Slobodno vreme > Tradicija

Crkva slavi VELIKI PRAZNIK: Danas je dan kada treba sebi da priznate svoje GREŠKE

Kao i prepodobni Mojsej Murin, koji je bio strah i trepet, treba naći u svom srcu mesta za oprost

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

10/09/2024 > 11:42

podeli vest:

Crkva slavi VELIKI PRAZNIK: Danas je dan kada treba sebi da priznate svoje GREŠKE
Foto: Shutterstock


Danas slavimo prepodobnog Mojseja Murina i prepodobnog Savu Pskovskog i Kripeckog. Njihove priče mogu da nam pomognu da pronađemo pravi put.

Priča Mojseja Murina je - od roba do razbojnika, pa do glavnog među razbojnicima. Bio je jak i velike telesne građe, sejao je strah. Odjednom je počela da ga grize savest i ostavio je bandu i zamonašio se. 

Kao monah prolazio je kroz mnoga iskušenja i tegobe. Posle svih borbi sa samim sobom i kroz patnju i bol postavljen je za sveštenika. Osnovao je svoj manastir i uspeo je da skupi 75 učenika. U svojoj 75. godini predvideo je svoju smrt. Rekao je učenicima da beže jer će banditi napasti manastir. 

Foto: Pixabay.com

 

Kad su ga pitali zašto ne beži, rekao je da mora da umri nasilnom smrću. 

– Ko se mača lati, od mača mora umreti – rekao je. 

Poreklom Srbin, podvizavao se u manastiru svete Bogorodice i bio je iguman u tom manastiru. Poznat je po čudotvornim izlečenjima. Čuvena je priča kada je izlečio ženu kneza Jaroslava Pskovskog od teške bolesti.

Umro je 1495. godine i mošti su mu odmah postale čudotvorne.

Danas je dan kada treba priznati svoje greške, pre svega samom sebi. Treba se pokajati, nikada nije kasno za to. Kao i prepodobni Mojsej Murin, koji je bio strah i trepet, treba naći u svom srcu mesta za oprost, izbaciti gordost i nadmenost.

BONUS VIDEO

Ostavite komentar