Sport > Ostali sportovi

MOTO GP: Frančesko Banjaja ostvario het-trik na Red Bull Ringu

Heroj dana je Ajumu Sasaki, koji je u Moto 3 klasi trijumfovao i pored kazne od dva duga kruga, posle kojih je pao na 24. mesto

Autor: K1 info

21/08/2022 > 16:13

podeli vest:

MOTO GP: Frančesko Banjaja ostvario het-trik na Red Bull Ringu
Foto: Tanjug/AP Photo/Florian Schroetter


U najjačoj klasi Frančesko Banjaja nije dozvolio iznenađenje. Italijan je od samog starta preuzeo vođstvo koje nije ispuštao tokom čitave trke, ali se Fabio Kvartararo potrudio da smanjenje razlike u generalnom plasmanu bude minimalno jer je strpljivom vožnjom na kraju bio drugi.

Osvajač pol pozicije Enea Bastijanini nije završio trku zbog kvara na svom Dukatiju. Džek Miler je zauzeo treće mesto zahvaljujući padu Horhea Martina sa kojim je bio u direktnoj borbi za podijum, dok drugoplasirani u šampionatu Aleš Espargaro nije mogao više od šestog mesta. Fenomenalnu vožnju je prikazao vozač Muni VR46 tima Luka Marini zauzevši 4. mesto.

 

 

Nakon 13 trka u vođstvu je aktuelni svetski šampion Fabio Kvartararo koji ima 200 poena, Aleš Espargaro je drugi sa zaostatkom od 32 poena, a treći je pobednik današnje trke Frančesko Banjaja sa 12 poena zaostatka za drugoplasiranim Espargarom.

Foto: Printscreen/MotoGP

 

U Moto 2 klasi trijumfovao je japanski motociklista Ai Ogura (Honda Team Asia), koji je startovao sa pol pozicije, a drugi je bio njegov klupski kolega Somkijat Čantra. Čantra je odlučio da u poslednjem krugu priredi pravu dramu, kako svom klupskom kolegi tako i čitavom timu, kada je u 9. krivini na trenutak izbio ispred Ogure, ali se Japanac vratio na prvo mesto i na kraju trijumfovao sa 0.173 sekunde prednosti. Podijum je kompletirao britanski vozač Džejk Dikson koji je za Ogurom zaostao 7.854 sekundi.

 

 

Nakon ovog trijumfa Ogura je preuzeo vođstvo u ukupnom poretku sa 183 poena, samo jednim više od Augusta Fernandeza koji je trku završio kao peti. Trećeplasirani u šampionatu Ćelestino Vijeti nije završio trku i ostao je na 156 poena.

Foto: Printscreen/MotoGP

 

Možda najinteresantnija trka današnjeg programa bila je u najslabijoj klasi, a za spektakl se pobrinuo japanski motociklista Ajumu Sasaki, koji je i pored kazne od dva duga kruga suvereno trijumfovao, preuzevši vođstvo 11 krugova pre kraja. Sasaki je nakon drugog dugog kruga pao na 24 mesto, ali se već u 9. krugu vratio među prvih deset. Drugi je bio njegov zemljak Tacuki Suzuki, a treći David Munjoz. Vodeći u šampionatu Serhio Garsija završio je kao peti, a njegov najbliži pratilac Izan Gevara bio je sedmi.

 

 

Garsija ima 193 poena, 5 više u odnosu na svog klupskog kolegu Gevaru. Treći je Denis Fođa koji za prvoplasiranim zaostaje 49 poena. Današnji pobednik  Ajumu Sasaki je trenutno četvrti sa 138 poena, samo 6 manje od Fođe.

Foto: Printscreen/MotoGP

 

Naredna trka je 4. septembra kada je na redu Velika nagrada San Marina i Riminija koja se vozi na stazi "Marko Simončeli" u Mizanu.

Ostavite komentar