Slobodno vreme > Tradicija

Novo čudesno svedočanstvo LJUBAVI BOŽJE u manastiru Tumane: SVETI ZOSIM prijatelj životinja

Baka je krenula na molitvu u Tumane, ali pošto nije kod koga imala da ostavi pudlicu, povela i je nju. Ono što se dogodilo šokiralo je sve!

Izvor: K1info

Autor: K1info

13/10/2024 > 14:49

podeli vest:

Novo čudesno svedočanstvo LJUBAVI BOŽJE u manastiru Tumane: SVETI ZOSIM prijatelj životinja
Foto: k1info


Manastir Tumane, zadužbina Miloša Obilića, smeštena u podnožju golubačkih planina, poznat je širom pravoslavnog sveta po brojnim čudesnim duhovnim i fizičkim isceljenjima.

Svake godine ovu svetinju poseti više od milion građana, i to ne samo pravoslavaca. S nadom i verom u Tumane dolaze i oni koji pripadaju drugim konfesijama, i to ne samo iz Srbije i regiona, nego i iz zemalja Zapadne Evrope. Mnogi od njih svedoče o čudima koja su im se desila posle molitvi u Tumanu, i o tome su ispisani brojni tekstovi u medijima, a video svedočenja emitovana su na televizijama i društvenim mrežama.

Međutim, ono što se pre dve godine dogodilo u Tumanu iznenadilo je čak i bratstvo ovog manastira, koje je naviklo na čuda koja se projavljuju posle molitvi kod moštiju svetih Zosima i Jakova.

Ali, da krenemo redom.

Foto: k1info

 

Sabrat manastira Tumane, protosinđel Teofil, preneo nam je detalje ove neobične priče koju do sada nikad nije obelodanio javnosti:

-U posetu manastiru došla je jedna porodica, starija gospođa iz Beograda sa svojom ćerkom i zetom. Ova baka je imala neke zdravstvene probleme, pa je zamolila zeta da je doveze u Tumane kako bi se pomolila kod moštiju svetitelja u nadi da će se ti problemi rešiti. Zet je naravno pristao da je doveze, ali pošto su kod kuće imali malo kuče, pudlicu, a nisu imali kod koga da je ostave ceo dan, poveli su sa sobom i tu kucu. Bio je lep dan, subota popodne, i posle molitve sedeli su na klupama pored tumanske reke. Zaustavili su me da me nešto pitaju, krenuo je razgovor i baka je krenula da mi priča o svojim problemima. U jednom trenutku dotakla se i pudlice koju je držala u naručju i požalila se kako eto i kuca ima problema, koliko sam razmeo neki pritisak na mozak i veterinari su im rekli da će morati da je operišu, da će teško preživeti, kao i da će ostati trajno slepa. U želji da ohrabrim baku, ali i sa iskrenom ljubavlju, dotakao sam kucu po glavi i kazao da verujem da će se i ona oporaviti jer je Sveti Zosim bio veliki prijatelj životinja, živeo je s njima u ovim planinama, hranio ih i pazio, pa će se pobrinuti i za zdravlje ove kuce – priča nam u dahu otac Teofil.

 

Posle nekoliko meseci ova porodica je ponovo došla u manastir sa neverovatnom pričom.

-Desetak dana posle boravka u Tumanu vodili su kucu na pregled kod veterinara kako bi je pripremili za operaciju. Međutim, i veterinar a i oni bili su u šoku. Nalazi su pokazali da je stanje daleko bolje, da više nema tog pritiska i da operacija uopšte nije potrebna. Pas je, kako su mi oni preneli, bio zdrav. Ljubav Božja prema svakom njegovom stvorenju je zaista čudesna i bezgranična – svedoči otac Teofil za portal K1INFO. Napominje da se i baka oporavila od zdravstvenog problema koji je imala.

Foto: manastir Tumane

 

Protosinđel Teofil nas je potom podsetio na brojne slučajeve pravog prijateljstva svetih otaca sa životinjama, na priče o Svetom Serafimu Sarovskom i medvedu kog je hranio, ili Svetom Gerasimu koji je hrišćanskom ljubavlju pripitomio lava. I u manastiru Tumane postoji pravi mali zoološki vrt, pa tako na manastirskoj ekonomiji žive i krave, koze, ovce, lame, svinje moravke, poniji, koke nosilje, emui, patke, paunovi, papagaji...

Inače, sledeće nedelje, 20. oktobra, u manastiru Tumane je velika svečanost, obeležavanje 10 godina od obretenja moštiju Svetog Jakova Tumanskog. Liturgija počinje u 8.30. Svim vernicima biće podeljene ikonice sa likom svetog Jakova i zemljom sa njegovog svetog groba.

Film „Čudotvorac Tumanski” snimljen je pre nekoliko godina na osnovu ličnih svedočanstava onih koje je svetitelj iscelio, a koja je sakupio i sačuvao od zaborava iguman manastira Tumane otac Dimitrije u knjizi „Čudo ljubavi Božije“. U filmu su igrali naši glumci Anđelika Simić, Nebojša Milovanović, Sloboda Mićalović, Petar Božović, Paulina Manov, Ivan Vučković, Nebojša Dugalić...

Ostavite komentar