Zdravlje

10 RAZLOGA zašto SVAKODNEVNO treba da JEDETE GROŽĐE tokom čitave sezone

Preporučuje se da ga drže u frižideru ili na hladnom mestu pre serviranja i jela

Autor: K1 info/ novosti.rs/ danas.rs

31/08/2023 > 21:31

podeli vest:

10 RAZLOGA zašto SVAKODNEVNO treba da JEDETE GROŽĐE tokom čitave sezone
Foto: Aleksandra Ignjatović


Ljudi gaje grožđe hiljadama godina i poštovano je od strane mnogih drevnih civilizacija uglavnom zbog  vina koje se od njega pravi.

Postoje mnoge vrste grožđa (belo, crno, žuto, roze....) a uzgaja se u umerenim klimatskim uslovima širom sveta.

Puno je razloga da svakog dana pojedete bar jedan grozd. Nećete pogrešiti koju god vrstu grožđa da izaberete, jer svako obiluje vitaminima i folnom kiselinom. Samo 100 grama grožđa sadrži 25 posto preporučene dnevne količine vitamina C. 

Grožđe je svakako jedna od najhranljivijih namirnica jer sadrži kalijum, ugljene hidrate, proteine, vitamin A i C, kalcijum, gvožđe, vitamin B6 i magnezijum.

Ako ga jedete redovno tokom čitave sezone, doprineće detoksikaciji tela, pozitivno će uticati na zdravlje srca i krvnih sudova, bubrega, kože…

1. Dobro je za srce

Grožđe obiluje antioksidansima i polifenolima važnim za smanjivanje rizika od kardiovaskularnih bolesti. Istraživači iz Bostona otkrili su da polifenoli grožđa mogu da smanje loš holesterol, da snize krvni pritisak i smanje upale, što sve utiče na bolji rad srca. Grožđe, ustanovljeno je u istoj studiji, sprečava i zgrušavanje krvi. To je samo dopuna saznanja koja su već dobijena u ranijim studijama i potvrđuju efikasnost soka od tamnog grožđa na fleksibilnost arterija, koja doprinosi zdravoj cirkulaciji i krvnom pritisku.

2. Reguliše šećer

Osobe koje imaju povišen šećer u krvi često čuju savete da ne bi trebalo da jedu grožđe, naročito zbog toga što ono sadrži oko 20 grama prostih ugljenih hidrata u količini koja staje u jednu šolju. Ali, grožđe ima nizak glikemijski indeks (53), a to znači da se nivo glukoze u krvi postepeno povećava što omogućava dobru regulaciju njegove koncetracije.Tokom nekih naučnih studija ustanovljeno je i da grožđe sadrži jedinjenja koja smanjuju nivo šećera u krvi.

3. Poboljšava pamćenje

Crno grožđe može da pomogne u usporavanju razvoja zaboravnosti kod starijih. Do tog zaključka su došli naučnici koji su svoj rad objavili u britanskom nutricionističkom žurnalu. Za takav efekat grožđa zaslužni su polifenoli pronađeni u semenkama. Postoje naznake da oni čak mogu da smanje i rizik od Alchajmerove bolesti.

4. Ublažava bol

Crno grožđe može da umanji bol, pa se tako preporučuje u slučaju napada gihta ili reumatoidnog artritisa. Ono sadrži bioflavonoid poznat kao kvercetin, snažan antioksidans koji sa vitaminom C stimuliše imunološki sistem za borbu protiv infekcija, raka i upala. 
Pored toga, kombinacija antioksidansa i vitamina C ublažava bolne simptome reumatoidnog artritisa u zglobovima i mišićima. Semenke grožđa sadrže i piknogenol, takođe antioksidans, koji pomaže u borbi protiv bolova uzrokovanih artritisom, kardiovaskularnih problema, ali i protiv stresa i alergije.

Foto: Freepik.com

 
5. Čisti bubrege

Sastojci grožđa -antocijanin i resveratrol, koji se takođe ubrajaju u snažne antiosidanse, imaju ključnu ulogu u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu da uzrokuju infekcije i bolesti. Oni, takođe, čiste telo od toksičnih elemenata poput mokraćne kiseline. Zato je grožđe odličan izbor za detoksikaciju bubrega jer pomaže da se pročisti urinarni trakt od nezdravih kiselina.

6. Regeneriše kožu

Flavonoidi otkriveni u grožđu mogu da smanje oštećenja ćelija kože usled preteranog izlaganja ultraljubičastim zracima sunca. Ovo zračenje je glavni uzrok kožnih problema, raka kože, opekotina i solarnog eritema, kao i prevremenog starenja dermisa i epidermisa. Zato i dermatolozi preporučuju da iskoristite sezonu i jedete što više grožđa jer će to imati dobar efekat na vašu kožu.

7. Reguliše težinu

Grožđe je kiselkasto-slatko voće koje je dobro u borbi protiv viška kilograma. Ima sposobnost da pročisti naš organizam od štetnih materija, a poznato je i kao niskokalorično voće bez masti, što ga čini dobrim za vitku figuru.

8. Jača imunitet

Kao što smo već pomenuli, vitamin C i antioksidansi su jedan od osnovnih sastojaka grožđa, a imaju i veliku ulogu u očuvanju imunog sistema. Antioksidansi pomažu imunom sistemu da pronađe, a potom i uništi štetne organizme što nam omogućava da se efikasno sačuvamo od gripa.

9. Čuva zdravlje debelog creva

Pored toga što je grožđe izvor vlakana koje pomažu probavnom sistemu, ono ima veliku ulogu u održavanju zdravlja debelog creva. Budući da podstiče rad jetre i bubrega, ovo voće čisti naš organizam od otrovnih čestica u telu, čime predstavlja odličnu namirnicu u borbi protiv nastanka tumora.

10. Utiče na zdravlje očiju

Istraživanja su pokazala da je ishrana grožđem dobra za zdravlje mrežnjače. Antioksidansi sprečavaju oksidativni stres koji karakteriše ispuštanje otrovnih supstanci u mrežnjaču, dok vitamin A utiče na sprečavanje pojave katarakte i noćnog slepila.

Ostavite komentar