Sport > Košarka

Nebojša Čović BEZ DLAKE NA JEZIKU! Zabrinuo Zvezdaše i Partizanovce: Da li ste vi sigurni da će neko igrati Evroligu?

Gost u večerašnjoj emisiji biće predsednik košarkaškog kluba Crvena zvezda gospodin Nebojša Čović!

Izvor: K1info

Autor: Nemanja Negovanović

08/04/2024 > 21:57

podeli vest:

Nebojša Čović BEZ DLAKE NA JEZIKU! Zabrinuo Zvezdaše i Partizanovce: Da li ste vi sigurni da će neko igrati Evroligu?
Foto: Tanjug/Video


Gost sportske emisije na TV K1 "Indirektno" koju vode Milan Kalinić i Predrag Popović Pop bio je predsednik KK Crvene zvezde Nebojša Čović.

Odmah na početku emisije Čović je pričao o svom nasledniku.

- Prvo mi jesmo prijatelji, ali nismo se znali. Upoznali smo se početkom novembra prošle godine gospodin Drčelić i ja. Tada smo se upoznali i kada je skupština izabrana, po novom statutu i koncepciji, kroz taj rad ja sam video koju energiju on ima i kakvu posvećenost. Kako pristupa problemima, nemate vi tu mnogo vremena, morate da budete efikasni. Tada sam shvatio da imam naslednika.

Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija

 

Kako kaže javnost je dobro reagovala. 

- Zvezdaška javnost je reagovala jako dobro, ali ova druga i ne baš, ali smo mi navikli na to. Očigledno da oni ne mogu bez bar malo politizacije. Mi zajedno imamo mandat tri godine, moguće da će on da me nasledi sledeće godine, a možda i za dve, videćemo. U jednom trenutku će zvezdi biti potrebna nova energija.

O Evroligi

- Nije dobro da vas rival iz iste države tužaka, i onda Kampaco bude suspendovan, ali to nas tera u neke ekstremne varijante. Bitno je i kakav je naš zajednički pristup državi. Da li mi zajedno možemo da napravimo sistem finansiranja sporta i to vrhunskog sporta. Ne mislim da je Vučić, bar što se tiče košarke, dao više nama nego njima. Zaboravio sam kada je bio Tadić, isto je bila priča pošto je on Partizanovac da je Parizan dobijao više.

Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija

 

Čović je istakao da Zvezda, kada je reč o košarkaškom klubu, uvek u decimalu objavljuje koliko država učestvuje u budžetu.

- Posle ljutnje predsednika 2022. godine, ušla je budžetska inspekcija, mi smo izveštaj dali javno, ali ovaj drugi zapisnik od Partizana čekamo još uvek. Pre nekoliko nedelja su ponovo upale budžetkse inspekcije, ali sada i poreska uprava. Crvena zvezda, košarkaški klub, kada sam ja ušao 2011. godine je tugovala 90.000 evra, i tada smo blokirani, a sada zbog 10 miliona duga niko nikoga nije blokirao.

Analiza sezone

- Mi nismo igali Super kup, Partuzan nije osvojio. Igali smo Kup Srbije, osvojili smo. Igali smo ABA ligu, prvi smo na regularnom delu i imamo pol poziciju. U Evroligi smo 16, ali i Partizanu se klima plej-in, ali ja im od srca želim da igraju to. Ako nas prozivate za pare, onda nemojte da pričate o parama. Imamo sve podatke.

 

- Probaćemo sledeće sezone da uđemo u Top 8, pa čak i u Top 4. ALi to nje toliko jednostavno, pogotov s budžetom koji mi imamo. Ostali veliki klubovi imaju višestruko više novca.

- Šta mislite da Turska ili Grčka imaju samo jednog predstavnika? Šta mislite kakve bi bile njihove utamkice. Ja sam najiskreniji. I Partizan i Zvezda su zaslužili da zajedno igraju Evroligu, Nama će ovde godine prihod od ulaznica biti baš dobar. Nismo išli sa nekim previsokim cenama ulaznica. Potrudićemo se da se napravi dobar skauting, ali ćemo uvek ići na to da imamo jezgro domaćih igrača. Imamo sada još jedan problem, a to je Amerika koja je dozvolila praćenje mladih igrača i plaćanje. Do sada to niej bilo plaćeno, do sada je bilo samo plaćenjo školovanje, a onda sada i plaćaju, ovde mladom igraču niko ne može da da 11.000 dolara. Niko to ne može to da spreči, osim možda FIBA.

Foto: ATA Images

 

O Željku Obradoviću

- Ja mislim da je Željko Obradović jedan od najboljih trenera Evrope. Sarađivali smo davno kada sam ja još bio u gradu, a onda sam ga imenovao za trenera reprezentacije i tako smo otišli u Atlantu 1996.  godine gde smo odigrali čuveno finale protiv Drim tima. 

O Dušku Ivanoviću 

- On je sjajan čovek, dobar trener. Čovek koji jako dobro radi, jako puno traži, i onda ako imate starije igrače tim intezitetom nećete imati  pola tima. On je očigledno trener koji dođe napravi bum i to je to.

Nebojša Čović je istakao da navijači u Srbiji ne rade ništa bez neke koordinacije. 

- Eto vidite neke pesmice koje se pevaju. Vređaju mi porodicu, vređaju sve. Jeste bili u Areni, jeste jeste pevali pesmu za mene, niste, a jeste rekli nekada rukama nemojte da pevate to, pa niste, a Željko je to uradio. Bitno je da vidimo ko može da opravda pare od države, ja am čuo da Partizan ne može da opravda te novce. Drago mi je da ste rekli da vam je neprijatno kada krenu da mi vređaju porodicu, pa predsednika države. Mene manje više, ja se ne osvrćem na to. Kako vam je to izgledalo u junu mesecu, ja sam na operaciji, a vaši navijači mi pale sveću pred Arenom. Navijači treba da navijaju, da viču, ali ne smeju da vređaju nikoga. Mora da se zaustavi lično vređanje. Nikada nisam rekao, zahvaljujem se navijačima bila je divna atmosfera. A kada analiziraš izveštaj delegata, onda vidiš u tom i tom minutu vređanje Vučića, u tom i tom minutu vređanje Čovića, u tom i tom minutu vređanje Vesne. Onda to nikako nije mogla da bude dobra atmosfera, kao što to kaže Obradović kao zvanični akter utakmice.

Foto: ATA Images

 

Kako kaže, oni izlažu makismalan napor da se navijači obuzdaju.

- Mi pokušavamo, i uspeavmo delimično da obuzdamo da se vređaju lično igrači, ali imamo podele. Žao mi je što je to tako među decom, te podele, i onda se to preslikava i na decu i na prodice, mislim da tu najveći stepen odgovornosti ima država, i da mora da zasuče rukave i preseče odmah po kratkom postupku i prema jednima i prema drugma, i prema trećima, prema bilo kom navijaču bilo kog kluba ko krene tako da se ponaša i vređa ili ne daj bože napada. Važno je da postoji i jedan zajednički interes. Kod mene uvek postoji iskreno ispružena ruka, a sad što ta priča oko mojih nastupa u jutarnjem programu i televizijama, evo nisam ja zvao vas, nego vi mene. Pa mene zovu, kad me pitaju ja odgovorim na određena pitanja. Zoran Savić prošle godine sto puta zove Evroligu da prijavi Kampaca, pa onda Zoran Savić zove Evroligu da prijavi Topića da ne može da igra protiv Valensije. Pa šta je tek radio ove godine. Mi nismo znali da nas Partizan tužaka, Evroliga nas zvala da nam to kaže.

Nebojša Čović je istakao da Teodosić treba da ostane u Zvezdi, ali da ipak o tome samo igrač odlučuje da li želi.

- Da li je sigurno da ćemo sledeće sezone igrati Evroligu? Pobednik ABA lige 95 posto ide u Evroligu, ali i to je pitanje. Videćemo ko će igrati Evroligu. Ja mislim da je ulazak Dubaija u ABA ligu dobar porez.

Ostavite komentar