Sport > Košarka

Amerikance boli NIKOLA JOKIĆ! SPORTSKI STRUČNJACI za K1 o uspehu najkorisnijeg igrača sezone u NBA

Da li će Nikola Jokić zaigrati za reperezentaciju Srbije na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu?

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

10/05/2024 > 14:40

podeli vest:

Amerikance boli NIKOLA JOKIĆ! SPORTSKI STRUČNJACI za K1 o uspehu najkorisnijeg igrača sezone u NBA
Foto: uranak printscreen


Istorija svetske košarke je ispisana! Nikola Jokić treći put za četiri godine proglašen je za najkorisnijeg igrača (MVP) sezone u NBA ligi. 

Pitanje koje svi postavljaju poslednjih dana je, da li će Nikola Jokić zaigrati za reperezentaciju Srbije na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu? U emisiji "Uranak" na televiziji K1, o tome su govorili košarkški analitičari Nenad Miljenović i Veljko Dragosavljević, sportski novinar Tanjuga.

- Nikola je pokazao najveću konstantnost u NBA ligi tokom cele sezone i zasluženo je osvojio to priznanje po treći put - rekao je Nenad Miljenović, a potom i prokomentarisao izjavu Šakila O Nila da Nikola nije trebao da bude proglašen za MVP-a. Šakil O Nil je u komunikaciji s Nikolom Jokićem rekao da nije trebao da on bude proglašen već Šej Gildžis-Aleksander, što mislim da je veoma neukusno, kada vladajućem šampionu i nekome kome je osvojio najveće nagrade koje neko može da osvoji kažete u razgovoru javno da je neko drugi trebao da osvoji - rekao je košarkaški analitičar i dodaje da u njegovoj izjavi nije bilo nikakve namere:

- Nije bilo nikakve namere, već prosto ljudi vole da naprave narativ da neko novi uzme i onda malo dosadi da glasaš za jednog te istog igrača i zato mislim da, ne samo Nikola, nego i neki igrači poput Lebrona Džejmsa, koji je četiri puta bio, dosade ti da glasaš za iste ljude. Onda tražiš neke nove koji su približno tu i nekako ti je draže da daš nekome ko nikada nije bio ili je bio jednom, nego nekome ko iz godine u godinu dobija to priznanje.

Nikola Jokić je dobio 79 od 99 glasova članova žirija novinara.

Foto: uranak printscreen

 

- Dosta je uticalo na to što je Nikola prošle godine osvojio titulu; to je potvrdilo njega kao najboljeg igrača u ligi. Pre toga su analitičari i novinari imali problem s tim što Denver nikada nije osvojio titulu sa Jokićem i da je na neki način skupljač statistike, ali kada je Denver prošle godine postao šampion i kada je Nikola odigrao tako dominantno u plej-ofu, svima je postalo jasno da je on najbolji igrač u NBA i da te njihove zamerke nisu na mestu. Ove godine, baš zbog toga što su prošle godine bili šampioni, nije bilo nikakve dileme da će on biti MVP - rekao je Nenad.

On se osvrnuo na izjavu Nikole Jokića da mu je draža prethodna sezona kada nije dobio MVP priznanje, a bio je šampion lige:

- Kako vam karijera odmiče, sve više se fokusirate na osvajanje trofeja. To će vas na kraju razlikovati od ostalih, jer ste sve lične ciljeve ostvarili. Nikola je u fazi kada mu ti timski trofeji za Denver najviše znače i da mu je to jedini fokus.
Nikoli Jokiću su na priznanju MVP-a čestitali selektor Svetiislav Pešić, Predrag Danilović. Da li  sada svi oni očekuju da će obući dres reprezentacije u Parizu?​ To je procedura koja mora da se ispoštuje. Biti MVP je nešto što Srbija nikada nije imala. Ne čestitati u ovom trenutku, ne bi bilo normalno, a opet i neko podsećanje da je Nikola potreban reprezentaciji. Zaista ne mogu da nagađam da li će igrati, jer svako ima pravo na svoje odluke
- rekao je Nenad.

On je objasnio da li Srbija ima pravo da se ljuti ako ne igra u Parizu, kao što smo već to činili do sada.

- Čovek ima pravo na sve što nije kažnjivo. Ali, narod mora da shvati da je to njegova lična stvar i da on gleda šta je bolje za njegov život i karijeru, i niko ne može da utiče na to. Naravno, da bismo svi voleli da igra, ali na kraju dana to je njegova odluka.

Foto: uranak printscreen

 

Miljenić je prokomentarisao i šanse naše košarkaške reprezentacije na Olimpijskim igrama u Parizu: 

- Amerika dolazi u najboljem sastavu. Biće velika konkurencija, jako teško takmičenje. Mislim da je velika stvar što smo na Olimpijadi i da ćemo se boriti za jednu od medalja. Sportksi novinar Tanjuga, Veljko Dragosavljević, misli da Jokićevo igranje za reprezentaciju zavisi i od završnice sezone sa Denverom. Ukoliko Nikola sa Denverom bude preokrenuo seriju protiv Mineasote, pa dođe do velikog finala kao prošle godine, pa da se igra sedam utakmica u velikom finalu, on bi sezonu završio 26. juna, što znači da bi sutradan trebao da se priključi reprezentaciji.

Prošle godine je selektoru Pešiću rekao da nije u redu da on dolazi 20 kasnije kao velika zvezda, već ako dolazi u reprezentaciju, želi da dođe kada i svi, ali i da bude spreman.

Čovek je počeo sezonu u septembru, završio je u junu, to znači da bi se reprezentacija naslonila na ovu sezonu. Ljudsko telo je takvo, jedna povreda i kraj karijere.

On donosi svoje odluke i mi to moramo da poštujemo. Najbolji je svih vremena i moramo da uživamo još najmanje deset godina u njegovim partijama. Ko zna da li će se ikada više roditi neko sa ovih prostora, posebno iz Srbije, ovakav igrač - rekao je Veljko i dodaje da reprezentacija Srbije ima hemiju, kao i da mogu dobar rezultat da ostvare na OI.

- Bio sam u Malili i video sam tu neverovatnu hemiju koja vlada u našoj reprezentaciji. Mislim da može da se napravi lep rezultat. Ne pamtim da je neki ovakav turnir bio ovoliko jak. Moramo da verujemo našim košarkašima - zaključio je sportski novinar Tanjuga.

Amerikance boli Jokić

- Amerikanci šest godina zaredom nemaju najkorisnijeg igrača lige. Sigurno boli, jer oni smatraju košarku njihovim sportom. Na polovini sezone se negde iskristalisalo koji su to najbolji igrači: Šej Gildžis-Aleksander, Luka Dončić, Nikola Jokić i Entoni Edvards su pokazali da su neka budućnost, ali da Nikola nije osvojio to priznanje zaista ne znam na šta bi to ličilo - rekao je Veljko i dodao: 

- Marketinški gledano, Jokić nije atraktivan Amerikancima, nema Instagram i društvene mreže. Vodi normalan porodičan život, a Amerikanci sve gledaju kroz novac, kroz marketing, patike, raznorazne ugovore i negde se oni otvaraju ka svojima - kaže Veljko Dragosavljević i dodaje da Jokić mnogima bode oči:

- Jokić sada bode oči mnogima, jer samo devetorica košarkaša su tri ili više puta u istoriji osvajali ovo priznanje. Kada govorimo o tome, imaju oni neke analitičare i bivše košarkaše, koji imaju raznorazne teorije, koje su neverovatne i neukusne. Mi moramo da kažemo da je on jedan od najboljih. Šakil je nakon svog izlaganja, kada je rekao da smatra da je neko drugi trebao da dobije priznanje, rekao: "Ti si za mene najbolji, ali je Šej je broj 1, što opet nije izjava na mestu - zaključio je sportski novinar Tanjuga u emisiji "Uranak" na televiziji K1.

Ostavite komentar