Sport > Fudbal

ŠPANIJA JE ŠAMPION EVROPE! Posle drame sa Engleskom osvojili su rekordnu četvrtu titulu

Prvo poluvreme meča igranog u Berlinu pred oko 70 hiljada navijača proteklo je u obostrano opreznoj i bezidejnoj igri

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

14/07/2024 > 22:53

podeli vest:

ŠPANIJA JE ŠAMPION EVROPE! Posle drame sa Engleskom osvojili su rekordnu četvrtu titulu
Foto: AP Photo/Manu Fernandez


Fudbaleri Španije pobedili su Englesku u finalu Evropskog prvenstva rezultatom 2:1 i tako četvrti put u istoriji postali prvaci Evrope. 

Španija je posle 1964, 2008. i 2012. ponovo najbolja na "starom kontinentu", a četvrtim peharom je postala najtrofejnija svih vremena, ispred Nemačke koja ima tri titule (1972, 1980. i 1996). Engleska je postala prva selekcija koja je izgubila dva uzastopna finala EP, pre tri godine je kod kuće izgubila posle penala od Italije.

Prvo poluvreme meča igranog u Berlinu pred oko 70 hiljada navijača proteklo je u obostrano opreznoj i bezidejnoj igri. 

Na samom startu drugog poluvremena, u 47. minutu, Španija stiže do vođstva. Lamin Jamal, od večeras najmađi učesnik finala EP u istoriji, bio je asistent, a Niko Vilijams strelac.

Samo dva minuta kasnije, Španija je imala fenomenalnu šansu da duplira prednost, ali Dani Olmo nije iskoristio priliku.

Engleska je izjednačila u 73. minutu, rezervista Kol Palmer je posle dodavanja Džuda Belingema postigao gol sa dvadesetak metara udarcem po zemlji. 

Foto: Tanjug/AP

 

U 82. minutu Jamal je imao stoodstotnu šansu za gol, ali je sa desetak metara šutirao pravo u golmana Engleske Džordan Pikforda.
Španija je ipak stigla do pobede i pehara u regularnom toku utakmice, Mark Kukurelja je u 86. minutu centrirao po zemlji, a rezervista Mikel Ojarzabal je klizećim startom sa sedam metara matirao Pikforda. 

Engleska je mogla do izjednačenja u 90. minutu posle kornera, ali su Španci u dva navrata izbacivali loptu sa gol linije. 
 

 

Uskoro opširnije na k1info.rs

Ostavite komentar