Sport > Ostali sportovi

USPESI SRPSKIH SPORTISTA kroz 2023 godinu, šta je sve obeležilo godinu za nama

Najveću radost kao i gotovo svake godine donose nam naši sportisti, koji su i u 2023. godini bili veoma uspešni

Izvor: K1info

30/12/2023 > 13:53

podeli vest:

USPESI SRPSKIH SPORTISTA kroz 2023 godinu, šta je sve obeležilo godinu za nama
Foto: K1info/Unsplash.com/Freepik


Od fudbala, košarke, vaterpola, odbojke, tenisa, basketa... pa sve do streljaštva, šaha i kajaka, naši sportisti ređali su uspehe i u godini za nama.

Pa krenimo redom:

JANUAR

Posle nezapamćenog skandala koji je potresao svetski sport, kada je zvanično najbolji teniser sveta Novak Đoković na ulasku u 2022. godinu lišen slobode prilikom dolaska u Australiju radi učešća na Australijan Openu – 365 dana kasnije stvari su došle na svoje mesto.

Poput akcionog junaka iz holivudskih blokbastera, srpski šampion vratio se na turnir koji mu je usmerio i obeležio karijeru, a čak i oni koji su ga sprečili da se takmiči godinu dana ranije bili su svesni da ovoga puta ništa neće moći da ga zaustavi. 

Na putu ka 22. Grend slemu, isto koliko je u tom trenutku imao i njegov najveći rival Rafael Nadal, Đoković je ispustio samo jedan set i uradio nešto što nikada niko nije pre njega, po deseti put podigao pehar osvajača Australijan opena.

Kraj prvog meseca u godini, doneo nam je i drugi večiti derbi u istoriji u Evroligi. Posle pobede Crvene zvezde u prvom, Partizan se revanširao u drugom meču i slavio rezultatom 79:78. Ispostaviće se kasnije da je ovo bila možda i utakmica koja je prelomila tok i jednih i drugih u elitnom takmičenju. 

FEBRUAR

Da još jedan rezime najvećih uspeha srpskog sporta ne protekne bez strelaca pobrinuli su se, naravno, pre svih – Zorana Arunović i Damir Mikec. Prva se na semafor upisala Zorana, srpska šampionka otvorila je godinu upucavši bronzu na Svetskom kupu u Kairu, dok je Damir Mikec osvojio zlato ali ne u kategoriji za olimpijsku vizu. 

Od 15 do 18 Februara igrao se Kup Radivoja Koraća u košarci, gde je Crvena zvezda treći put uzastopno, a deveti ukupno osvojila ovo takmičenje. Na završnom turniru učestvovalo je osam timova: Crvena zvezda, Partizan, Mega, Fmp, Borac, Spartak, Vojvodina i Metalac. Večiti derbi ponovo smo gledali u polufinalu, a ovoga puta crveno beli su zašli kao pobednici rezultatom 83:75 i to posle velikog preokreta, pošto je Partizan u prvom poluvremenu imao +18.

Na kraju u velikom finalu, Zvezda je sa 96:79 savladala Megu i podigla pehar.

MART

Treći mesec u godini bio je rezervisan za atletiku i dvoransko prvenstvo Evrope u u Istanbulu. Ivana
Španović prekinula je seriju od tri uzastopna zlata osvojivši bronzu u skoku udalj, dok je mladi trkač
Elzan Bibić potvrdio da je spreman za velika dela – osvojivši takođe bronzu u trci na 3.000 metara,
svoje prvo seniorsko odličje.


Za to vreme u Talinu, tamo gde je počela Zorana, nastavio je Damir Mikec. Srpski strelac po peti put
u karijeri postao je prvak Evrope, nedugo pošto su isto učinili i Milutin Stefanović, Milenko Sebić i
Lazar Kovačević u ekipnoj konkurenciji. Blistav nastup u prestonici Estonije kompletirali su Zorana i
Damir trijumfom i u miksu po treći put u karijerama, a naša zemlja je takmičenje završila na deobi
prvog mesta sa ukupno osam medalja, uz po dva srebra ženskih i muških timova.


Istovremeno, posle nastupa na Svetskom prvenstvu u Kataru, fudbalska reprezentacija Srbije
započela je još jedan ciklus kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Put ka takmičenju, na kome smo
poslednji put nastupili kao Saveza republika Jugoslavija, započet je sa dve rutinske pobede protiv Litvanije i Crne Gore.


 

APRIL

Neverovatan niz medalja, i još jedan argument u tvrdnji da zaista jesmo i zemlja streljaštva, Damir i Zorana nastavili su već na Svetskom kupu u Limi. Kineska kombinacija bila je prinuđena da položi oružje u miksu. Mikec je slavio u singlu, dok je Arunovićeva zauzela u istoj konkureciji drugo mesto, takođe u disciplini vazdušni pištolj 10 metara.

Da ipak ne bude sve samo u znaku streljaštva pobrinuo se srpski rvač Viktor Nemeš, osvajanjem srebrne medalje na Evropskom prvenstvu u Zagrebu. Nekadašniji svetski šampion se posle četiri godine vratio na evropski podijum, trećim srebrom u karijeri.

Devet godina navijači Partizana čekali su povratak voljenog kluba u Evroligu. U prvoj sezoni već je napravljen veliki uspeh, pošto su se izabranici Željka Obradovića plasirali među osam najboljih klubova na starom kontinentu (TOP 8). A na putu ka fajnal foru, čekao ih je najtrofejniji klub u Evropi, španski velikan, Real iz Madrida. Spektakularna plej of serija počela je 27. aprila, a na tom prvom meču, kapiten Partizana, Kevin Panter pogodio je šut za pobedu crno belih i veliku radost.

Ostavite komentar