Sport > Ostali sportovi

Kvalifikacije za VN JAPANA: Mark Markes u HRAMU HONDE nastavio gde je stao

Španski vozač osvojio je pol poziciju na stazi Motegi u Japanu, na kojoj je ostvario svoj poslednji pol 2019. godine

Autor: K1 info

24/09/2022 > 13:19

podeli vest:

Kvalifikacije za VN JAPANA: Mark Markes u HRAMU HONDE nastavio gde je stao
Foto: Tanjug/AP Photo/Shuji Kajiyama


Mark Markes okončao je trogodišnji post i osvojio pol poziciju na mokroj stazi Motegi  na kvalifikacijama za Veliku nagradu Japana. Osvajač ukupno osam titula je na istoj stazi imao pol poziciju i 2019. godine, poslednjoj koja je vožena na ovoj stazi jer je prethodne dve godine Velika nagrada Japana bila otkazana zbog pandemije korona virusa.

 

 

Kiša koja je sa manjim ili većim intenzitetom sve vreme padala  tokom kvalifikacija i u dve niže kategorije, dovela je do pomeranja rasporeda, pa su vozači u kraljevskoj klasi startovali u 16:10 po lokalnom vremenu.

Prvi deo kvalifikacija u Moto GP klasi obeležili su takmičari Pramak Dukatija Žoan Zarko i Horhe Martin, koji su se kvalifikovali za Q2. Prošlonedeljni pobednik Enea Bastijanini nije se snašao u mokrim uslovima pa će trku započeti sa 15 mesta.

Žoan Zarko je bio odličan i u Q2 delu, na kraju ostvarivši drugi rezultat, a od Markesa je bio sporiji za +0,208. Treće mesto u prvom redu popunio je Bred Binder, južnoafrički vozač koji vozi za fabrički tim KTM-a. Iz drugog startnog reda krenuće Maverik Vinjales, Horhe Martin i Aleš Espargaro, koji je bio bolje plasiran od konkurenata za titulu, pošto je Fabio Kvartararo ostvario deveto startno vreme, a Frančesko Banjaja bio tek dvanaesti, kasnivši za prvoplasiranim za više od dve sekunde.

 

 

U Moto 2 klasi dominantan je bio Aron Kane, koji je ostvario najbolja vremena u oba dela kvalifikacija. Vozač Fleksboksa se tokom prvog dela kvalifikacija u potpunosti prilagodio katastrofalnim vremenskim uslovima, pa je u drugom delu popravio svoj rezultat iz Q1 i bio jedini koji je vozio ispod 2:05, odvezavši najbrži krug za 2:04,939.

Drugoplasirani je bio Fermin Aldiger, a trećeplasirani Džejk Dikson. Vodeći u generalnom plasmanu Augusto Fernandez zauzeo je 11. mesto, kasnivši za Kaneom +2,409. Nije se proslavio ni trenutno drugoplasirani Ai Ogura 13. startnim vremenom, pa ovo daje velike šanse Kaneu da u nedeljnoj trci smanji bodovnu razliku za Fernandezom i Ogurom.

 

 

Moto 3 kvalifikacije donele su najveću radost domaćem takmičaru Tacukiju Suzukiju koji je ostvario najbolje vreme (2:11,246). Ovo je ujedno bio najlepši poklon takmičaru Leoparda koji danas slavi 25. rođendan. Tacuki je na poslednjem nastupu u Motegiju 2019. godine startovao iz prvog reda, a trku je završio kao četvrti. Drugo startno vreme je ostvario Skot Ogden, koji je došao iz Q1 dela, dok će iz prvog startnog reda na sutrašnjoj trci startovati i Serhio Garsija, trenutno drugoplasirani u šampionatu. Garsijin klupski kolega i vodeći u šampionatu Izan Gevara bio je deveti.

 

 

Šesnaesta trka šampionata za Veliku nagradu Japana vozi se u nedelju. Takmičari u Moto 3 klasi startuju u 5:00, Moto 2 takmičari su na redu od 6:20, dok će vozači u Moto GP klasi trku započeti u 8:00.

 

 

 

Ostavite komentar