Sport > Košarka

Imamo NAJVEĆU SENZACIJU Mundobasketa: Kandidati za ZLATO eliminisani u GRUPNOJ fazi

Iako su bili već viđeni bar na jednom od stepenika pobedničkog postolja, razigravaće za plasman od 17. do 32. mesta

Izvor: K1info/novosti.rs

27/08/2023 > 17:42

podeli vest:

Imamo NAJVEĆU SENZACIJU Mundobasketa: Kandidati za ZLATO eliminisani u GRUPNOJ fazi
Foto: Tanjug/AP


Mundobasket je završen za reprezentaciju Francuske - tačnije, posle drugog poraza na Svetskom prvenstvu raspršen je njen san da će se domoći medalje.

Naime, posle nestvarnog poraza od Kanade sa 30 razlike, u drugom kolu su "trikolori" prokockali +13 protiv Letonije i, posle poraza od 88:86 u dramatičnoj završnici, Francuzi su sa učinkom 0-2 ostali bez šanse da pomenute suparnike prestignu u poslednjem kolu uvodne faze.

Foto: Tanjug/AP

 

Selektor Vensan Kole imao je i ovoga puta na papiru (i po svemu prikazanom u klupskoj košarci) moćan sastav - iskusni Batum, novi vođa Evan Furnije, pa našoj javnosti dobro poznati Geršon Jabusele, zatim odlični Nando de Kolo, pa Matijas Lesor, a i trostruki najbolji defanzivac NBA lige, Rudi Gober...

Kako se meč bližio kraju, Letonci su počeli da smanjuju zaostatak, prišli najpre na poen zaostatka, a kada se Francuska odmakla na 84:81 nisu očajavali u poslednja dva minuta, naprotiv.

Batuma su naterali na kiks, pa je Bertans sa linije penala primakao Letoniju na 84:83. Potom je dotad najbolji igrač Francuske, Furnije, promašio sa distance, a Gober napravio faul u napadu, što je Šmits iskoristio da slobodnim bacanjima donese prvo vođstvo Letoniji na meču.

 

Foto: Tanjug/AP

 

U preostalih 37 sekundi, Furnije je najpre promašio šut, pa i Jabusele "odbitak" nije sproveo kroz mrežicu, a onda se lopta dokopoao Davis Bertans. Četiri sekunde kasnije, Francuzi su faulirali Žagarsa, koji je pogodio jedno bacanje, da bi pokušaj "trikolora" da trojkom dođu do pobede - ostao samo pokušaj, jer Silven Fransisko nije bio precizan.

Posle ove senzacije, Kanada i Letonija su i pre mečeva trećeg kola obezbedili prolazak u narednu rundu, a Francuska, bez obzira na to šta uradi u sledećem meču u grupi, nastavlja razigravanje od 17. do 32. pozicije.

Standings provided by Sofascore

Ostavite komentar