Slobodno vreme > Tradicija

DANAS slavimo VELIKI PRAZNIK: Posebno će se DECA obradovati ovom značajnom OBIČAJU

Na današnji dan proslavlja se i milost prema pobožnim i pravednim roditeljima svetog Jovana

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

06/10/2024 > 07:59

podeli vest:

DANAS slavimo VELIKI PRAZNIK: Posebno će se DECA obradovati ovom značajnom OBIČAJU
Foto: Youtube PrintScreen


Pravoslavni vernici danas slave Začeće Svetog Jovana Preteče i Krstitelja. Ovaj dan u Srbiji se proslavlja kao krsna slava, ali i kao praznik svih onih parova koji žele, a ne mogu da imaju decu.

Jovanovi roditelji bili stari ljudi, Zaharije i Jelisaveta, kojima je najveća želja bila da dobiju dete, ali to se nikako nije dešavalo. Nisu odustali od molitvi Bogu i, kada su već bili jako stari, dogodilo se čudo. Jelisaveta je začela budućeg svetitelja. Na današnji dan proslavlja se i milost prema pobožnim i pravednim roditeljima svetog Jovana, koji su celog života želeli i Boga molili da im podari jedno dete, ali i čudo začeća Jovanovog u prestareloj Jelisavetinoj utrobi. 

Kao mlad, živeo je kao pustinjak i kritikovao moralno posrnuće sveta u kojem je živeo, a kao stariji je počeo da krsti ljude u reci Jordan, govoreći im da ih on krsti vodom, a da za njim "ide onaj koji će ih krstiti Duhom Svetim i ognjem". Zbog toga ga zovu Preteča, jer prethodi Isusu Hristu, a Krstitelj zato što je krstio Spasitelja je u reci Jordanu.

Svetog Jovana je pogubio judejski kralj Irod odsekavši mu glavu.

Običaji na današnji dan

Porodice bi trebalo da budu danas na okupu i da slave bogatstvo koje imaju - svoju decu.

Veruje se da bi na današnji dan svi roditelji koji nisu krstili decu trebalo to da učineili bar da odrede datum kada će obaviti krštenje, a oni koji nemaju poroda, treba da se mole i ne gube nadu.

BONUS VIDEO

Ostavite komentar