Sport > Time Out

KRALJ FUDBALA ušao u Mihaelisov REČNIK: Reč PELE na portugalskom znači - IZUZETAN, NEUPOREDIV, JEDINSTVEN

Reč je uvrštena u rečnik pošto je kampanja Fondacije Pele u čast fudbalske zvezde prikupila više od 125.000 potpisa

Izvor: K1info/rts.rs

29/04/2023 > 11:13

podeli vest:

KRALJ FUDBALA ušao u Mihaelisov REČNIK: Reč PELE na portugalskom znači - IZUZETAN, NEUPOREDIV, JEDINSTVEN
Foto: Tanjug/AP


Preminula fudbalska legenda, Pele, zvanično je ušao u rečnik portugalskog jezika u Brazilu.

Mihaelisov rečnik na portugalskom jeziku, jedan od najpopularnijih u Brazilu, dodao je reč "pele" kao novi pridev u Online izdanju.

Reč je uvrštena u rečnik pošto je kampanja Fondacije Pele u čast fudbalske zvezde prikupila više od 125.000 potpisa.

Prema mišljenju brojnih ljubitelja sporta i njegovih kolega, Pele važi za jednog od najboljih fudbalera svih vremena. Vlasnik je brojnih rekorda, trofeja i priznanja. Tri puta je sa Brazilom osvajao svetsko prvenstvo. 

Otkad je preminuo, njegov bivši klub, Santos, sportski kanal SporTV i Pele fondacija, vršili su pritisak da se ime fudbalske zvezde uvrsti u rečnik portugalskog jezika.

Izdavači koji stoje iza Mihaelisovih rečnika najavili su da će ta reč odmah biti uključena u digitalno izdanje njihovog rečnika na portugalskom jeziku i u štampanu verziju kada bude objavljeno sledeće izdanje.

Upis u rečniku glasi: "pe.lé, pridev, neko ko je neobičan, ili ko se po svom kvalitetu, vrednosti ili superiornosti ne može izjednačiti ni sa čim ili sa bilo kim, baš kao Pele, nadimak Edsona Arantesa do Nasimenta (1940–2022), koji se smatra najvećim sportistom svih vremena; izuzetan, neuporediv, jedinstven".

Fondacija Pele, dobrotvorna organizacija stvorena da sačuva igračevo nasleđe, saopštila je da je ovo prikladna počast kralju.

Tokom svoje igračke karijere koja je trajala dve decenije, na 1.363 utakmice, postigao 1.279 golova sa brazilskim Santosom, reprezentacijom Brazila i Njujork kosmosom. Međunarodni olimpijski komitet ga je 1999. godine proglasio za sportistu veka, da bi ga godinu dana kasnije Međunarodna federacija za fudbalsku istoriju i statistiku proglasila za fudbalera veka.

 

 

 

Ostavite komentar