Sport > Košarka

"Orlovi" u ČETVRTFINALU Mundobasketa! E, da je ovako bilo i ranije: Dominikana - Srbija 79:112

Izabranici Svetislava Pešića morali su da pobede kako bi zauzeli drugo mesto u grupi i nastavili takmičenje na SP

Izvor: K1info

03/09/2023 > 13:48

podeli vest:

"Orlovi" u ČETVRTFINALU Mundobasketa! E, da je ovako bilo i ranije: Dominikana - Srbija 79:112
Foto: Starsport


Košarkaši Srbije igraće u četvrtfinalu Mundobasketa, pošto su u presudnom meču u Manili pregazili Dominikansku Republiku - 112:79 i osvojili drugo mesto u grupi I. A tamo će, neočekivano, igrati protiv Litvanije, koja je danas pobedila SAD sa 110:104 i osvojila prvo mesto u grupi J, sa kojom se ukršta naša grupa! Meč između Srbije i Litvanije na programu je u utorak, 5. septembra, od 10.45 časova.

"Orlovi" su bili u situaciji da moraju da pobede kako bi izbegli eliminaciju i ispitu su odgovorili na pravi način. Pametno su igrali od prvog minuta, konstantno su vodili, pa igrači Dominikanske Republike ni u jednom trenutku nisu imali šansu da naprave iznenađenje.

Diktirao je odlično igru Stefan Jović u prvom poluvremenu, profitirao je od njegovih asistencija Nikola Milutinov, dok je Bogdanović pogađao praktično sve. I prednost je usled toga konstantno rasla.

Foto: Starsport

 

Košarkaši Srbije su već u prvoj četvrtini stekli dvocifrenu prednost, koju do kraja nisu ispuštali. Na poluvreme su otišli sa plus 21, da bi to vođstvo dodatno raslo u nastavku.

U trećoj četvrtini su i definitivno raspršili sve nade Dominikanaca, išli su i preko 30 poena razlike, da bi do kraja na silovit način priveli posao kraju i slavili sa 112:79.

Četvrta četvrtina: Dominikanska Republika - Srbija 79:112

Rasla je prednost Srbije i početkom četvrte četvrtine, kombinovali su naši igrači odlično, pa su posle poena Petruševa i Dobrića otišli na ogromnih plus 36 - 57:93.

Pokušali su Dominikanci da barem malo spuste minus, pa su tako trojke pogodili Tauns i Lis, ali odgovor stiže od Dobrića za 66:99. Sjajno su potom kombinovali Gudurić i Petrušev, te Srbija dolazi do "stotke" na pet i po minuta pre kraja. Onda je Nikola Jović odgovorio na poene Taunsa - 70:103. 

Odavno ovde nema neizvesnosti, praktično se igra bez odbrana, pa gledamo i lepe poteze. Gudurić i Ristić igraju odlično u ovim trenucima, pa donose Srbiji 77:111. I neverovatan rezultt na kraju -112:79! 

Bogdanović igrač utakmice

Najefikasniji u selekciji Srbije bio je Bogdan Bogdanović sa 20 poena, koji je i proglašen za igrača utakmice. Vanja Marinković i Nikola Milutinov su ubacili po 16 poena, a Filip Petrušev 14. Za ekipu Srbije na ovom meču igralo je svih 11 košarkaša, pošto je Boriša Simanić zbog povrede završio Mundobasket. U reprezentaciji Dominikanske Republike najbolji je bio Karl-Entoni Tauns sa 25.

Treća četvrtina: Dominikanska Republika - Srbija 51:75

Drugo poluvreme počinje poenima rivala, Tauns je realizovao oba slobodna bacanja za 37:56. Odgovorili su naši momci na odličan način, nanizali su lakih pet poena za novu najveću prednost - 37:61.

Odgovorili su Dominikanci trojkama Taunsa i Figeroe, nakon čega je Milutinov zakucao za plus 20 (43:63). Figeroa je, posle toga, međutim nastavio da gađa trojke i pogađa, ali mu na identičan način odgovara Marinković - 46:66.

Stefan Jović je košem uz faul odveo naše reprezentativce na plus 23, na 49:69 smanjuju Mendoza i Tauns, posle tehničke Svetislava Pešića, ali svaki i potencijalni mini nalet rivala odbijaju "orlovi" - 49:71. Brzo se igralo u tim momentima, što je mnogo više odgovaralo košarkašima Srbije, izveli su dva brza napada i za tili čas otišli na 51:75.

Foto: Starsport

 
Druga četvrtina: Dominikanska Republika - Srbija 35:56

Ne daju prednost naši košarkaši početkom druge četvrtine. Razigrao se Tauns, došao je do 12 poena, ali odgovaraju i "orlovi". Pogađaju Gudurić, Petrušev i Jović i vode Srbiju na plus 16 - 20:36.

Pametno su igrali naši košarkaši, odlično su zatvarali u odbrani, što je doprinelo rastu prednosti. Tako je Marko Guduroć realizovao oba slobodna bacanja i doneo novu najveću prednost "orlovima" (20:38). Stefan Jović je potom preuzeo odgovornost, lako je realizovao dva prodora, dok je u međuvremenu Mendoza pogodio trojku - 23:42.

Stefan Jović je ušao u seriju, nanizao je šest poena i doneo Srbiji 21 poen prednosti (23:44). Igralo se zatim poen za pone, što je mnogo više odgovarao "orlovima", koji posle koševa Milutinova sa linije penala idu na 30:49.

Stefan Jović je ušao u seriju, nanizao je šest poena i doneo Srbiji 21 poen prednosti (23:44). Igralo se zatim poen za pone, što je mnogo više odgovarao "orlovima", koji posle koševa Milutinova sa linije penala idu na 30:49.

Nisu dozvoljavali Bogdanović i drugovi rivalu da se ponada da može da spusti minus, pa kapiten naše selekcije čuva plus 20 - 33:53, pa se na poluvreme otišlo sa finom razlikom - 35:56.

Prva četvrtina: Dominikanska Republika - Srbija 15:29

Veoma dobro je počeo meč za "orlove", na samom početku napada loptu je dobio Vanja Marinković i pogodio trojku - 0:3. Uzvraća i rival, pa Tauns pogađa pod košem za 2:3. Efikasno se igra na početku, pa je Milutinov realizovao alej-ap sa Stefanom Jovićem. Brza igra od prvog minuta, Bogdan je iskoristio kontru i doneo plus pet, ali na 4:7 smanjuje Feliz. Onda trojka Bogdana i odlepljivanje - 7:14.

Sve je funkcionisalo u našoj igri u prvoj četvrtini, zategli su "orlovi" odbranu, pa stižu laki poeni. Takav je bio onaj Vanje Marinkovića, koji Srbiji donosi plus devet - 7:16. Muči i Milutinov rivala, lako pogađa preko Delgada i tako odgovara na Taunsove poene (9:18).

Stekli su naši košarkaši u ranoj fazi i dvocifrenu prednost. Sevnule su trojke Bogdanovića, onda i Marinkovića za 15 poena prednosti - 9:24. Dominikanci ne uspevaju da uzvrate, dobro su se "orlovi" odbranili, potom i otvorili kontru koju kruniše Bogdanović za 9:26, a onda još malo raspucavanja za kraj prve četvrtine i 15:29.

Ostavite komentar