Sport > Tenis

Da se zna KO JE KRALJ: Moćni Novak SLOMIO Alkaraza u EPSKOM DVOBOJU za finale

Povređeni Alkaras se junački borio, ali Novak je ipak i dalje najbolji

Izvor: K1info

09/06/2023 > 08:20 >> 18:36

podeli vest:

Da se zna KO JE KRALJ: Moćni Novak SLOMIO Alkaraza u EPSKOM DVOBOJU za finale
Foto: Tanjug/AP/Wikipedia


Novak Đoković plasirao se u finale Rolan Garosa nakon što je pobedio Karlosa Alkarasa sa 3:1 u setovima (6:3; 5:7; 6:1; 6:0). Duel koji je ceo teniski svet s nestrpljenjem očekivao na kraju je ostavio gorak ukus kod miliona gledalaca širom sveta zbog nesrećne povrede španskog tenisera.

4. set

6:1 Kraj meča!

5:1 Na veliko oduševljenje publike, Alkaraz je osvojio prvi gem posle 11 uzastopnih koji su pripali Srbinu.

Foto: Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

 

5:0 Bori se Đoković protiv publike, a čini se da i tu bitku dobija. Praktično nema pravila i deluje da, šta god da Novak uradi može da očekuje zvižduke. Poene proslavlja podignutim pesnicama i glasnim uzvicima.

4:0 Brejk!

Foto: Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

 

Deveti uzastopni gem za srpskog tenisera, deluje da Španac zaista ima želju da do kraja meča ostane na terenu.

3:0 - I manje iskusni od Novaka bi znali da iskoriste ovakvo stanje protivnika, a koliko god da surovo zvuči, srpski teniser upravo to i radi i posle 15 minuta četvrtog seta ima veliku prednost.

Foto: Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

 

2:0  Novi brejk za Novaka Đokovića! Ponovo veliki problemi u kretnji za Karlosa na njegov servis, a srpski teniser to "koristi".

1:0  Bilo je drame u prvom gemu četvrtog seta. Novak je čak morao da spašava brejk lopte protiv Karlosa, koji je živnuo posle odlaska u toalet. Ipak, naš najbolji teniser se drži u igri.

Foto: Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

 

Ogromna pauza između dva seta zbog Karlosa Alkaraza, kojem publika aplaudira, za razliku od Novaka kojeg je izviždala.

3. set

6:1  BREJK! GEM i SET! Novak osvaja treći set... I to bez ikakvih problema! Jednostavno, Španac gotovo da se ne kreće po terenu. Ima ogromnih problema. Moguće je da mu je pukao i mišić.

Foto: Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

 

5:1 Još jedan lak gem za Novaka... Čekamo da vidimo šta Karlos želi da uradi. Deluje da čeka tu pauzu između trećeg i četvrtog seta.

4:1 BREJK! Novi brejk za Novaka i to sa nulom. Karlos se zaista jedva kreće i na ivici je predaje.

3:1  Igralo se na razliku, ali očigledno je da Alkaraz ima problem.

Foto: Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

 

2:1 Brejk! Alkaraz je tražio pomoć lekara, svestan da će da izgubi naredni gem zbog pravila. Publika je negodovala, ali sudija je objasnila pravila. Kada su u pitanju parni gemovi, teniseri nemaju pravo na medicinski tajm-aut, što znači da je Španac morao da sačeka još jedan gem, međutim, želeo je odmah da mu se ukaže pomoć.

1:1 Važan gem za Novaka... A onda i problemi za Alkaraza! Španac se odjednom požalio na bol u desnoj nozi. Do njega je došla glavna sudija, pa čak i Novak.

 

0:1 Osvaja Karlos i prvi gem u trećem setu! Nije uspeo Novak da dođe do nove šanse za brejk...

Novak je u pauzi između dva seta otišao u svlačionicu. Ogromni zvižduci za Novaka po povratku na teren, od poslednjeg poena prošlo je šest minuta.

2. set

5:7 - Kraj seta!

5:6 Još jedan epski gem! Sada je Karlitos došao pod veliki pritisak. Novak je stigao do nove brejk lopte na njegov servis... Ali nije uspeo da je realizuje, jer je loptica završila u autu. Nakon toga, dva dobra servisa Alkaraza, koji uspeva da obezbedi barem tajbrejk.

5:5  Ne da se Nole! Taman nakon što se vratio u igru u drugom setu, Karlitos je stigao do 0:40 i tri brejk i set lopte još jedan put. Ovoga puta Đoković nije ostavljao ništa sa strane, već je uspeo da vrati sve tri set lopte i da izbori barem igru do sedmog gema!

Foto: Tanjug/AP

 

4:5  Koliko je psihički jak Novak Đoković... Borio se i na kraju izborio za osvajanje ovog gema! Serviraće za izjednačenje.

3:5 Brejk! Osetio je priliku Alkaraz da napadne rivala, igrao je još agresivnije. Novak je uspeo da spasio prvu brejk loptu, ali drugu je iskoristio Španac koji će servirati za osvajanje seta.

Foto: Tanjug/AP

 

3:4 Imao je Srbin dve odlične situacije, u oba slučaja opciju da bira gde da pošalje lopticu sa mreže, ali je dva puta ju je poslao u aut. Zahvaljujući tome, njegov rival je stigao još jednom lako do gema.

Nakon gema je Đoković zatražio medicinski tajm-aut zbog bola u desnoj ruci. Fizioterapeut je dobio dozvolu da dođe do Novaka, nakon čega je nekoliko minuta masirao podlakticu srpskog tenisera.

3:3  Konačno je Đoković odservirao i prvi as udarac u ovom polufinalu. Pomoglo mu je to da prilično lako dođe do novog izjednačenja.

2:3  Nastavlja Španac gde je stao u trećem gemu, bez većih problema je došao do nove prednosti.

Foto: Tanjug/AP

 

2:2  Siguran je bio Novak, pokazao je i kakav je sportista, kada je zastao da proveri da li je sa Alkarazom sve u redu nakon što se Španac okliznuo u pokušaju da stigne jednu lopticu.

1:2  Fenomenalan udarac Alkaraza doneo je Novaku osmeh na lice. Trčao je ka osnovnoj liniji, a onda, kada se činilo da ne postoji pravo rešenje za njega u toj situaciji, udarcem iz okreta je uspeo da pogodi liniju i šokira Đokovića.

1:1 Novak podiže nivo igre. Karlos je uspeo da dođe do samo jednog poena, a u ostalima je Đoković kontrolisao situaciju, delom i zbog dobrih prvih servisa.

0:1 Na početku drugog seta jedan vrlo, vrlo lak gem za Karlitosa. Nije Novak uspeo da uzme niti jedan poen. Previše grešaka je napravio Đoković...

Foto: Tanjug/AP

 
1. set

6:3 Gotovo! Prvi set je osvojen.

5:3 Izvukao se Alkataz, iako je Novak ima dve brejk lopte u ovom gemu, ali sada je naš temiser na servisu i servira za set.

5:2 Mučio se Novak sa servisom tokom celog gema ali na kraju uspeo da slomi neverovatnog Alkaraza koji je stizao nemoguće. Da li je ovo bio kljuni gem prvog seta? Trajao je više od 13 minuta, a publika je uživala u sjajnim portezima oba tenisera.

 

 

4.2 Ne da se Alkaraz. Mladi Španac uspeo je da osvoji svoj servis i sačuva nadu da može da se vratui u set.

4:1 - Potvrđen brejk! Vrlo važan gem, pokušao je Karlos da se vrati u ovaj prvi set, stigao je do 40:30 posle duple greške Đokovića, ali je naš teniser ipak završio posao na pravi način.

 

 

3:1 - Prvi brejk na meču napravio je naš teniser. Novak ima set "u džepu".

 

 

2:1 - Neverovatan je Novak na startu meča! Duboki i precizni udarci našeg asa ne dozvoljavaju Alkarasu da lako dođe do poena. Vodi Đoković!

1:1 Siguran je Karlos Alkaras na svom servisu! Španac je eksplozivan na početku, vidi se da je i te kako motivisan za ovaj susret.

1:0 u gemovima za Novaka! Sjajni prvi servisi donose gem, Alkaras nema odgovor.

Samo jedan od njih ide u borbu za "Kup musketara", dok će drugi morati da pakuje kofere i da se sprema za povratak kući. Meč koji svi jedva čekaju, pa i sami akteri. Uostalom, to je i Španac priznao pred novinarima kada je otkrio da je "od momenta kada je video žreb priželjkivao ovaj susret".

Meč je planiran kao prvi duel dana na terenu "Filip Šatrije" u 14.45 časova. 

Kladionice su i ovoga puta na strani Karlosa, na kojeg se vrednuje kvota od oko 1,44, dok je trijumf Novaka Đokovića procenjen kvotom 2,75. 

Đoković i Alkaraz su do sada igrali samo jednom, u polufinalu mastersa u Madridu 2022. godine, kada je bio bolji Španac rezultatom 6:7, 7:5, 7:6.

Interesantno je da su i jedan i drugi izgovorili istu rečenicu u utorak, kada su završili četvrtfinalne mečeve i to u razmaku od svega nekoliko sati. Prvo je Novak na konferenciji za medije izgovorio "da bi bio najbolji, moraš da pobediš najbolje". Isto je kazao i španski igrač na terenu u razgovoru sa nekadašnjom teniserkom Marion Bartoli. Stvari su prilično jasne, obojica su u odličnoj formi, pokazali su to i u Parizu i biće krcate tribine na stadionu "Filip Šatrije".

Kakva su očekivanja od meča? To je verovatno na najbolji način opisao Stefanos Cicipas kada je rekao da "jedan igrač ima noge i trči kao Brzi Gonzales, dok drugi ima iskustvo, voli da kontroliše stvari na terenu i da tera rivala da trči što više". Novak nije tokom ovogodišnjeg Rolan Garosa blistao, ali je radio ono što se očekivalo - pobeđivao je. Došao je do polufinala i sada ga čeka momak koji je ekspresno osvojio teniski svet i čija igra deluje perfektno. I njega sada čeka pravi test, duel sa čovekom koji je 22 puta podizao grend slem pehare, od čega dva upravo na pariskoj šljaci.

Još jedan važan detalj je na Novakovoj strani. Mentalitet. Snaga koju ima u glavi je faktor koji je mnogo puta bio presudni tas na vagi. 

- Obožavam Đokovića i volela bih da naučim kako on razmišlja. Gledam njegove mečeve, način igre, reakcije, da mogu postavila bih tu neku kameru koja prati sve što radi, to je nešto što bih mnogo volela da vidim - poručila je Kim Klajsters u nedavnom razgovoru sa srpskim medijima.

Sva pažnja uprta je u ovaj meč, toliko da su mnogi i zaboravili da posle Novaka i Karlosa na teren izlaze Aleksander Zverev i Kasper Rud. 

Ostavite komentar

Beba Ilic

Djokovic je bio sjajan, ali posto Alkaraz nije moga da igra, nije bas epsko. Bravo Nole!

09.06.2023 19:30