Sport > Košarka

ZVEZDA izrešetala MONAKO trojkama: Crveno-beli RAZBILI "kneževe" u PAKLU Pionira

Četa sa Malog Kalemegdana je prvi meč protiv istog rivala u ovoj sezoni Evrolige izgubila u gostima sa 85:77

Izvor: K1info

12/01/2023 > 18:59 >> 20:57

podeli vest:

ZVEZDA izrešetala MONAKO trojkama: Crveno-beli RAZBILI "kneževe" u PAKLU Pionira
Foto: Starsport


Košarkaši Crvene zvezde pobedili su u Beogradu Monako u 19. kolu Evrolige sa 92:68 (23:15, 31:21, 18:14, 20:18). Izabranici Duška Ivanovića odigrali su najbolji meč u elitnom evropskom takmičenju ove sezone i zasluženo stigli do desete pobede.

Crveno-beli su igrali meč samo dva dana pošto su u Pioniru ugostili Real, još jednog od lidera najelitnijeg takmičenja na Starom kontinentu. "Kraljevi" su tada pobedili ubedljivo, a crveno-belima je došao više nego nezgodan rival za "vađenje", s ozbirom na to da i Monako, poput Reala, u vrhu evroligaške tabele imao odnos od 12 pobeda i šest poraza.

Doduše, dok protiv Madriđana terner Zvezde Duško Ivanović nije mogao da računa na nedovoljno oporavljenog od povrede Luku Vildozu, Bendžamina Bentila koji se razboleo pred taj duel i Fakunda Kampaca, koji nije registrovan za Evroligu, kao i ranije povređene Hasana Martina i Nikole Ivanovića, ohrabrujuća vest bila je povratak Luke Vildoze za meč protiv Monaka. 

I odmah je po ulasku u igru u prvoj četvrtini Vildoza pokazao koliko znači Crvenoj zvezdi. Menjali su se crveno-beli i Monako u vođstvu, ali uz sjajnog Nemanju Nedovića i njegovu trojku, kao i trojku Branka Lazića, trojku je postigao i Argentinac i doneo najveću prednost domaćima u prvom delu meča - 23:11. Do kraja, Monako je smanjio, ali je Zvezda otišla na mali odmor sa solidnih +8 poena razlike - 23:15.

Krenula je potom rapsodija crveno-belih na startu druge četvrtine... Kako je počelo? Pa trojkom Ognjena Dobrića, pa trojkom Stefana Markovića, pa trojkom Nedovića, pa opet trojkom Nedovića, da bi ovo rešetanje prekinuo Ognjen Kuzmić sa "samo" dva poena, dovodeći izabranike Duška Ivanovića do najveće prednosti u meču - 37:22.

Ubrzo je Obradović morao da zatraži i tajm-aut, ali to nije mnogo pomoglo njegovom timu. Smanjili su, doduše, gosti na 37:27, ali su onda crveno-beli ponovo počeli da pogađaju koš rivala iz svih pozicija, bili gotovo nepogrešivi, pa je na dva minuta i 49 sekundi do kraja druge četvrtine Zvezda imala velikih +18 poena prednosti - 47:29.

Vildoza je plesao po terenu, izgledalo je da je povreda stvar prošlosti, da četa sa Malog Kalemegdana je igarla svoje najbolje poluvreme ove sezone u Evroligi. I - na kraju prvog poluvremena, Beograđani su zasluženo vodili sa 54:36, uz 11 poena Nedovića, 10 Mitrovića, 9 Petruševa, 7 Dobrića... U prvom delu igre crveno-beli su pogodili 12 od 13 šuteva za dva, 9 od 19 šuteva za tri poena i sva tri slobodna bacanja!

Ipak, do kraja je ostalo čitavo poluvreme, pa je bilo jasno da će jedna od vodećih ekipa Evrolige svakako pokušati da se vrati u igru. I zaista, trojkom Majka Džejmsa Monako je na tri minuta i 40 sekundi do kraja treće četvrtine stigao na -11 poena razlike - 61:50... E, ali to je bilo to. Ponovo je počela da se pojavljuje Zvezda iz prvog poluvremena, samo još jača i bolja!

Serijom od 11:0 - posle dva poena Petruševa, usledile su (mora se reći - pa naravno) trojke Dobrića, Vildoze i Stefana Lazarevića, pa su domaći pred početak poslednje četvrtine imali najveću prednost na meču - 72:50!

Foto: Starsport

 

Petrušev je uz dva poena na početku poslednje deonice Zvezdinu seriju uvećao na 13:0 i praktično najavio slom rivala. Crveno-beli su bili čvršći u odbrani, šut je nastavio da ih služi, a Monako se praktično i predao. Rutinski su domaći čuvali loptu i održavali prednost, ne ostavljajući "kneževima" ni gram nade u preokret. Do kraja meča se ništa značajnije nije promenilo, pa je Zvezda na kraju slavila sa +24 poena razlike - 92:68. 

Među košarkašima Crvene zvezde, koji su svi bili sjajni, najefikasniji je bio Petrušev sa 21 poenom, a dvocifreni su još bili Mitrović sa 15, Nedović sa 11 i Dobrić sa 10 poena, dok su po 9 poena postigli Vildoza, Marković i Lazić, koji je večeras proslavio 34. rođendan. Kod gostiju je najefikasniji bio Džejms sa 26 poena, dok su ostali igrali kao... pa, kao da nisu ni igrali.

Duel crveno-belilh i Monaka svakako je bio specifičan i zbog povratka trenera Monaka Saše Obradovića u Pionir, koji je ovde sa Crvenom zvezdom ispisivao istoriju kao igrač, a jedne sezone i kao trener čete sa Malog Kalemegdana. Obradović je u Beogradu gostovao i pre nedelju dana, kada je Partizan odvalio Monako u Areni, ali su ga Grobari dočekali aplauzima.

U emotivnom dočeku u Pioniru, Delije su ga pozdravile ovacijama, a on je pred početak meča otišao do centra terena, klekao i poljubio grb Zvezde na centru terena. E sad, da li su ga ti aplauzi navijača Zvezde i Partizana "poremetili", tek Obradović je za nedelju dana dva puta pretrpeo teške poraze u Beogradu...

Da podsetimo, prvi meč ove sezone u Evroligi Zvezda je protiv Monaka igrala u gostima 4. novembra i izgubila sa 85:77. Crveno-beli su i tada imali veliku prednost tokom meča, ali su je isputili, dok su sada pokazali da su tim koji je više nego ozbiljan kandidat da uđe među osam najboljih timova Evrolige.

Naredni meč u Evroligi crveno-beli igraju u Kaunasu 20. januara, kada će im rival u 20. kolu elitnog takmičenja biti Žalgiris. Pre toga, četa Duška Ivanovića imaće ispit u ABA ligi, gde ih u nedelju 15. januara očekuje duel protiv Budućnosti u Podgorici.

SASTAVI

CRVENA ZVEZDA: Holand, Lazarević, Vildoza, Mitrović, Lazić, Dobrić, Raduljica, Ilić, Nedović, Marković, Kuzmić, Petrušev. Trener: Duško Ivanović.

MONAKO: Braun, Okobo, Pomije, Blosomgejm, Makundu, Kutur, Dijalo, Motiejunas, Uatara, Strazel, Hol, Džejms. Trener: Saša Obradović.

 

Standings provided by Sofascore
 

Ostavite komentar