Sport > Tenis

ŠOK VESTI: Siner dva puta BIO POZITIVAN na doping testu, oslobođen optužbi, ipak ga čeka kazna!

Dva puta je bio pozitivan, ali je oba puta uspeo da ukine suspenziju nakon žalbi

Izvor: K1info

Autor: Nemanja Negovanović

20/08/2024 > 16:35

podeli vest:

ŠOK VESTI: Siner dva puta BIO POZITIVAN na doping testu, oslobođen optužbi, ipak ga čeka kazna!
Foto: Tanjug/AP/Antonio Calanni


 Međunarodna agencija za integritet tenisa (ITIA) saopštila je danas da je Italijan Janik Siner dva puta bio pozitivan na nedozvoljenu supstancu klostebol u martu 2024. godine.

 U saopštenju ITIA se navodi da najbolji teniser sveta ne snosi krivicu i odgovornost za pozitivne doping nalaze, jer mu je u oba slučaja uvažena žalba.

Prema Svetskom antidoping kodeksu (WADC), kada igrač ima pozitivan pozitivan nalaz na supstancu poput ove, automatski se primenjuje suspenzije. Ipak, igrač se je imao pravo da se obrati nezavisnom predsedavajućem tribunalu, nakon čega mu je suspenzija i ukinuta.

Foto: Tanjug/AP

 

Dva puta je bio pozitivan, ali je oba puta uspeo da ukine suspenziju nakon žalbi.

Kako je rekao Siner, supstanca je ušla u njegov sistem kao rezultat kontaminacije od strana člana podrške, koji je na svoju kožu nanosio sprej koji se može kupiti bez recepta, a koji je dostupan u Italiji, a koji sadrži upravo klostebol, kako bi tretirao malu ranu. On je koristio sprej od 5. do 13. marta, a pružao je i sportske masaže i terapije Sineru, te je tako supstanca i ušla u njegov krvni sistem.

Međutim, Janik Siner će izgubiti 360 bodova koje je osvojio u Indijan Velsu, kao i novčanu nagradu sa tog turnira. To znači da mu je Novak Đoković smanjio bodovni zaostatak na prvoj poziciji sa 2.300 bodova, na nešto manje od 2.000 (1.940).

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar