Sport > Tenis

Da li smo svedoci SMENE GENERACIJA u tenisu? Stručnjaci DALI ODGOVOR, otkriveno i ŠTA MISLE NAVIJAČI

Posle vladavine igrača poput Đokovića, Nadala i Federera, Sinerova pobeda može ukazivati na dolazak nove generacije

Izvor: K1info

29/01/2024 > 12:29

podeli vest:

Da li smo svedoci SMENE GENERACIJA u tenisu? Stručnjaci DALI ODGOVOR, otkriveno i ŠTA MISLE NAVIJAČI
Foto: AP Photo/Louise Delmotte


Uzbudljive vesti iz sveta tenisa stižu nam direktno sa Australian Opena, gde je mladi Janik Siner zabeležio spektakularan trijumf, postavši drugi najmlađi osvajač ovog prestižnog turnira posle Novaka Đokovića. Ova iznenađujuća pobeda italijanskog tenisera budi pitanje da li je to nagoveštaj smene generacija u svetu belog sporta.

Posle vladavine igrača poput Đokovića, Nadala i Federera, Sinerova pobeda može ukazivati na dolazak nove generacije koja preuzima lidersku ulogu.

U emisiji Uranak na televiziji K1 na ovu temu govorili su teniski trener Bogdanom Obradovićem, sportski novinar Tanjuga Veljko Dragosavljević, a iz Australije se javila Jovana Jovančić, koja je prenela utiske sa terena, ali i koje promene možemo očekivati u nastavku sezone.

- Navijači iz Srbije nisu baš bili oduševljeni pobedom Sinera. Dominantno su navijali za Medvedeva i izražavaju duboko žaljenje zbog njegovog poraza. Razlozi su dvostruki - prvo, emotivna povezanost sa Medvedevim zbog njegovog porekla, a drugo, razočaranje što je Siner eliminisao Novaka Đokovića sa turnira. Navijači nisu pokazivali preterane emocije prema samom finalu, dok su italijanski navijači proslavljali pobedu Sinera duboko u noć. Za njih je sinoć bilo posebno veče koje će pamtiti - rekla je Jovana.

Ona je objašnila kako je ocenjen Australian Open.

Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija

 

- Na ovom turniru istakle su se nekoliko značajnih stvari. Zapaženo je poboljšanje percepcije Novaka Đokovića, posebno kada je reč o stranim ljubiteljima tenisa. Tokom razgovora sa strancima, primetila sam da se ove godine mnogo pozitivnije govori o Đokoviću, ne samo među našim navijačima. Iako su priznali da je među njihovim najiritantnijim teniserima bio i Novak, nivo njihove kritike nije bio značajno viši u odnosu na tenisere poput Kirjosa ili Sinera, koji su takođe izazivali različite komentare - rekla je ona i dodala:

- Ono što me najviše iznenadilo je njihov zajednički stav da je Novak Đoković i dalje apsolutni favorit na Australijan Openu. Stranci su podjednako iznenađeni njegovim iznenadnim ispadanjem kao i mi, a čini se da ne primećuju jasnu smenu generacija u svetu tenisa. Novak Đoković i dalje ostaje dominantna figura u njihovim očima, bez obzira na izazove koje je sreo na ovogodišnjem turniru.

 

Bogdan Obradović je rekao da je misli da je ipak primetno da dolazi do smene generacija.

- Mi smo uvek sigurni da će Novak Đoković osvojiti svaki turnir. Čestitamo mu na impresivnom dostignuću - danas beleži 410 nedelja na prvom mestu ATP liste, dok je Federer dostigao 310 nedelja. Ovo je retko viđeno u svetu sporta, da trojica igrača vladaju skoro dve decenije i da zajedno osvoje gotovo 90% titula. S druge strane, primetno je da dolazi do smene generacija, jer su se pojavili mnogi mladi igrači koji su sazreli da pokažu da, kada im se pruži prilika, mogu da osvoje značajne turnire. To je trenutno ono što se dešava u tenisu - nova generacija mladih talenata preuzima primat i aktivno se bori za vrhunske rezultate. Zverev je dobro odigrao, Medvedev, Siner, Alkaraz. Sa te strane, polako se oni ređaju iza Novaka, što za njega sigurno i predstavlja pritisak. Kada pogledamo prvih top 20, svi oni mogu svašta da naprave u budućnosti - rekao je Obradović.

Objašnio je šta je Siner pokazao tokom jučerašnjeg finala. 

Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija

 

- Na čitavom turniru, igrač je demonstrirao izuzetnu stabilnost. Ništa spektakularno se nije dogodilo ni u igri ni u turnirskim dešavanjima, što je u skladu s njegovim već pokazanim sposobnostima da pobedi najveće svetske igrače na dva velika takmičenja. Možemo reći da je njegova igra bila korektna i konstantna. Međutim, ono što je posebno došlo do izražaja juče jeste njegova sposobnost da sačeka trenutak padanja protivnika, kao što se desilo sa Medvedevim. Iako bi možda za njega bilo zanimljivije prolaziti kroz tvrđe mečeve, gde bi se Novak dobro izigrao i stvorila drama, to se nije desilo. Suprotno očekivanjima, Medvedev nije bio ni blizu svog najboljeg nivoa igre, a posebno je primetan bio njegov izraz umora na licu tokom završnice drugog seta - rekao je on i dodao:

- Fizički pad posle trećeg seta bio je očigledan, a igrač je signalizirao Sineru svojim stavom i govorom tela da nije u optimalnom stanju i da treba borbu. Dodatno, primećeni su i problemi u odnosu između Medvedeva i njegovog trenera, kao i negativan stav prema istom. Sve ovo doprinosi oscilacijama u njegovoj igri. Sa druge strane, Siner je pokazao strpljenje i dobro je upravljao timskim dinamikama. Njegov tim, uz njegov talent, doprineo je tome da se Siner već približio vrhu, gde su i Novak, Alkaraz i Medvedev. S jednim Grend Slemom, bilo kakav kiks drugih igrača može dovesti do promene na vrhu, što čini situaciju veoma intrigantnom - rekao je on.

Otkrio je da li je Novaku ostala još jedina želja da osvoji zlatnu medalju na Olimpijadi.

- Novak mislim da je prevazišao i svoje lične snove, nakon svih rekorda koje postigao i titula koje je osvojio. Mislim da on nema više snage da o tome razmišlja. Nekako i dalje imam cifru od 30. Grend Slemova da će Novak osvojiti - rekao je on.

Dodao je da je Novak u idealnom balansu sa težinom, kao i da posle mečeva ima sjajne oporavke zbog čega se na teren vraća uvek još snažniji.

- Ima laganu konstrukciju, ogromnu snagu da ispaljujete te udarce i dosta je jak. Obično vezano sa tom masom je vama vezana i snaga. Te stvari koje on uspeva da uradi i oporavci, to su fenomenalne stvari koje radi - rekao je on.

Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija

Veljko Dragosavljević

Veljko Dragosavljević smatra da Medvedev zaslužuje da se nalazi u samom vrhu, ali da mu ipak fali to nešto.

- Zverev i Medvedev su nedvosmisleno pokazali svoj potencijal i zaslužuju mesto u samom vrhu svetskog tenisa, ali uvek se čini da im nedostaje nešto ključno. Njihov mentalni sklop često postaje prepreka, dopuštajući da se stvari preokrenu u drugom smeru. Nasuprot tome, Novak ostaje na vrhu baš zbog svoje sposobnosti da ne dozvoli da bilo šta utiče na njegovu igru. Čak i tokom slabijeg nastupa protiv Sinera u polufinalu, verujemo da je Novak ostavio trag virusa koji je imao - rekao je on.

Novak se dva puta zaredom suočio sa izazovima na Australian Openu.

- Dva puta zaredom, Đoković se suočio sa izazovima tokom Australian Opena - prošle godine sa procepljenim mišićem, ali tadašnji konkurenti nisu bili na nivou sadašnjih igrača poput Medvedeva, Zvereva i Sinera. Takođe, važno je napomenuti da je Novak ušao u 36. godinu života, što samo po sebi predstavlja značajan izazov. Siner je postao prvi Italijan koji je osvojio Australian Open i četvrti italijanski teniser koji je osvojio Grend Slem od vremena Flavije Penete 2015. godine. Medvedev i Zverev su, međutim, ispod Sinera i Alkaraza u tom smislu. Čini se da će između Sinera i Alkaraza biti ozbiljna borba za poziciju broj jedan u narednom periodu - zaključio je Veljko Dragosavljević u emisiji Uranak na televiziji K1.

Ostavite komentar