Sport > Ostali sportovi

FRANČESKO BANJAJA pobednik PRVE SPRINT TRKE MotoGP šampionata

Vozač fabričke ekipe Dukatija u poslednjem krugu uspeo je da pretekne Horhea Martina i uknjiži 12 poena

Izvor: K1info

25/03/2023 > 18:01

podeli vest:

FRANČESKO BANJAJA pobednik PRVE SPRINT TRKE MotoGP šampionata
Foto: Twitter screenshot/MotoGP


Aktuelni svetski šampion Frančesko Banjaja pobedio je u prvoj sprint trci MotoGP šampionata, održanoj na stazi Algarve u Portimau.

Osvajač pola Mark Markes je u prvom krugu uspeo da sačuva vodeću poziciju, ali su na pravcu Frančesko Banjaja i Horhe Martin pokazali da Honda nema nikakve šanse protiv moćnog Dukatija.

Vozači Mooney VR46 tima, Luka Marini i Marko Beceki, rano su završili trku, pri čemu je Marini izbacio iz trke drugog fabričkog vozača Dukatija, Eneu Bastijaninija, koji je posle sudara odvežen na lekarski pregled.

Još jedan incident viđen je između Đoana Mira iz Repsol Honde i Fabija Kvartarara. Španac je udario u bok Kvartararove Jamahe, posle čega je pao, a Francuz je uspeo da se održi na točkovima ali ga je to koštalo plasmana.

Iza vodećih Martina i Banjaje formirala grupa od pet vozača među kojima su pored Markesa i Milera bili Aprilijini vozači Maverik Vinjales, Aleš Espargaro i Migel Oliveira.

Džek Miler se odličnom vožnjom u jednom trenutku našao iza prvoplasiranog Martina, ali je ubrzo drugo mesto morao da prepusti Banjaji.

Potom je Portugalac Migel Oliveira pokušao od Milera da preotme treću poziciju, što je iskoristio Markes koji je pretekao oba vozača. Međutim, Oliveira je uspeo da dođe do pozicije koja mu je garantovala podijum, ali je pred kraj napravio grešku kada je prebrzo ušao u krivinu broj 10, zbog čega je trku završio kao sedmoplasirani.

Banjaja je prvim mestom osvojio 12 poena, Martin 9, Markes 7, a onda slede Miler (6), Vinjales (5), Aleš Espargaro (4), Oliveira (3), Žoan Zarko (2), dok je deveti Aleks Markes osvojio 1 poen.

Trka za Veliku nagradu Portugala vozi se u nedelju 26. marta. Takmičari u Moto3 klasi startuju u 12:00, Moto2 takmičari su na redu od 13:15, dok će vozači u MotoGP klasi trku započeti u 15:00.

 

Ostavite komentar