Vesti > Beograd

O ovome priča CELA SRBIJA: Zašto štrajkuju zaposleni u klinici LAZA LAZAREVIĆ?

Dok zaposleni u klinici Laza Lazarević traže normalne uslove rada, direktorka dr. Ivana Stašević Karličić negira optužbe

Autor: k1info

21/09/2022 > 18:44

podeli vest:

O ovome priča CELA SRBIJA: Zašto štrajkuju zaposleni u klinici LAZA LAZAREVIĆ?
Foto: majopublic


Danas je u 14 sati održan protest zdravstvenih radnika ispred klinike Laza Lazarević. Za 29. septembar najavljen je i štrajk upozorenja zbog loših uslova rada i brige za pacijente, kao i zbog mobinga koji, kako kažu zaposleni, trpe od v.d. direktorke Ivane Stašević Karličić.

Više o zahtevima, ali i zbog čega su zaposleni nezadovoljni objasnila je za K1 televiziju dr. Ljiljana Simić iz Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, koja već 28 godina radi u klinici.

Prema njenim rečima očekivao se veći broj ljudi, ali je izvršena opstrukcija protesta.

- Zaposleni su danas limitirani radnim vremenom. Napomenuto je da ne smeju da napuste radno mesto. Prepodnevne smene nisu smele da izađu pre 14, odnosno 15 časova, a kolege koje rade smene od 12 sati ne mogu da napuste radno mesto do 19 časova - rekla je dr. Simić u emisiji "Mi danas“.

- Osnovni zahtev je razrešenje v.d. direktorke klinike Laza Lazarević Ivane Stašević Karličić, to je primarni i jedini zahtev, iz kojeg će sve ostale stvari biti regulisane - rekla je doktorka Simić.

Kako je ona još navela promenu traže, jer su narušeni međuljudski odnosi u ustanovi u kojoj rade. Zaposleni dolaze sa velikim stresom na posao, uplašeni od stalnih konsekvenci i kazni kojima su izloženi, neprekidnim vođenjem disciplinskih postupaka protiv onih koji imaju svoj stav ili oponiraju stavu v.d. direktorke.

Foto: majopublic

dr. Ljiljana Simić

Disciplinski postupci se započinju neprekidno u ogromnom broju. Uglavnom nemaju stručnu podlogu i razloge.  Zaposleni se mesecima drže u neizvesnosti zbog takvih disciplinskih postupka. Najčešće se oni uopšte i ne vode jer direktorka sama piše svoje pravne papire i donosi odluke.

- Jedan od glavnih razloga što tražimo smenu direktorke je i činjenica da je ona zatvorila AD odeljenje, tj odeljenje za dečju i adolescentnu psihijatriju koja postoji na našoj klinici. Mi smo ustanova koja pruža pomoć i mladima, a po njenoj odluci to odeljenje je zatvoreno - rekla je dr. Simić za emisiju "Mi danas". 

- Doktori koji su školovani za tu oblast nemaju pravo rada. Oni dolaze na posao, ali ne znaju na kom će odeljenju raditi. Pacijenti i porodice su takođe u konfuziji, jer ne znaju kod koga su počeli lečenje i kod koga ga završiti - rekla je dr. Ljiljana Simić. 

O svemu ovome oglasila se i v.d. direktorka klinike Laza Lazarević, dr. Ivana Stašević Karličić, koja je za K1 televiziju rekla da protest nije legalan i ističe da je reč o “neprincipijelnim zahtevima”.

Kako ona kaže, ovo je protest radi skretanja pažnje javnosti onih koji traže lične privilegije, koje su im odavno ukinute. Klinika Laza Lazarević je ustanova koja posluje pozitivno, a nehumana postupanja prema pacijentima i velika dugovanja ustanove su daleka prošlost.

Direktorka napominje da je ona za isticanje svih zahteva, ali u skladu sa zakonom. 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar