Sport > Ostali sportovi

SKUPO plaćena greška: Hamilton je DEBAKLOM u Bakuu ODREDIO ISHOD šampionata 2021. godine

U nedelju 30. aprila vozi se trka za Veliku nagradu Azerbejdžana, a dan ranije gledaoce očekuje i prvi ovogodišnji sprint

Izvor: K1info

22/04/2023 > 18:03

podeli vest:

SKUPO plaćena greška: Hamilton je DEBAKLOM u Bakuu ODREDIO ISHOD šampionata 2021. godine
Foto: Tanjug/AP Photo/Scott Barbour


Ljubitelji Formule 1 s nestrpljenjem čekaju da se okonča četvoronedeljna pauza koja je usledila posle Velike nagrade Australije zbog otkazivanja trke u Kini 16. aprila. Naredna Gran pri trka, koja se vozi ulicama Bakua za Veliku nagradu Azerbejdžana, održaće se 30. aprila, ali vozače iz najbržeg karavana dan ranije očekuje i prva ovogodišnja sprint trka.

Staza u Bakuu predstavlja poseban izazov u kalendaru i od održavanja prve trke 2017. (2020. nije vožena zbog pandemije) nijedan vozač nije se dva puta upisao u listu pobednika.

Ova staza takođe je bila poprište velike drame koja se odigrala 2021. godine, a Maks Ferstapen se prisetio kako je Luis Hamilton propustio priliku da trijumfuje, što je u krajnjem skoru uticalo i na osvajanje Holanđaninove prve titule.

Ferstapen, koji je startovao sa trećeg mesta, u 41. krugu trke postavlja najbolje vreme, da bi u 43. eksplodirala zadnja leva guma na njegovom bolidu, što je rezultovalo udaranjem u zaštitnu barijeru na startno-ciljnom pravcu i odustajanje.

Direktor trke Majkl Masi isprva nije prekinuo trku već je na stazu izašlo vozilo bezbednosti, ali je naposletku ipak istaknuta crvena zastava.

Restart trke dogodio se u pretposlednjem, 50. krugu, i činilo se da će Luis Hamilton koji je krenuo sa 2. pozicije uspeti da pretekne Serhija Pereza i proći kroz prvu krivinu kao vodeći. Međutim, Britanac je kasno kočio i našao se van staze.

Ubrzo se pokazalo da je Hamilton slučajno pritisnuo taster na svom volanu koji je doveo bo biranja pogrešnog režima kočenja, zbog čega je pao na poslednje mesto.

- Čuo sam restart trke - priseća se Ferstapen.

- Kada su stigli do prve krivine čulo se škripanje kočnica i onda su svi u ekipi počeli radosno da viču. Ubrzo je počeo da se oglašava moj mobilni na koji je stizao veliki broj poruka.

Hamilton je završio trku u Bakuu bez poena, da bi na kraju sezone Ferstapen trijumfovao i osvojio svoju prvu titulu sa prednošću od 8 poena.

 

Ostavite komentar