Sport > Ostali sportovi

MotoGP VN Nemačke: Horhe Martin je NOVI KRALJ Zahsenringa, Mark Markes NIJE STARTOVAO

Uprkos tome što je dobio dozvolu da se takmiči, Markes je posle petog pada i povrede prsta tokom zagrevanja odlučio da se povuče iz trke

Izvor: K1info

18/06/2023 > 16:56

podeli vest:

MotoGP VN Nemačke: Horhe Martin je NOVI KRALJ Zahsenringa, Mark Markes NIJE STARTOVAO
Foto: Tanjug/Jan Woitas/dpa via AP


Takmičar Pramak Rejisnga Horhe Martin ponovio je jučerašnji uspeh iz sprint trke i trijumfovao u današnjoj glavnoj trci u Zahsenringu za VN Nemačke. Drugi je bio vodeći u svetskom šampionatu Frančesko Banjaja koji je zaostao za pobednikom 64 hiljaditih delova sekunde. Žoan Zarko ponovio je prošlonedeljni uspeh iz Muđela i ponovo bio treći sa zaostatkom od 7,013 sekundi. Zarko je odvezao i najbrži krug trke u vremenu novog rekorda 1:21,225.

Banjaja je poveo u prvom krugu, ali ga je kao i tokom jučerašnjeg sprinta pretekao Džek Miler. Međutim, italijanski šampion je na nizbridici između 12. i 13. krivine pod nazivom "Vodopad" vratio prvo mesto koje je držao do trećeg kruga kada na čelo trke izbija Horhe Martin.

Luka Marini koji je do desetog kruga bio treći izgubio je plasman najpre od Breda Bindera, a potom i od Žoana Zarka, ali je u 19. krugu Južnoafrikanac završio kraj staze.

Banjaja u 21. krugu uspeva da obiđe Martina, ali mu uporni Španac uzvraća na istom mestu i ponovo dolazi do vođstva u trci koja je vožena 30 krugova.

Prilikom ulaska u poslednju krivinu 29. kruga došlo je do kontakta gumama između Martina i Banjaje, ali su oba vozača ostala na svojim motociklima.

Marko Beceki uspeo je da pretekne klupskog kolegu Luku Marinija i završi kao četvrti, čime su vozači Dukatija osvojili prvih pet mesta, dok je Džek Miler bio šesti za ekipu KTM-a. Aleks Markez je završio trku kao sedmi, ostavivši iza sebe Eneu Bastijaninija i Fabija Diđanantonija.

Jedini Hodin takmičar u današnjoj trci Takaki Nakagami osvojio je 2 poena jer je prošao kroz cilj kao 14.

Pored Breda Bindera trku nije završio samo Maverik Vinjales koji je imao kvar na svojoj Apriliji u osmom krugu.

Frančesko Banjaja posle VN Nemačke ima 160 bodova, dok je Horhe Martin u zaostatku od 16 poena. Treći je Marko Beceki sa 126, dok Žoan Zarko ima 109, 13 više od petoplasiranog Breda Bindera koji je zbog pada ostao na 96 poena.

U Moto2 kategoriji četvrti put ove sezone trijumfovao je Pedro Akosta iz ekipe Red Bull KTM Ajo. Akosta je bio i osvajač pol pozicije, prve u ovogodišnjem šampionatu. Kao drugi kroz cilj prošao je Toni Arbolino koji je kasnio za Akostom 2,730 sekundi. Treće mesto pripalo je Džejku Diksonu koji je imao zaostatak od 2,825 sekundi. Interesantno je da su sva tri mesta na postolju identična sa prošlonedeljnom trkom za VN Italije.

Nemački takmičar srpskog porekla Lukas Tulović nažalost nije završio trku, a njemu su se pridružili i Aron Kane, Izan Gevara, Lorenco Dala Porta, Džo Roberts, kao i Derin Binder i Bo Bensnajder koji su izleteli u prvom krugu.

U šampionatu i dalje vodi Toni Arbolino koji ima 139 bodova, dok Pedro Akosta zaostaje 15 poena za prvoplasiranim i sada ima 124. Treći je Alonso Lopez sa 82, dok je četvrtoplasirani Džejk Dikson sakupio 79.

U Moto3 kategoriji do svog prvog trijumfa u karijeri došao je turski motociklista Deniz Ondžu. On je u svom 63. nastupu pobedio pretekavši u poslednjoj krivini osvajača pol pozicije Ajumua Sasakija, koji je bio sporiji samo za  95 hiljaditi delova sekunde. Treći je bio vodeći u šampionatu Danijel Olgado sa zaostatkom od 12,074 sekundi. Ivan Ortola prošao je kroz cilj kao četvrti, dok je David Alonso osvojio peto mesto.

Ondžu je pobedu ostvario i pored bolova u levoj nozi na koje se požalio pre starta. KTM-ov takmičar je tokom trke više puta viđen kako maše nogom i masira list, a sve to dok je bio na točku vodećeg Ajumua Sasakija.

U generalnom plasmanu vodi Danijel Olgado sa 125 poena, Đaume Masija, koji je današnju trku završio kao šestoplasirani, ima 84, a Ivan Ortola sakupio je 81 bod. Četvrtoplasirani je Ajumu Sasaki sa 79 poena, dok Deniz Ondžu na petom mestu ima 78 bodova.

Osma trka šampionata za Veliku nagradu Holandije vozi se u nedelju 25. juna na stazi u Asenu. Takmičari u Moto3 klasi startuju u 11:00, Moto2 je na programu od 12:15, dok će vozači u MotoGP klasi trku započeti u 14:00. Sprint trka u MotoGP kategoriji vozi se u subotu 24. juna u 15:00 časova.

Ostavite komentar