Sport > Ostali sportovi

Velika nagrada Singapura - kad Ferstapen ZAKAŽE, tu je KLUPSKI KOLEGA Serhio Perez

Kao i na prethodnoj trci šampionata u Monci, Šarl Lekler nije uspeo da kruniše pol poziciju pobedom jer ga je nadmašio vozač Red Bula

Autor: K1 info

02/10/2022 > 20:05

podeli vest:

Velika nagrada Singapura - kad Ferstapen ZAKAŽE, tu je KLUPSKI KOLEGA Serhio Perez
Foto: Tanjug/AP Photo/Danial Hakim


Maks Ferstapen imao je šansu da proslavi osvajanje titule na Velikoj nagradi Singapura, ali je najpre lošim plasmanom na 8. mesto u kvalifikacijama, a potom i sa nekoliko grešaka tokom trke, odložio slavlje za neku od preostalih pet trka - prva je već sledeće nedelje u Japanu.

Start trke morao je da bude pomeren za jedan sat zbog kiše koja je uslove na uličnoj stazi Marina Bej  učinila praktično nemogućim za trkanje. Serhio Perez odlično je krenuo od samog starta i u prvu krivinu uspeo da uđe pre Šarla Leklera, dok je Karlos Sainc pretekao Luisa Hamiltona.

 

 

Ferstapen je loše startovao i pao na 12. poziciju, ali je nadoknadio tri mesta do prvog ulaska vozila bezbednosti zbog incidenta između Nikolasa Latifija i Guanju Džoa. Latifi je kažnjen pomeranjem pet mesta na startu sledeće trke u Japanu. Odustajanje Fernanda Alonsa imalo je za posledicu virtuelno vozilo bezbednosti, a Džordž Rasel iz Mercedesa je otišao u boks i prvi stavio gume za suvo.

 

 

Iako je u prvim krugovima gubio više od 7 sekundi u odnosu na druge takmičare, pneumatici su po dostizanju radne temperature proradili i vozači kreću na zamenu u 35. krugu prilikom drugog izlaženja vozila bezbednosti zbog udarca u barijeru bolida Jukija Cunode.

 

 

Trka ponovo kreće u 39. krugu sa Perezom na čelu, ali je njegov klupski kolega Maks Ferstapen napravio katastrofalnu grešku prilikom pokušaja preticanja Landa Norisa i bukvalno spalio pneumetike na svom bolidu od siline kočenja, zbog čega je morao da ide na još jednu zamenu, na kraju završivši trku na 7. mestu.

 

 

Iako je trebala da traje 61 krug, trka je završena u okviru granice od dva časa, a Perez je trijumfovao ispred Leklera sa +7,595 sekundi i Karlosa Sainca koji je zostao za +15,305. Ostalo je da se vidi da li će i kakvu kaznu doneti direkcija trke za Meksikanca zbog kršenja pravila tokom vožnje iza vozila bezbednosti.

 

 

Maks Ferstapen je prvi na tabeli sa 341 poenom, Šarl Lekler drugi sa 237, dok je Perez treći sa 235.

Sledeća trka vozi se za Veliku nagradu Japana na stazi Suzuka 9. oktobra.

 

 

 

Ostavite komentar