguju na amonijum hlorid.
Čak i obični crv, Caenorhabditis elegans, može prepoznati taj ukus i zbog njega izbegavati određenu potencijalnu hranu.
Verovatno je da smo evolucijom uslovljeni da se klonimo supstanci koje stimulišu ovaj ukus zbog njihove potencijalne toksičnosti, iako su se ljudi prilagodili njihovoj konzumaciji u ograničenim količinama.
Amonijum je donekle toksičan, pa ima smisla da smo razvili mehanizme ukusa da ga otkrijemo, objašnjava Lajman.
Brisanje naloga sa društvenih mreža ili nekih drugih internet lokacija ume da bude vrlo zamorno, teško, pa i frustrirajuće iskustvo
02.10.2023
TehnologijaMej nije mogao lično da prisustvuje kada je NASA došla do uzorka jer se grupa Queen priprema za turneju po Sjedinjenim Američkim Državama
01.10.2023
TehnologijaZa sada je sve ovo još uvek zabavno i simpatično, ali... veštačka inteligencija je sve više prisutna u našim životima
03.10.2023
TehnologijaOstaje da se vidi kako će Apple odgovoriti na ovu situaciju i da li će problem sa pregrejavanjem uticati na prodajne cifre i ugled kompanije
27.09.2023
Tehnologija
Ostavite komentar